US 59 in Texas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 59
Begin Laredo
Einde Texarkana
Lengte 612 mi
Lengte 985 km
Route

Laredo

Freer

George West

Beeville

Goliad

Victoria


freeway

Inez

Vanderbilt

Edna

Lake Texana State Park


El Campo

Wharton


Southwest Freeway

Spur 529

Rosenberg

FM 2218

Reading Road

Richmond

Williams Way Boulevard

Grand Parkway

University Boulevard

Sweetwater Boulevard

State Highway 6

Sugar Lakes Drive

Dairy Ashford Road

US 90 Alternate

Kirkwood Road

FM 1092

Bissonnet Street

South Gessner Road

Fondren Road

Hillcroft Avenue

Westpark Tollway

Westpark Drive

Fountainview Drive

Chimney Rock Road

Newcastle Drive

Edloe Street

Buffalo Speedway

Kirby Drive

Greenbriar Drive

Spur 527

Main Street

Fannin Street

McGowen Avenue

Gray Avenue

Polk Street

Jackson Street

Eastex Freeway

Lyons Avenue

Collingsworth Street

Cavalcade Street

Crosstimbers Road

Laura Koppe Road

Tidwell Road

Parker Road

Little York Road

Hopper Road

East Mount Houston Road

Aldine Mail Route

Lauder Road

Old Humble Road

Aldine Bender Road

Greens Road

Rankin Road

Will Clayton Parkway

Humble

Townsen Boulevard

Hamblen Road

Kingwood Drive

Northpark Drive

Porter

Community Drive

New Caney

Loop 494

Roman Forest Boulevard

Woodbranch

Creekwood Lane

Splendora

East River Drive

Fostoria Road


Cleveland

Livingston

Corrigan

Diboll

Lufkin

Nacogdoches

Timpson

Tenaha

Carthage

Marshall

Linden

Altanta

Texarkana

Arkansas

De US 59 is een US Highway in de Amerikaanse staat Texas. De weg loopt van de Mexicaanse grens bij Laredo via Houston naar de grens met Arkansas bij Texarkana. De weg is met uitzondering van het gedeelte tussen Laredo en Victoria volledig vier- of meerstrooks. De route is 985 kilometer lang.

Routebeschrijving

Southern Texas

US 59 tussen Beeville en Goliad.

De weg begint in Laredo, een grote grensstad met Mexico. De route start aan de Interstate 35, die naar San Antonio en Dallas loopt. De US 59 verlaat dan al snel de stad, en loopt dan voor 100 kilometer door onbewoonde prairies. In het gebied wordt veel olie gewonnen. Ter hoogte van het dorp George West kruist men de US 281, die vanuit Pharr in het diepe zuiden naar San Antonio loopt, min of meer parallel aan de Interstate 37, die men daarna kruist. Deze snelweg loopt vanaf de havenstad Corpus Christi naar San Antonio. Het landschap wordt langzaam wat groener, en men komt na 200 kilometer langs de eerste plaats van belang, Beeville, waar men de US 181 kruist, die van Ingleside aan de kust naar San Antonio loopt.

Een eind verderop, bij Goliad kruist men de US 183, die naar Austin loopt. Men bereikt dan Victoria, een regiostad met 61.000 inwoners. Vanaf hier kruist men de US 77, die naar Harlingen en Dallas loopt, en de US 87, die van Port Lavaca naar San Antonio loopt. De US 59 loopt dwars door Victoria, maar er is ook een ringweg aanwezig in de vorm van voornoemde wegen. Vanaf Victoria telt de weg 2x2 rijstroken. Vanaf Victoria richting Houston liggen wat meer grotere plaatsjes. Gedeelten zien er al uit als een autosnelweg. Elke plaats kent een bypass. Victoria is één van de grootste plaatsen in Texas die niet op het snelwegennet is aangesloten. Daarom is de US 59 riant uitgebouwd. Men bereikt dan Rosenberg, op 50 kilometer van Houston, waar de metropool begint.

Houston

Zie ook Southwest Freeway en Eastex Freeway.

