US 51 in Tennessee

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 51
Begin Memphis
Einde South Fulton
Lengte 137 mi
Lengte 220 km
Route

Mississippi

Memphis

Covington

Dyersburg


freeway

North Dyersburg

Newbern

Trimble

Obion

Troy


Union City


freeway

North Union City

South Fulton

Kentucky

De US 51 is een US Highway in de Amerikaanse staat Tennessee. De weg vormt een noord-zuidverbinding in het westen van de staat en is over de gehele lengte een 2x2 hoofdweg of een snelweg. De route verbindt de stad Memphis met Dyersburg en South Fulton aan de grens met Kentucky. De route is 220 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 51 bij Henning.

De weg begint op de grens met Mississippi en heet hier de Elvis Presley Boulevard. Graceland ligt aan deze weg. De US 51 gaat dan door het centrum van Memphis en kruist de Interstate 55, Interstate 240 en de Interstate 40. De weg loopt daarna als 2x2 hoofdweg naar het noorden en kruist bij Millington de snelweg SR-385. Daarna loopt de US 51 parallel, maar op enige afstand van de rivier de Mississippi. Men passeert door enkele dorpjes en bereikt 130 kilometer na Memphis het stadje Dyersburg. Afgezien van enkele gelijkvloerse kruisingen heeft de weg het uiterlijk van een snelweg. Men kruist dan de US 412 en daarna kruist men de Interstate 155, de snelweg uit Caruthersville, Missouri. De US 51 wordt daarna een echte snelweg met ongelijkvloerse kruisingen. Tussen Troy en Union City is de snelweg weer onderbroken door een 2x2 hoofdweg waarna de weg weer een snelweg wordt, tot aan South Fulton aan de grens met Kentucky. De Purchase Parkway gaat dan verder richting Mayfield.

Geschiedenis

De US 51 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926. De route heeft altijd al door Tennessee verlopen, het is de belangrijkste noord-zuidroute van westelijk Tennessee.[1]

In het zuiden van Memphis verloopt de US 51 direct langs Graceland, het toenmalig huis en hedendaags museum van Elvis Presley. De US 51 heet hier ook de Elvis Presley Boulevard. Dit deel van de US 51 werd in 1852 al aangelegd als een 'plank road' tussen Memphis en Hernando, Mississippi.

In de jaren '60-70 is de US 51 tussen Memphis en Dyersburg naar 2x2 rijstroken verbreed, daarbij zijn significante delen over een nieuw tracé aangelegd, veelal ten westen van de oude hoofdweg die door alle plaatsen verloopt. In diezelfde periode is ook de US 51 tussen Dyersburg en de grens met Kentucky bij South Fulton naar 2x2 rijstroken verbreed, daarbij is het zuidelijk deel tussen Dyersburg en Troy geheel als freeway aangelegd en elders met alleen ongelijkvloerse aansluitingen op belangrijke kruispunten.

Toekomst

De weg wordt in de toekomst een onderdeel van de Interstate 69.

Verkeersintensiteiten

Het snelweggedeelte ten noorden van Dyersburg is erg rustig met amper 6.000 tot 10.000 voertuigen per dag.

Referenties

Interstates en US Highways in Tennessee

ChattanoogaKnoxvilleMemphisNashville

U.S. Highway 51

LouisianaMississippiTennesseeKentuckyIllinoisWisconsin