US 51 in Louisiana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 51
Begin Laplace
Einde Kentwood
Lengte 69 mi
Lengte 111 km
Route

Laplace


Laplace - Pontchatoula:


Pontchatoula

Hammond

Amite

Roseland

Kentwood

Mississippi

De US 51 is een US Highway in de Amerikaanse staat Louisiana. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Laplace tot de grens met Mississippi bij Kentwood. De US 51 is in Louisiana 111 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 51 bij Ponchatoula.

De US 51 begint in Laplace op de US 61, ongeveer 40 kilometer ten westen van New Orleans, nabij de Mississippi River. De US 51 valt bijna direct samen met de Interstate 55 en voert over de 36,7 kilometer lange Manchac Swamp Bridge, over de moerassen ten westen van het Lake Pontchartrain. De oude US 51 ligt er naast, grotendeels op een dijk. Tussen Ponchatoula en Hammond splitst de US 51 weer van I-55 af en vormt dan de hoofdstraat door Hammond. Hier is ook een aansluiting op de Interstate 12. De weg voert daarna door relatief dichtbevolkt platteland met veel bebouwing in de bossen, door Independence, Amite City en Kentwood tot de grens met Mississippi, vanwaar de US 51 in Mississippi parallel aan I-55 blijft voeren richting Jackson.

Geschiedenis

De US 51 werd in 1926 gecreëerd. De US 51 eindigde toen in Downtown New Orleans en werd in 1951 gewijzigd naar Laplace om een onnodige dubbelnummering met de US 61 te voorkomen.

Er waren in de jaren '20 van de 20e eeuw plannen voor de New Orleans–Hammond Lakeshore Highway, een scenic highway langs de zuid- en westoever van het Lake Pontchartrain. Vanwege de problemen met de moerassen is dit plan uiteindelijk niet voltooid. Van dit deel is alleen het noordelijk deel langs de westzijde van het Lake Pontchartrain aangelegd tussen Laplace en Hammond. Dit deel is op een talud door het Manchac Swamp aangelegd en opende op 1 april 1927 voor het verkeer. Het deel in wat nu het stedelijk gebied van New Orleans is kwam begin jaren '30 gereed als de State Highway 33 tussen New Orleans en Kenner. Het deel door de moerassen in St. Charles Parish bleek echter lastig aan te leggen en kostte veel geld, terwijl het nut in twijfel werd getrokken omdat de nabijgelegen Airline Highway (US 61) wel gereed kwam.

De bouw van de Bonnet Carré Spillway in 1933 zorgde voor de doodsteek van het project van een weg langs de oever van het Lake Pontchartrain. De Bonnet Carré Spillway is een overloop van de Mississippi River naar het Lake Pontchartrain ten tijde van zeer hoog water. Dit moest overstromingen in New Orleans voorkomen. Hiertoe zou het water ongehinderd naar Lake Pontchartrain moeten kunnen stromen, en een talud op de locatie van de Lakeshore Highway paste daar niet in. Het project werd toen geschrapt.

Het oorspronkelijke oostelijk deel van de Lakeshore Highway in Jefferson Parish kwam in onbruik omdat het nergens heen leidde. In de jaren '40 werd een systeem van dijken aangelegd rond Jefferson Parish om verdere suburbanisatie van de regio mogelijk te maken. De oorspronkelijke Lakeshore Highway is daarbij grotendeels verdwenen, een klein deel bestaat nog als de Old Hammond Highway rond het 17th Street Canal op de grens van New Orleans en Metairie.

Nadat in 1927 de dijkweg door het Manchac Swamp opende hoefde het verkeer van New Orleans naar het noorden niet meer de omweg via Baton Rouge of Slidell te maken. In 1979 werd er de Manchac Swamp Bridge parallel aan aangelegd, waarover de Interstate 55 verloopt. De US 51 is daarna over deze brug geleid, zodat de oude route nu geen nummer meer heeft, maar nog wel de Old US 51 heet.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 23.500 voertuigen tussen Laplace en de I-55. 24.200 voertuigen reden aan de zuidkant van Hammond en 14.300 voertuigen aan de noordzijde. De route verder tot Roseland telt 7.000 á 8.000 voertuigen en 2.500 voertuigen verder noordelijker.

Referenties


Interstates en US Highways in Louisiana

New Orleans

U.S. Highway 51

LouisianaMississippiTennesseeKentuckyIllinoisWisconsin