Hier begint ook het echte snelweggedeelte, en de uitgestrekte voorsteden. Al vanaf Sugar Land zijn er 2x4 rijstroken beschikbaar, want de US 59 is de drukste snelweg van Texas. Wat verderop liggen er ook HOVlanes in de middenberm, en kent de weg Frontage Roads. Via een 5-level stackknooppunt kruist men de Sam Houston Tollway, de buitenste ring van Houston. Men komt langs diverse kantorenparken, en de weg wordt steeds breder, en is al ruim voor het centrum 90 meter breed met 14 rijstroken inclusief wisselstroken, HOV-lanes en Frontage Roads. Wat verderop kruist men de Westpark Tollway. Daarna liggen 2x6 rijstroken, en iets verderop kruist men de Interstate 610, de binnenring van Houston. Men komt onderweg steeds meer hoogbouw tegen, en even ten zuiden van het centrum kruist men de SR-288 of South Freeway. Via een 5-level stackknooppunt kruist men de Interstate 45, die vanaf Galveston Houston binnenkomt.

De US 59 vormt daarna de oostelijke randweg van het centrum, en vanaf de snelweg is de skyline goed zichtbaar. Langs het centrum liggen 2x4 rijstroken. Wat verderop kruist men de Interstate 10, die richting New Orleans voert. Daarna begint de rit met 2x6 rijstroken door de noordelijke voorsteden. Men kruist de I-610 nogmaals, en de weg loopt dan met 2x5 rijstroken door de buitenwijken. In het noorden kruist men nogmaals de Sam Houston Tollway, om daarna met 2x4 rijstroken verder naar het noorden te lopen. De US 59 verlaat dan na 130 kilometer het stedelijk gebied van Houston.

Eastern Texas

De US 59 nabij Linden.

Na Cleveland eindigt het snelweggedeelte, en wordt de weg een gewone vierstrooks hoofdweg. Dit deel van Texas is vaak dichtbebost, en de snelweg loopt door het Sam Houston Forest, het het Davy Crockett National Forest. Enkele randwegen zijn wel als snelweg uitgevoerd. Bij Livingston kruist men de US 190, die van Temple naar Jasper en De Ridder loopt. Het landschap is vrij vlak, maar blijft dicht bebost. In Corrigan kruist men de US 287, die van Beaumont naar Dallas loopt. De eerste grotere stad na Houston is Lufkin, een stad met 33.000 inwoners. De weg kent een ringweg, en hier kruist men de US 69, die van Beaumont naar Tyler loopt. Bij Nacogdoches slaat de US 259 af richting Longview, terwijl de US 59 richting Texarkana blijft lopen. OOk dit gebied is dicht bebost. In Tenaha kruist men de US 96, die naar Center, Jasper en Beaumont loopt, terwijl de US 84 van Waco naar Mansfield in Louisiana loopt. In Carthage, een wat grotere plaats iets verderop, kruist men de US 70, die van Austin naar Shreveport in Louisiana loopt. De grens met Louisiana is hier niet ver vandaan. Ook in dit gebied wordt olie gewonnen. Ter hoogte van Marshall kruist men de Interstate 20, die van Dallas naar Shreveport en verder naar Atlanta loopt. Ook kruist men de US 80, die parallel aan de I-20 loopt. De US 59 telt nog steeds vier rijstroken, en loopt ook nog steeds door de bossen. Men komt in de zuidkant van Texarkana binnen, en kruist dan de Interstate 30, die van Dallas naar Little Rock loopt. Daarna is de weg dubbelgenummerd met de US 71, en met de staatsgrens op de middenstreep verlopen de laatste kilometers in Texas.

Geschiedenis

De US 59 werd in 1934 gecreëerd en verliep destijds van Port Arthur naar Texarkana in Texas, min of meer via de huidige US 96. In 1939 werd het beginpunt gewijzigd naar Laredo.

Laredo

Het deel in de grensstad Laredo valt samen met een deel van de Loop 20. De World Trade International Bridge op de grens met Mexico is in 2000 in gebruik genomen, evenals met een kort stuk freeway tot aan de I-35. Op het knooppunt met de I-35 kon men destijds alleen ongelijkvloers van en naar San Antonio. In 2008 opende een flyover vanaf Laredo naar de grensovergang. De Loop 20 / US 59 is langs de noordkant van Laredo deels alleen met frontage roads aangelegd, waartussen later de hoofdrijbanen met ongelijkvloerse kruisingen zijn aangelegd. In 2014 opende de hoofdrijbanen ter hoogte van McPherson Road. In het oosten van Laredo gaat de Loop 20 met een viaduct over het kruispunt waar de US 59 naar het oosten gaat. Dit viaduct opende circa 2008 voor het verkeer.

