US 3 in Massachusetts

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 3
Begin Cambridge
Einde Tyngsboro
Lengte 35 mi
Lengte 57 km
Route

Cambridge

Arlington

Woburn


expressway

Burlington

Billerica

North Billerica

Chelmsford

Lowell

Lowell

North Chelmsford

Nabnasset

Tyngsborough

Dunstable

New Hampshire

De US 3 is een US Highway in de Amerikaanse staat Massachusetts. De route is volledig een autosnelweg binnen deze staat en verloopt vanaf de voorstad Lexington van Boston naar het noorden, richting Lowell en Nashua in New Hampshire. De route is 57 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 3 vlak voor de grens met New Hampshire.

Aan de noordkant van Boston begint de US 3 op een knooppunt met de Interstate 95 bij Lexington. De US 3 telt 2x3 rijstroken terwijl de weg door het verstedelijkte noordoosten van Massachusetts richting het noorden verloopt. Al vrij snel bereikt men de stad Lowell, waar men de Interstate 495 kruist, de grote bypass van Boston. Hierna verloopt de snelweg langs Chelmsford en telt nog steeds 2x3 rijstroken. Met dat aantal rijstroken steekt weg wat noordelijker ook de grens met New Hampshire over, waarna de US 3 in New Hampshire als autosnelweg verder verloopt naar Nashua en Manchester.

Geschiedenis

Het eerste deel van de snelweg wat openstelde was al in 1941, een 6 kilometer lange bypass van Chelmsford. De tweede wereldoorlog vertraagde een verdere bouw van de US 3 als snelweg naar het noordwesten. In 1955 opende een zuidwaartse verlenging van Chelmsford naar Burlington. Tussen 1957 en 1960 werd de snelweg noordwestwaarts verlengd naar Tyngsboro, maar er bestond daarna een ontbrekende schakel tussen Tyngsboro en de grens met New Hampshire. Dit stuk van ongeveer 5 kilometer opende in 1967 voor het verkeer.

Reeds eind jaren 60 werd duidelijk dat de snelweg verbreed zou moeten worden vanwege de continue suburbanistie rond Boston. Tegen de jaren 90 was er sprake van chronische congestie op de snelweg. Tussen 2001 en 2005 is de US 3 naar 2x3 rijstroken verbreed.

Vroegere plannen voorzagen een verlenging van de US 3 tot in Boston. Dit stuk was circa 15 kilometer lang, en was al in 1948 gepland. In 1970 werd besloten geen enkele nieuwe snelweg meer binnen de ringweg aan te leggen, waarmee de US 3 definitief afgeblazen werd. Begin jaren 90 is het knooppunt met de I-95 omgebouwd van een ongebruikt klaverblad naar een trompetknooppunt.

Verkeersintensiteiten

De snelweg is redelijk druk met tot 101.000 voertuigen per etmaal bij Lowell. Grote congestieproblemen doen zich er echter niet voor, de gehele snelweg telt 2x3 rijstroken.

Referenties


Interstates en US Highways in Massachusetts

BostonSpringfieldWorcester

Expressways in Boston

Interstate 90Interstate 93Interstate 95Interstate 495US 1US 3SR-2SR-3SR-24SR-128

U.S. Highway 3

MassachusettsNew Hampshire