US 4 in Vermont

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 4
Begin Fair Haven
Einde White River Junction
Lengte 66 mi
Lengte 106 km
Route

New York

Hydeville

West Castleton

Castleton

East Hubbardton

West Rutland

Rutland


Rutland

White River Junction

New Hampshire

De US 4 is een US Highway in de Amerikaanse staat Vermont. De weg vormt een oost-westroute door het midden van de staat, en doet de wat grotere plaatsen Rutland en White River Junction aan. De weg is 106 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Fair Haven komt de US 4 in New York vanaf Albany de staat Vermont binnen, en is dan direct een snelweg. Dit snelweggedeelte is zo'n 30 kilometer lang en loopt tot voorbij Rutland. Men komt hier door heuvelachtig tot bergachtig bosgebied. Net ten westen van Rutland gaat de weg door de bergrug van de Green Mountains, en bereikt men het 17.000 inwoners tellende stadje, de tweede stad van Vermont. De snelweg loopt tot aan de zuidkant van Rutland, waarna de weg als 2x2 hoofdweg met de US 7 uit Bennington de zuidelijke invalsweg van Rutland vormt. Beide wegen zijn maar kort dubbelgenummerd, in het centrum van Rutland slaat de US 4 naar het oosten af, en gaat de US 7 verder richting Burlington in het noorden. Men komt dan door middelgebergte met toppen tot zo'n 1200 meter. Hier liggen ook skigebieden. De weg passeert door een bebost en vrij dunbevolkt gebied, men kruist op de 60 kilometer naar White River Junction maar twee State Routes. Naar het oosten toe wordt het gebied wat minder hoog, maar blijft heuvelachtig. Even voor White River Junction kruist men de Interstate 89, de snelweg van Burlington en Montpelier naar Concord en Boston. De weg komt dan door White River Junction, en kruist de Interstate 91, de snelweg vanaf Springfield in Massachusetts naar Sherbrooke in Canada. Tevens kruist men de US 5 die parallel aan de I-91 loopt. Daarna steekt men de rivier de Connecticut over, tevens de grens met New Hampshire. De US 4 in New Hampshire loopt dan verder richting Concord.

Geschiedenis

De US 4 werd in 1926 gecreëerd. In 1969 opende het eerste deel van de snelweg tussen Castleton en West Rutland. In 1971 opende het deel vanaf de grens met New York tot Castleton. De rest vanaf West Rutland tot de US 7 in Rutland opende pas in 1986.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Vermont

Interstate 89Interstate 91Interstate 93Interstate 189

US 2US 4US 5US 7US 302

U.S. Highway 4

New YorkVermontNew Hampshire