Laredo - Houston

Tussen Laredo en Houston zijn maar weinig delen hoogwaardig uitgebouwd met ongelijkvloerse kruisingen, alhoewel vrij grote delen van de US 59 ten oosten van de I-37 als 2x2 divided highway zijn uitgevoerd.

Rond Victoria ligt een volledige ringweg. De US 59 verloopt over de zuid- en oostkant hiervan. De oostring is semi-ongelijkvloers, deze aansluitingen openden al voor 1995 voor het verkeer, wanneer exact is niet bekend. In de tweede helft van de jaren '90 is de zuidring verbreed naar 2x2 rijstroken, waarbij een aansluiting is aangelegd met de US 77 Business Route.

Tussen Victoria en Houston zijn sommige kruispunten ongelijkvloers. De aansluiting bij Inez opende voor 1995, evenals de freeway bypass van Edna, en de semi-ongelijkvloerse bypass van Ganado. De bypass van Louise opende ook voor 1995 voor het verkeer, evenals de semi-ongelijkvloerse bypass van El Campo en de bypass van Wharton. Bij Beasley is rond 2007 een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd.

Houston

In 1953 werd besloten om de US 59 in het zuidwesten van Houston aan te leggen als een freeway. Het eerste snelwegdeel opende in 1961 voor het verkeer, en in 1975 werd het laatste deel tot Sugarland geopend. Sinds 1989 wordt de snelweg gestaag uitgebreid om aan de enorme verkeersvraag in de regio te kunnen voldoen. In 2007 was de snelweg de drukste van Texas met 337.000 voertuigen per etmaal, maar is sinds 2013 ingehaald door de Katy Freeway (I-10).

In 1953 werd ook besloten tot de aanleg van de Eastex Freeway in het noordoosten van Houston. Datzelfde jaar opende het eerste deel rond waar nu het knooppunt met de I-610 ligt. In 1970 was de snelweg voltooid tot het George Bush Airport. Tussen 1995 en 1999 zijn de meeste delen verbreed en gemoderniseerd naar de huidige snelweg.

Openstellingsgeschiedenis

Southwest Freeway

Van Naar Lengte Datum[1]
Alabama Street Kirby Drive 4,0 km 26-07-1961
Main Street Dairy Ashford Road 1,1 km 00-00-1962
Kirby Drive Westpark Drive 7,6 km 24-07-1962
Westpark Drive Fondren Road 3,5 km 09-04-1965
Fondren Road Bissonnet Street 3,6 km 00-09-1969
Dairy Ashford Road State Highway 6 3,3 km 00-00-1973
Bissonnet Street Wilcrest Drive 3,8 km 00-08-1974
Wilcrest Drive Main Street 3,5 km 00-00-1975
State Highway 6 Rosenberg 24,5 km 00-00-1983

Eastex Freeway

Van Naar Lengte Datum[2]
Cavalcade Street Kelley Street 1,5 km 00-12-1953
Kelley Street Crosstimbers Street 1,8 km 00-02-1955
Lyons Avenue Cavalcade Street 3,1 km 00-12-1955
Crosstimbers Street Parker Road 3,4 km 00-00-1956
Parker Road Mount Houston Road 3,9 km 00-00-1959
Mount Houston Road FM 525 4,7 km 00-00-1960
Rankin Road 1st Street 4,2 km 00-00-1969
FM 525 Rankin Road 4,2 km 00-00-1970
1st Street Sorters Road 4,0 km 00-00-1981

Houston - Texarkana

Buiten Houston is de eerste plaats op de route het stadje Cleveland. Hier is al voor 1995 een ongelijkvloerse bypass gerealiseerd. De nabijgelegen bypass van Shepherd is in 2005 omgebouwd en verbreed tot freeway met frontage roads. Rond 2010 is de bypass van Goodrich voorzien van een ongelijkvloerse kruising.

