US 59 in Minnesota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 59
Begin Bigelow
Einde Lancaster
Lengte 426 mi
Lengte 685 km
Route

Iowa

Worthington

Fulda

Slayton

Garvin

Marshall

Montevideo

Appleton

Hollowa

Morris

Fergus Falls

Detroit Lakes

Mahnomen

Erskine

Thief River Falls

Karlstad

De US 59 is een US Highway in de Amerikaanse staat Minnesota. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het westen van de staat, vanaf de grens met Iowa via Fergus Falls en Detroit Lakes naar de grens met Canada. De US 59 is in Minnesota 685 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 59 in Iowa komt vanaf het platteland en zet zijn route in Minnesota voort. Al 15 kilometer na de grens komt men door de eerste regionale plaats, het stadje Worthington, waar een dubbelnummering is met de State Route 60, die een 2x2 divided highway is voor verkeer van Sioux City naar Mankato. Aan de noordzijde van Worthington volgt een aansluiting op de Interstate 90.

Na Worthington volgt een 100 kilometer lang traject over het vlakke platteland van zuidwestelijk Minnesota tot het plaatsje Marshall. Op de route liggen slechts een paar kleine dorpjes, het landschap bestaat uit eindeloze weilanden van grootschalige boerderijen. De US 59 voert dwars door Marshall, waarna een 60 kilometer lang traject noordwaarts naar Montevideo vormt. Hier kruist men de Minnesota River en de US 212.

Vervolgens legt de US 59 meer dan 160 kilometer door dunbevolkt platteland af naar Fergus Falls. Men verwisselt hier het centrale deel van Minnesota voor het noordelijk deel van de staat. De route heeft een secundair karakter, is enkelbaans en voert door slechts een klein aantal plaatsjes. Rond Fergus Falls verloopt de US 59 bijna 20 kilometer over de Interstate 94.

Na Fergus Falls volgt een 70 kilometer lang traject naar Detroit Lakes. Het karakter van het landschap verandert op dit deel van de route, de eindeloze vlakke weilanden maken plaats voor meer bebossing en een merengebied. De US 59 blijft enkelbaans tot Detroit Lakes. In die plaats kruist men de US 10.

Daarna volgt een 150 kilometer lang traject naar Thief River Falls in het noordwesten van Minnesota. De bossen maken hier weer plaats voor eindeloze weilanden. Er liggen bijna geen plaatsen op de route, slechts uitgestrekte boerderijen. Men kruist halverwege wel de US 2. Thief River Falls is de laatste plaats van enige beduiding op de route van de US 59. Er volgt dan nog een 120 kilometer lang traject door eenzaam plattelandsgebied naar de grens met Canada. Na de grensovergang gaat de Highway 59 in Manitoba verder naar Winnipeg.

Geschiedenis

De huidige US 59 werd in 1934 gecreëerd. Het noordelijk eindpunt was in eerste instantie Pembina, North Dakota, op de grens met Minnesota. Het noordelijkste deel vanaf Lancaster verliep een stukje oost-west. In 1955 werd het eindpunt gewijzigd naar de Canadese grens ten noorden van Lancaster, waar het aansloot op de Highway 59 in Manitoba.

De US 59 legt zeer grote afstanden door dunbevolkt gebied af, niet alleen in Minnesota maar ook zuidelijker in Iowa en Missouri. Tussen St. Joseph en Winnipeg legt de US 59 1.250 kilometer af door landbouwgebied met maar 3 plaatsen die iets meer dan 10.000 inwoners tellen, allen gelegen op het deel in Minnesota.

Vanwege het gebrek aan grotere plaatsen en dus lange-afstandsverkeer is de US 59 amper opgewaardeerd. De Lancaster–Tolstoi Border Crossing werd in 1950 in gebruik genomen, in theorie is de route de kortste tussen Minneapolis en Winnipeg, maar het meeste verkeer gebruikt de snelwegroute via Fargo, North Dakota. Een bijkomend probleem voor doorgaand verkeer is dat de grensovergang alleen open is tussen 08:00 en 20:00 uur.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Minnesota

Minneapolis-St. Paul

U.S. Highway 59

TexasArkansasOklahomaKansasMissouriIowaMinnesota