US 41 in Florida

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 41
Begin Miami
Einde Jennings
Lengte 474 mi
Lengte 763 km
Route

Miami

Naples

Bonita Springs

Fort Myers

Punta Gorda

Port Charlotte

Venice

Sarasota

Brandenton

Tampa

Land O'Lakes

Brooksville

Hernando

Williston

Newberry

High Springs

Providence

Lake City

Jasper

Georgia

De US 41 is een US Highway in de Amerikaanse staat Florida. De weg vormt een noord-zuidroute over de westkant van het schiereiland, maar begint in Miami en loopt dan door de Everglades naar de westkust, waarna deze langs de verstedelijkte kustzone via plaatsen als Port Charlotte en Sarasota naar Tampa loopt. Daarna vervolgt de weg zijn route naar het noorden via een weg meer in het binnenland. De route is 763 kilometer lang.

Routebeschrijving

Miami

De weg begint aan de kruising met de US 1 in het centrum van Miami, en loopt dan als de Tamiami Trail naar het westen, een secundaire hoofdroute. Men kruist dan de US 441, die naar de noordelijke voorsteden loopt. Men kruist onderweg diverse belangrijke noord-zuidassen, en komt daarna in de westelijke steden, zoals West Miami. In Westchester kruist men de SR-826, de Palmetto Expressway die een westelijke bypass om Miami vormt. De US 41 vormt dan een brede hoofdweg met 2x4 rijstroken. Bij Sweetwater volgt dan de aansluiting met de tolweg Florida's Turnpike. De weg loopt daarna nog door een paar woonwijken, maar verlaat dan het stedelijk gebied en begint aan een oost-westroute door de Everglades.

Southwestern Florida

De US 41 (Tamiami Trail) door de Everglades.

De US 41 vormt de zuidelijkste route door de Everglades, maar loopt toch nog zo'n 60 kilometer van de zuidkust. Dit gebied is vrijwel onbewoond en bestaat uit uitgestrekte moerassen. De weg grenst aan het Everglades National Park en komt door het Big Cypress National Preserve. Wat dieper in de Everglades versmalt de weg naar één rijstrook per richting. De weg vormt hier een alternatief voor de noordelijker Interstate 75, die een tolweg is. Pas na zo'n 150 kilometer bereikt men een plaats die wat groter is dan een gehucht, namelijk Napels. Dit vormt ook de overgang van de Everglades naar de westkust van Florida. Naples heeft een agglomeratie van zo'n 340.000 inwoners, en vanaf hier buigt de weg naar het noorden, en is het een komen en gaan van kleine agglomeraties die samen de verstedelijkte westkust van Florida vormen. Feitelijk is de komende 350 kilometer naar het noorden min of meer verstedelijkt. De bebouwingsdichtheid is echter vrij laag. Na Naples komt men door Bonita Springs, waar de woonwijken om golfbanen zijn gebouwd. Een paar kilometer naar het oosten loopt de Interstate 75 parallel aan de US 41. De I-75 is voor het doorgaande verkeer, de US 41 verzorgt het regionale en lokale verkeer, de weg telt dan ook 2x2 of meer rijstroken.

Men komt dan in de agglomeratie Fort Myers/Cape Coral die 625.000 inwoners telt. De weg loopt door het centrum van Fort Myers en steekt dan de baai van de Caloosahatchee over. De weg komt dan in North Fort Myers en passeert langs Cape Coral. Men komt dan langs plaatsen met namen als Pirate Harbor en Tropical Gulf Acres. Dit gebied bestaat uit moeraslanden met een beetje bos. Men komt daarna door Punta Gorda, een stadje waar de US 17 begint en richting Orlando in het noordoosten loopt. In Punta Gorda zijn alle huizen op dijkjes gebouwd zodat alle woningen toegang hebben tot de zee. Men komt daarna in Port Charlotte, een snelgroeiende stad met enorme uitbreidingslocaties. De weg verspringt dan een stukje naar het westen, en loopt dichter langs de kust, door Venice, en komt dan in de stad Sarasota.

Sarasota vormt samen met Bradenton een agglomeratie van 680.000 inwoners, even ten zuiden van de Tampa Bay. Het stedelijk gebied is hier behoorlijk uitgebreid. Daarna volgt de kruising met de US 301, die hier begint, en richting Ocala en Jacksonville in het noordoosten loopt. De weg loopt dan door het centrum van Bradenton en kruist aan de noordkant van de stad de Interstate 275, de snelweg naar St. Petersburg op het schiereiland in de Tampa Bay. De US 41 loopt langs de oostkant van de Tampa Bay naar Tampa. Tussen Bradenton en Tampa zit nog maar een klein gebied wat niet volgebouwd is.