De bypass van Livingston dateert van voor 1995 en is uitgevoerd als freeway. De bypass van Lufkin is semi-ongelijkvloers, en grotendeels al voor 1995 gerealiseerd. In 2015 opende aan de noordkant van Lufkin een nieuw knooppunt.

In 2015 opende ook bij Redland een ongelijkvloerse aansluiting met freeway-kenmerken. De semi-ongelijkvloerse bypass van Nacogdoches is al voor 1995 gerealiseerd. In de jaren '80 is de ringweg van Carthage aangelegd, semi-ongelijkvloers. In 2014 opende ten zuiden van Texarkana een ongelijkvloerse aansluiting met de FM 3129. Noordelijker opende in 2001 een flyover voor verkeer vanaf de US 59 tot de ringweg van Texarkana richting noorden.

Toekomst

Het is de bedoeling om nagenoeg de gehele US 59 in Texas om te bouwen tot een Interstate Highway. Het deel tussen Victoria en Tenaha moet onderdeel worden van de Interstate 69 in Texas. Het deel van Tenaha naar Texarkana moet een spur worden, waarschijnlijk de I-369. Dit is een lange-termijnsproject, maar in 2012 zijn de eerste delen van de I-69 al bewegwijzerd in de agglomeratie Houston.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.500 tot 3.000 voertuigen tussen Laredo en George West, met een korte piek van 8.300 voertuigen tussen George West en de I-37. Vervolgens rijden 4.200 voertuigen tot Beeville en 5.000 tot 10.000 voertuigen verder tot Victoria. Op de bypass van Victoria rijden maximaal 22.000 voertuigen. Het deel tussen Victoria en Houston verwerkt duidelijk meer verkeer, met overwegend 20.000 tot 25.000 voertuigen, dichter bij Houston 30.000 voertuigen.

Pas in het stedelijk gebied van Houston stijgen de intensiteiten snel, van 56.000 voertuigen bij Rosenberg tot 200.000 voertuigen in Sugar Land en maximaal 313.000 voertuigen in het westen van Houston nabij de I-610. Langs het centrum van Houston rijden 205.000 voertuigen, dalend naar 180.000 voertuigen bij Humble en 80.000 voertuigen aan de rand van Houston.

Langs Cleveland rijden 22.000 voertuigen, met verder veelal 15.000 tot 25.000 voertuigen tussen Cleveland en Lufkin. Over de oostelijke ringweg van Lufkin rijden veelal 30.000 tot 45.000 voertuigen en 30.000 voertuigen tussen Lufkin en Nacogdoches, het drukste interstedelijke niet-Interstate traject in East Texas. Over de ringweg van Nacogdoches rijden 30.000 voertuigen, daarna dalend van 11.000 tot 8.500 voertuigen tot Tenaha. Tussen Tenaha en Carthage rijden 13.000 voertuigen en 10.000 tot 12.000 voertuigen tussen Carthage en Marshall. Noordelijker dalen de intensiteiten van 15.000 tot 8.000 voertuigen tot aan Atlanta, daarna weer stijgend van 10.000 tot 16.000 voertuigen tussen Atlanta en Texarkana.

Externe links

Video

Referenties

Freeways in Houston

Interstate 10 Katy FreewayEast FreewayInterstate 45 Gulf FreewayNorth FreewaySouthwest FreewayEastex FreewayInterstate 610 The Loop

US 90 Crosby FreewayUS 290 Northwest Freeway

SR-99SR-146SR-225SR-249SR-288SR-330FM 1764

Fort Bend ParkwayHardy Toll RoadSam Houston TollwayWestpark Tollway

Interstates en US Highways in Texas

Interstate 2Interstate 10Interstate 14Interstate 20Interstate 27Interstate 30Interstate 35Interstate 37Interstate 40Interstate 44Interstate 45Interstate 69Interstate 110Interstate 410Interstate 610Interstate 635Interstate 820

US 54US 57US 59US 60US 62US 67US 69US 70US 75US 77US 79US 80US 81US 82US 83US 84US 87US 90US 96US 175US 180US 181US 183US 190US 259US 271US 277US 281US 283US 285US 287US 290US 377US 380US 385

HoustonDallas-Fort WorthSan AntonioAustinEl Paso

U.S. Highway 59

TexasArkansasOklahomaKansasMissouriIowaMinnesota