US 401 in South Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 401
Begin Sumter
Einde McColl
Lengte 77 mi
Lengte 124 km
Route

Sumter

Lamar

Darlington

Society Hill

Bennettsville

North Carolina

De US 401 is een US Highway in de Amerikaanse staat South Carolina. De weg vormt een oost-westroute vanaf Sumter via Darlington en Bennettsville naar de grens met North Carolina. De US 401 is in South Carolina 124 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 401 begint in Sumter op de US 76 en enkele andere US Highways en voert noordoostwaarts, parallel aan de Interstate 95, maar wel op enige afstand. De route is vrijwel overal een tweestrooks enkelbaans weg. De weg is van secundair karakter vanwege de vele alternatieve routes in de regio, waarvan de I-95 de belangrijkste is. De US 401 in North Carolina gaat verder richting Fayetteville.

Geschiedenis

Er zijn in het verleden meerdere US 401's geweest. De eerste US 401 werd in 1927 aan het netwerk toegevoegd maar verliep alleen in Virginia. De tweede US 401 werd in 1933 aan het netwerk toegevoegd en bestond maar twee jaar als verbinding tussen Walterboro, South Carolina en Raleigh, North Carolina, waarna deze werd vervangen door de US 15.[1] De derde en huidige US 401 werd in 1957 aan het netwerk toegevoegd. Deze route begon in Sumter en verliep tot Norlina, North Carolina.[2]

De US 401 was één van de vele US Highways die door Sumter verlopen en vanwege dubbelnummeringen met de US 52 en US 15 in het noordoosten van de staat had de US 401 een wat meer secundair karakter. In de jaren '50 is het deel dat met de US 15 dubbelgenummerd is buiten het centrum van Bennettsville gelegd. Begin jaren '60 opende de omlegging van Darlington, waarover ook de US 52 verloopt. Alleen het traject van Sumter naar Darlington valt niet samen met andere US Highways, aan dit gedeelte zijn geen upgrades gepleegd.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in South Carolina

Columbia

U.S. Highway 401

South CarolinaNorth Carolina