Tampa Bay

De US 41 in Tampa.

Men komt eerst door een paar verspreide suburbs ten zuiden van Tampa, voordat men in de stad zelf komt. De Tampa Bay is een agglomeratie van 4 miljoen inwoners. In het oosten van de stad kruist men de SR-618, de Crosstown Expressway, een tolweg. Vlak daarna volgt de aansluiting met de Interstate 4, de snelweg naar Orlando en Daytona Beach aan de oostkant van Florida. De weg verspringt dan in twee fases naar het westen, om dan langs de Interstate 275 door de noordelijke wijken te lopen, zodoende het centrum mijdend. De weg heet dan Nebraska Avenue en telt over het algemeen 4 tot 6 rijstroken. In het noorden van de stad kruist men dan de Interstate 275 nogmaals, waarna de weg door een half verstedelijkt gebied ten noorden van de stad komt. De echte verstedelijking ligt westelijker, langs de kust en de US 19. In dit gebied liggen veel kleine meertjes met kleinschalige woonwijken er aan. De weg loopt dan parallel aan de SR-589, de Suncoast Parkway die de noordelijke invalsweg van Tampa vormt. In Brooksville volgt de kruising met de US 98, die vanaf Lakeland naar Panama City loopt. Daarna versmalt de US 41 naar één rijstrook per richting.

Northern Florida

De weg komt daarna door een beboster gebied, welke wat hoger ligt en minder invloed heeft van de vlakke kuststrook meer naar het westen. Hier komt ook enige landbouw voor. In Inverness kruist men de SR-44, een belangrijkere oost-westroute vanaf Leesburg naar Beverly Hills. In Hernando slaat de 2x2 SR-200 af richting Ocala in het noordoosten, terwijl de US 41 hier een meer secundaire route naar het noordne vormt, de meeste grote plaatsen vermijdend. Men komt dan door de meest noordelijke gedeelten van de verstedelijkte westkust van Florida, alhoewel men hier al zo'n 130 kilometer ten noorden van Tampa zit. In Williston voegt de US 27 uit Ocala in, beide wegen beginnen dan aan een dubbelnummering van 55 kilometer ten westen van de stad Gainesville langs. Ten noorden van Gainesville, bij High Springs slaat de US 27 af richting de hoofdstad Tallahassee, en voegt de US 441 uit Gainesville in, zodat de dubbelnummering door gaat.

Even daarna kruist men de Interstate 75, de snelweg van Tampa naar Atlanta. De weg loopt dan naar Lake City, een klein stadje, doch belangrijk knooppunt in centraal noordelijk Florida. Het is de belangrijkste plaats tussen Tallahassee en Jacksonville. In Lake City kruist men de US 90, die parallel aan de Interstate 10 loopt, die men daarna kruist. De I-10 komt vanaf Pensacola en Tallahassee en loopt naar het oostelijker gelegen Jacksonville. In Lake City slaat ook de US 441 af richting het zuiden van Georgia. De US 41 loopt dan parallel aan de I-75 naar het noordwesten, en telt één rijstrook per richting. De weg loopt door het Osceola National Forest, en langs het Okefenokee Swamp, dat grotendeels in Georgia ligt. In Jasper kruist men de US 129, die vanaf Live Oak komt en richting Lakeland in Georgia loopt. Niet veel verderop steekt dan ook de US 41 de grens met Georgia over, waarna de US 41 in Georgia verder langs de I-75 naar Valdosta gaat.

Geschiedenis

De US 41 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926 en begon destijds in Naples in het zuidwesten van Florida. In 1950 werd de route door de Everglades tot in Miami verlengd.[1] In 1955 werd de US 41 verlengd tot Miami Beach, dat in 2000 weer werd ingekort tot het huidige beginpunt in Miami. De US 41 was al vanaf het begin één van de twee primaire noord-zuidroutes van Florida, samen met de US 1. Later kwamen daar meerdere US Highways bij door het binnenland van Florida en was de US 41 minder dominant.

