US 50 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 50.svg
US 50 UT map.svg
US 50
Begin Garrison
Einde Cisco
Lengte 335 mi
Lengte 539 km
Route

Nevada US 50.svg

Centrum.svg Delta US 6.svg

Centrum.svg Holden I-15.svg

Centrum.svg Salina I-70.svgUS 89.svg


Salina - Colorado state line: I-70.svg

Colorado US 50.svg

De US 50 is een US Highway in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een oost-westroute door het midden van de staat, vanaf de grens met Nevada bij Garrison tot aan de grens met Colorado bij Cisco. Het grootste gedeelte van de route is dubbelgenummerd met andere wegen, met name de US 6 en Interstate 70. Slechts een klein deel is alleen als US 50 genummerd. De route is 539 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 50 tussen Scipio en Salina.

Even ten noorden van het gehucht Garrison steekt de US 50 in Nevada vanuit Ely de grens met Utah over, tevens de grens tussen de Pacific Time Zone en de Mountain Time Zone. Op de grens is alleen een klein tankstation, waarna een gedeelte van 130 kilometer zonder enig dorp, en zonder enige kruising met andere wegen door de verlaten woestijn volgt. De US 50 is hier dubbelgenummerd met de US 6. Het landschap bestaat uit een zand- en- rotswoestijn met wat bergketens. De weg is eenzaam en telt één rijstrook per richting. De weg loopt soms tientallen kilometers rechtuit, en het eerste dorpje bereikt men na ruim 130 kilometer, namelijk Hinkley. Dit gebied bestaat uit geïrrigeerde landbouwgebieden rond het riviertje de Sevier. Het dorp Delta is de belangrijkste plaats op de route in westelijk Utah, en de US 50 slaat dan af richting Salina voor een directere route richting de I-70. Beide wegen komen in oostelijk Utah pas weer samen. De US 6 loopt richting Spanish Fork in het noordoosten.

De US 50 loopt dan naar het zuidoosten, en de weg loopt langs het Fishlake National Forest, maar blijft wel in woestijngebied. Bij Holden voegt de weg in op de Interstate 15, de snelweg van Las Vegas naar Salt Lake City. Deze dubbelnummering duurt slechts een kilometer of 14, waarna de US 50 bij Scipio weer afslaat, en richting het zuiden loopt. De weg loopt door een breed dal naar Salina over 50 kilometer, waar een kruising met de US 89 is, de weg vanaf Provo naar Richfield in het zuiden. Vlak daarna voegt de weg in op de Interstate 70. De US 50 is de rest van de route door Utah dubbelgenummerd met de I-70 over 300 kilometer.

Geschiedenis

Toen het US Highway systeem in 1926 werd opgericht was er een gat in de US 50 tussen Ely in Nevada en Spanish Fork in Utah. Rond die tijd waren Nevada en Utah aan het ruziën welke oude trails verhard moesten worden als hoofdwegen, Nevada wilde de route die de Lincoln Highway volgde, de huidige US 50 in Nevada, en Utah wilde een noordelijker route via de huidige I-80 omdat die meer plaatsen in Utah aan deed. Op deze manier kon het verkeer richting noordelijk en zuidelijk California gescheiden worden op een manier die economisch voor Utah interessanter was dan voor Nevada. Utah won uiteindelijk deze ruzie, en de US 50 ging niet door de woestijn naar Salt Lake City, zoals Nevada graag wilde. De US 50 liep toen vanaf Ely naar het noorden via de huidige ALT US 93 naar Wendover en de huidige I-80. Vanaf daar liep de weg via de huidige US 89 en US 6 naar Green River in het oosten van Utah.

In 1937 werd de US 6 verlengd vanaf Greeley in Colorado naar Long Beach in California. In oostelijk Utah nam de US 6 de route van de toen bestaande US 50. In westelijk Utah liep die weg echter over een onverharde weg van Delta naar Ely. In 1954 was deze route verhard en werd de US 50 verplaatst over deze route. US 6 en US 50 liepen toen volledig dubbelgenummerd van Ely naar Grand Junction in Colorado.

De huidige US 50 werd in 1976 voor het laatst veranderd, toen de I-70 werd aangelegd door een gebied waar voorheen helemaal geen wegen liepen. De I-70 werd niet aangelegd op een manier die Utah graag wilde, namelijk door een snelle verbinding van Denver naar Salt Lake City te creëren aan het westelijk einde. Het einde van de I-70 werd zuidelijker gebouwd, bij Cove Fort, om zo vooral de route van Denver richting Los Angeles te stroomlijnen. De US 50 werd toen vanaf Delta naar Salina verlegd, om zo een snelle route vanaf de I-70 richting de I-15 naar Salt Lake City te maken.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 1.500 voertuigen tussen Delta en de I-15 en 2.500 voertuigen tussen de I-15 en Salina. Voor de rest van de route, zie Interstate 70 in Utah en US 6 in Utah.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Utah

Interstate 15Interstate 70Interstate 80Interstate 84Interstate 215

US 6US 40US 50US 89US 91US 163US 189US 191US 491

Salt Lake City

US 50.svg U.S. Highway 50

CaliforniaNevadaUtahColoradoKansasMissouriIllinoisIndianaOhioWest VirginiaVirginiaD.C.Maryland

US 150.svg US 250.svg US 350.svg US 550.svg