US 3 in New Hampshire

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 3
Begin Nashua
Einde The Glen
Lengte 241 mi
Lengte 388 km
Route

Massachusetts

Nashua

Manchester

Concord

Franklin

Laconia

Plymouth

Lancaster

Colebrook

De US 3 is een US Highway in de Amerikaanse staat New Hampshire. De weg vormt een lange noord-zuidverbinding door de gehele staat en verloopt vanaf Nashua aan de grens met Massachusetts via de grootste stad Manchester en hoofdstad Concord naar de grens met de Canadese provincie Québec over een lengte van 388 kilometer.

Routebeschrijving

De US 3 als autosnelweg bij Nashua.

De weg begint als autosnelweg, wanneer de US 3 in Massachusetts bij de stad Nashua de grens met New Hampshire over steekt. De autosnelweg verloopt dan door Nashua en aan de noordkant van de stad wordt de weg een tolweg, de Everett Turnpike. Het tolweggedeelte is echter amper 20 kilometer lang en volgt de loop van de Merrimack River. Bij Manchester gaat de Turnpike over in de Interstate 293 en gaat de US 3 via het onderliggend wegennet verder door de stad Manchester. De weg volgt daarna de loop van de Interstate 93. Men passeert door de hoofdstad Concord waarna men het steeds bergachtiger noorden van New Hampshire bereikt. De US 3 verloopt afwisselend ten westen en ten oosten van I-93 en passeert door plaatsjes als Franklin, Laconia en Plymouth. Even voor Littleton verlaat de US 3 de route van I-93 en gaat men door dunbevolkt gebied verder naar het noorden, een vrij eenzame route aangezien hier nauwelijks plaatsen groter dan een dorp zijn. In het uiterste noorden van New Hampshire steekt de US 3 dan de grens met de Canadese provincie Québec over en gaat de weg als de Route 257 verder richting het noorden.

Geschiedenis

De US 3 werd in 1926 gecreëerd. Het noordelijk eindpunt was destijds Colebrook. In de jaren '30 is wat gewisseld met het noordelijk eindpunt, maar sinds 1940 eindigt de US 3 op de grens met Canada. Het is de noordelijkste grensovergang in New Hampshire. De US 3 is altijd al één van de belangrijkste wegen van de staat geweest, omdat het de meeste grotere steden met elkaar verbond. Het zuidelijkste deel van de US 3 ten zuiden van Nashua is een snelweg en onderdeel van de Everett Turnpike. Het eerste deel hiervan tussen de zuidkant van Nashua en de afsplitsing van de US 3 van de Turnpike opende op 20 augustus 1955 voor het verkeer. In 1966 opende de US 3 als freeway verder zuidwaarts tot de grens met Massachusetts. Circa 1998 werd dit deel verbreed naar 2x3 rijstroken

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in New Hampshire

New Hampshire TurnpikeEverett TurnpikeSpaulding Turnpike

U.S. Highway 3

MassachusettsNew Hampshire