De US 41 werd niet in een vergelijkbaar tempo als de US 1 naar 2x2 rijstroken verbreed. In de jaren '50 zijn slechts korte trajecten als invalswegen van grotere plaatsen verbreed, zoals rond Sarasota en Bradenton, in Tampa, en een klein stukje bij Lake City in het noorden van Florida. In de eerste helft van de jaren '60 zijn bij meerdere plaatsen de invalswegen naar 2x2 rijstroken verbreed, zoals ten westen van Miami, in Naples, bij Fort Myers, en een groter deel in de regio Tampa Bay. Als eerste ontstond een langer stuk met 2x2 rijstroken aan de oostkant van de regio Tampa Bay, tegen 1970 was hier een 130 kilometer lang traject dat 2x2 rijstroken had.

In de jaren '70 kwam ook de Interstate 75 tussen Tampa en de grens met Georgia gereed, waardoor er weinig haast was om de US 41 ten noorden van Tampa te verbreden. Zuidelijk van Tampa was dat echter wel het geval omdat I-75 in het oorspronkelijke Interstate Highway-plan niet zuidelijker dan Tampa zou gaan verlopen. Tegen midden jaren '70 had bijna de gehele US 41 tussen Naples en Sarasota 2x2 rijstroken.

Vanwege de suburbanisatie is de US 41 eind jaren '90 naar 2x2 tot 2x3 rijstroken verbreed tussen Tampa en Land O'Lakes. Het grootste deel van de US 41 is ten noorden van Tampa echter enkelbaans gebleven.

Tamiami Trail

De US 41 / Tamiami Trail door de Everglades ten oosten van Naples.

Het zuidelijk deel van de US 41 staat bekend als de Tamiami Trail, vernoemd naar Tampa en Miami. Deze 425 kilometer lange route is belangrijk geweest in de historie van Florida, voor de ontwikkeling van Southwest Florida en de eerste passage door de Everglades.

De aanleg van deze verbinding begon in 1915, toen Southwest Florida nog maar een paar duizend inwoners had. De weg is voornamelijk eind jaren '10 en begin jaren '20 van de 20e eeuw aangelegd. In 1922 raakte het geld op voor het oost-westdeel door de Everglades. Een lokale zakenman, Barron Collier, wilde de aanleg financieren in de ruil voor een county die naar hem vernoemd zou worden. Dit werd uiteindelijk Collier County. De Tamiami Trail opende officieel op 25 april 1928.

In de jaren '20 is ecologie nauwelijks meegewogen bij de aanleg van de Tamiami Trail door de Everglades. De weg is hier aangelegd over een kunstmatige dam, zodat water vanuit Lake Okeechobee niet zuidwaarts kan stromen. De stroming van water door de Everglades is daardoor sterk verminderd. In de jaren '90 werden een aantal kanalen gegraven en duikers onder de US 41 aangelegd om de doorstroming van het water te verbeteren. Om de waterstroom in de Everglades te verbeteren worden delen van de US 41 geleidelijk vervangen door elevated highways zoals in Louisiana.

Wegnummer

In 1956 werd in Florida een aparte kleur ingevoerd voor elke US Highway. De US 41 kreeg een oranje kleur. Sinds 1993 worden deze gekleurde schilden uitgefaseerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 36.000 tot 58.000 voertuigen in Miami, maar buiten het bebouwde gebied daalt dit scherp naar zo'n 2.000 tot 4.000 voertuigen door de Everglades. Pas in Naples stijgen de intensiteiten weer, met tussen Naples en Tampa 15.000 tot 30.000 voertuigen tussen de diverse steden, stijgend naar pieken van 50.000 voertuigen in de grotere plaatsen. Door het noorden van Tampa reden 32.000 voertuigen, dalend naar 3.000 voertuigen ten zuiden van Hernando vanwege de parallelle I-75. Aangezien ten noorden van Tampa minder grote plaatsen op de route liggen en de US 41 parallel aan de I-75 loopt liggen de intensiteiten hier lager, met veelal 4.000 voertuigen tussen de diverse plaatsen met pieken tot 15.000 voertuigen in de regionale stadjes. Zo'n 1.500 voertuigen steken dagelijks de grens met Georgia over.

Referenties

Interstates en US Highways in Florida

Interstate 4Interstate 10Interstate 75Interstate 95Interstate 110Interstate 175Interstate 195Interstate 275Interstate 295Interstate 375Interstate 395Interstate 595

US 1US 17US 19US 23US 27US 29US 41US 90US 92US 98US 129US 192US 221US 231US 301US 319US 331US 441

U.S. Highway 41

FloridaGeorgiaTennesseeKentuckyIndianaIllinoisWisconsinMichigan