US 52 in North Dakota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 52
Begin Portal
Einde Fargo
Lengte 361 mi
Lengte 581 km
Route

Lignite

Kenmare

Minot

Velva

Harvey

Carrington

Jamestown


Jamestown - Fargo:

Minnesota

De US 52 is een US Highway in de Amerikaanse staat North Dakota. De weg vormt een oost-westverbinding die in zuidoostelijke richting loopt door het noorden en oosten van de staat, vanaf de grens met Canada bij Portal, via Minot en Jamestown naar de grens met Minnesota bij Fargo. Het gedeelte van Jamestown tot aan de grens met Minnesota is dubbelgenummerd met de Interstate 94. De weg is 581 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij het dorpje Portal steekt de Saskatchewan Route 39 uit Regina de grens met de Verenigde Staten over, en komt dan in North Dakota, en wordt de US 52. De US 52 loopt eerst naar het zuiden, en slaat dan naar het oosten af, om na 20 kilometer weer naar het zuiden af te slaan. De weg verspringt hier langzaam naar het oosten en loopt langs de rivier de Des Lacs naar het zuidoosten. Men komt door een dal wat zo'n 60 meter dieper ligt dan de omgeving, en de weg loopt over 100 kilometer naar het stadje Minot. Een eindje voor Minot voegt de weg in op de US 2 die vanuit Williston komt, waarna een dubbelnummering van zo'n 20 kilometer volgt. De weg loopt langs de zuidkant van het stadje Minot, en men kruist de US 83 ongelijkvloers. De US 83 is een 2x2 hoofdweg naar de hoofdstad Bismarck in het zuiden. Vlak daarna slaat de US 52 af van de US 2, en loopt met één rijstrook per richting naar het zuidoosten, voor een 275 kilometer lange route naar Jamestown. Het dal van de Des Lacs maakt hier plaats voor kale vlakten. Men komt hier over een paar honderd kilometer niet door grotere plaatsen. De weg loopt dan naar Carrington, waar de US 52 op de US 281 uit het noorden van de staat invoegt. Beide wegen zijn dan dubbelgenummerd tot Jamestown, 70 kilometer zuidelijker. De weg loopt met één rijstrook per richting over de uitgestrekte vlakten, en telt vanaf Buchanan 2x2 rijstroken. Men bereikt dan Jamestown, met 15.000 inwoners één van de grotere plaatsen in North Dakota. Hier gaat de US 281 verder richting Aberdeen in South Dakota, en de US 52 voegt dan in op de Interstate 94 voor de rest van de 150 kilometer door North Dakota.

zie Interstate 94 in North Dakota voor het hoofdonderwerp.

Geschiedenis

De US 52 werd in 1926 gecreëerd. De route kwam pas in 1935 in North Dakota te liggen toen hij werd verlengd vanaf Moorhead, Minnesota naar Portal op de grens met Canada. Het is de enige doorgaande diagonale route van North Dakota. Het deel tussen Jamestown en Fargo is vervangen door de aanleg van de Interstate 94 in North Dakota. Het eerste deel hiervan opende al in 1958 tussen Jamestown en Valley City. In 1960 opende het oostelijke deel in de regio Fargo.

Alhoewel de US 52 zeker tussen Minot en Jamestown wel een belangrijke weg is, is de weg veelal niet hoogwaardig uitgebouwd, met name vanwege de lage verkeersintensiteiten. Alleen tussen Buchanan en Jamestown is een stuk van circa 15 kilometer verbreed naar een divided highway met 2x2 rijstroken.

De US 52 is in feite de kortste route voor lange-afstandsverkeer vanaf het oosten en midden van de Verenigde Staten naar steden in Western Canada. Alleen Vancouver kan sneller bereikt worden via I-90, maar bijna alle bestemmingen tussen Regina/Saskatoon en het binnenland van British Columbia worden het snelst bereikt door vanaf Jamestown de US 52 naar de grens met Canada te nemen.

Verkeersintensiteiten

Zo'n 1.400 voertuigen steken dagelijks de grens met Canada over, en de weg telt evenveel voertuigen richting Minot. Tussen Minot en Jamestown rijden over het algemeen tussen de 1.000 en 2.000 voertuigen per etmaal, wat de US 52 tot een erg rustige hoofdweg maakt. De dubbelnummering met de I-94 is uiteraard wat drukker, oplopend van 8.000 naar 15.000 voertuigen voor Fargo, en 61.500 voertuigen op de grens met Minnesota.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat North Dakota

Interstate 29Interstate 94Interstate 194

US 2US 10US 12US 52US 81US 83US 85US 281

U.S. Highway 52

North DakotaMinnesotaIowaIllinoisIndianaOhioWest VirginiaVirginiaNorth CarolinaSouth Carolina