US 43 in Tennessee

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 43
Begin St. Joseph
Einde Columbia
Lengte 58 mi
Lengte 93 km
Route

Alabama

Lawrenceburg

Columbia

De US 43 is een US Highway in de Amerikaanse staat Tennessee. De weg vormt een noord-zuidroute in het centrale zuiden van de staat, vanaf de grens met Alabama tot Columbia. De US 43 is in Tennessee 93 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 43 in Alabama komt vanuit Florence en voert als 2x2 divided highway noordwaarts naar Columbia, waar de US 43 op de US 31 eindigt. De route is vrijwel volledig een 2x2-weg, alhoewel delen ook 5-strooks met center turn lane zijn. De route voert door semi-bebost gebied met ook wat landbouw. Rondom Columbia ligt een noordelijke rondweg, men moet wel door het centrum van Lawrenceburg.

Geschiedenis

De US 43 werd in 1934 aan het netwerk toegevoegd, maar verliep indertijd alleen in Alabama. In 1939 werd het noordelijk eindpunt gewijzigd van Greenhill, Alabama tot Columbia, Tennessee, waarmee de huidige route tot stand kwam.[1] In latere jaren is het eindpunt van de US 43 kleinschalig aangepast in en rond Columbia.

Het noordelijk deel van de route is grootschalig omgelegd. Oorspronkelijk was er alleen een omlegging bij Mount Pleasant, die eind jaren '80 werd verlengd tot de westzijde van Columbia en begin jaren '90 rond de noordzijde van Columbia. Van deze 27 kilometer lange route waren alleen de omleggingen van Mount Pleasant en Columbia direct met 2x2 rijstroken uitgevoerd, het tussenliggende deel is begin jaren 2000 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Eind jaren '90 is ook het deel tussen Summertown en Mount Pleasant naar 2x2 rijstroken verbreed, vanwege het heuvelachtige landschap is dit deel op een nieuw tracé aangelegd. Het deel tussen Lawrenceburg en Summertown is al daarvoor naar 4 rijstroken verbreed. Begin tot midden jaren 2000 is het zuidelijk deel tussen de grens met Alabama en Lawrenceburg naar een 5-strooks weg met center turn lane verbreed. Hiermee had de gehele US 43 in Tennesee minimaal 4 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in Tennessee

ChattanoogaKnoxvilleMemphisNashville

U.S. Highway 43

AlabamaTennessee