US 5 in Connecticut

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 5.svg
US 5 CT map.png
US 5
Begin New Haven
Einde Enfield
Lengte 55 mi
Lengte 88 km
Route

Centrum.svg New Haven US 1.svg

Centrum.svg Hamden

Centrum.svg Meriden I-691.svg

Centrum.svg Hartford I-84.svgUS 6.svgUS 44.svg

Centrum.svg Thompsonville

Massachusetts US 5.svg

De US 5 is een US Highway in de Amerikaanse staat Connecticut. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van de staat, vanaf New Haven aan de kust via de hoofdstad Hartford naar de grens met Massachusetts. De route is 88 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het centrum van New Haven, een belangrijke stad in Connecticut. De kruising met de US 1 is het beginpunt van de US 5, die daarna parallel aan de Interstate 91 naar het noorden loopt. De US 5 heeft dan een aansluiting met de SR-40, een korte oost-westsnelweg aan de noordkant van de stad. De US 5 loopt daarna tussen de I-91 en de SR-15, de Wilbur Cross Parkway, twee snelwegen van New Haven naar Hartford. De weg komt dan door Meriden, een klein stadje dat een subcentrum vormt in het verder grotendeels verstedelijkte gebied. In Meriden kruist men de Interstate 691, een oost-westsnelweg van de Interstate 84 in het westen en de I-91 in het oosten. De weg wordt dan wat belangrijker en vormt de 2x2 Berlin Turnpike.

Aan de zuidkant van Hartford kruist men de SR-9, de snelweg vanaf New Britain naar de kust van Connecticut. De weg komt daarna door de zuidelijke voorsteden, en daarna wordt de US 5 een snelweg met 2x2 rijstroken naar de I-91. De weg gaat dan via de Charter Oak Bridge de rivier de Connecticut over, en loopt dan door East Hartford, en kruist hier een aantal snelwegen, zoals de SR-2 en Interstate 84. Daarna vormt de US 5 een 2x2 hoofdweg over de oostoever van de Connecticut door een verstedelijkte corridor van Hartford naar Springfield. Aan de noordkant van Hartford kruist men de Interstate 291, de noordelijke randweg de agglomeratie Hartford. Daarna loopt de weg door Enfield, en bereikt de grens met Massachusetts. De US 5 in Massachusetts loopt dan door de stad Springfield.

Geschiedenis

De US 5 is in 1926 gecreëerd, en volgde oude handelsroutes door Connecticut. Sindsdien zijn er slechts kleine veranderingen aan de route uitgevoerd, vooral in de stad New Haven en Hartford. Begin jaren 40 werden delen van de US 5 opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken in de regio Hartford.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Connecticut

Interstate 84Interstate 91Interstate 95Interstate 291Interstate 384Interstate 395Interstate 691

US 1US 5US 6US 7US 44US 202

HartfordNew York City

US 5.svg U.S. Highway 5

ConnecticutMassachusettsVermont