US 30 in Oregon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 30
Begin Astoria
Einde Ontario
Lengte 477 mi
Lengte 768 km
Route

Astoria

Rainier

St. Helens

Scappoose

Portland


Portland - Ontario:

Idaho

De US 30 is een US Highway in de Amerikaanse staat Oregon. De weg vormt een oost-westroute vanaf de Pacifische Oceaan bij Astoria via Portland naar de grens met Idaho. De US 30 is in Oregon 768 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het einde van de US 30 op de US 101 in Astoria.
De verbindingsboog van de US 30 naar I-405 met zicht op de Fremont Bridge.

De US 30 vormt een oost-westroute door het noorden van de staat, die langzaam naar het zuidoosten afbuigt. De US 30 volgt tussen Astoria en Hermiston de Columbia River. Alleen het deel ten westen van Portland is een op zichzelf staande route, het grootste deel van de US 30, vanaf Portland tot de grens met Idaho, is met de Interstate 84 in Oregon dubbelgenummerd. Het westelijke deel is voor ongeveer driekwart een tweestrooks weg en een kwart een divided highway met 2x2 rijstroken. De route begint op de US 101 in Astoria en eindigt op de grens met Idaho bij Ontario. De US 30 in Idaho gaat verder richting Boise.

US 30 Bypass

De St. John's Bridge over de Willamette River, onderdeel van de US 30 Bypass.

De US 30 Bypass is een bypass route van de US 30 door het noorden van Portland. De bypass is 29 kilometer lang en verloopt van de US 30 bij de St. Johns Bridge over de Willamette River tot aan I-84 in Wood Village in het uiterste oosten van Portland. Dit is een vrij standaard stadsweg die veelal 2, 3 of 4 rijstroken telt. De US 30 Bypass valt grotendeels samen met Lombard Street, Portland Highway en Sandy Boulevard.

Geschiedenis

De US 30 werd in 1926 gecreëerd als transcontinentale route, waarvan het deel in Oregon het westelijkste is. Het beginpunt is altijd Astoria geweest.[1] De US 30 volgt grotendeels de historische Oregon Trail die in de 19e eeuw werd gebruikt door migranten naar de Willamette Valley.

Toen de US 30 in 1926 werd geïntroduceerd was de weg al geasfalteerd van Astoria via Portland tot in de Columbia River Gorge, maar was nog onverhard ten oosten van The Dalles. Met de introductie van de US 30 was wel duidelijk dat deze route prioriteit kreeg om geasfalteerd te worden, wat in hoog tempo werd uitgevoerd en begin jaren '30 gereed kwam in het oosten van Oregon, tussen The Dalles en de grens met de staat Idaho.

Het is één van de weinige US Highways die niet grootschalig is aangepast in het westen van de Verenigde Staten, alhoewel grote delen zijn opgegaan in de Interstate 84. I-84 is in vele fases in de jaren '60 en 70 aangelegd tussen Portland en de grens met Idaho. De US 30 vormt sindsdien geen individuele route meer ten oosten van Portland.

Ten oosten van Portland verliep de US 30 over de Historic Columbia River Highway, een 120 kilometer lange route door de canyon van de Columbia River tussen Troutdale en The Dalles. Deze weg was in de periode 1913-1922 aangelegd en in de jaren '50 gebypasst door I-84.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 8.800 voertuigen in Astoria, dalend naar 6.300 voertuigen op het rustigste punt tussen Astoria en Portland. Vanaf St. Helens is de US 30 een drukkere weg, met 25.400 voertuigen tot 37.700 voertuigen in Portland.

Referenties

Interstates en US Highways in Oregon

Portland

U.S. Highway 30

OregonIdahoWyomingNebraskaIowaIllinoisIndianaOhioWest VirginiaPennsylvaniaNew Jersey