US 5 in Vermont

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 5
Begin Brattleboro
Einde Derby Line
Lengte 192 mi
Lengte 309 km
Route

Massachusetts

Brattleboro

Bellows Falls

White River Junction

Woodsville

St. Johnsburg

Lyndonville

Newport

De US 5 is een US Highway in de Amerikaanse staat Vermont. De weg vormt een noord-zuidroute door de oostelijke helft van de staat, parallel aan de Interstate 91. Men komt niet door grote plaatsen, alleen wat regionale stadjes en dorpen. De route is 309 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten zuiden van het kleine stadje Brattleboro komt de US 5 in Massachusetts vanaf Springfield en Hartford de staat Vermont binnen, en begint dan aan een route naar het noorden, parallel aan de I-91 en door het dal van de rivier de Connecticut. Men kruist de I-91 vele malen. Het landschap is bebost en heuvelachtig. De omgeving is rustig, een toeristisch platteland met kleine dorpjes. De US 5 komt niet door veel grotere plaatsen. De grootste plaatsen op de 120 kilometer naar White River Junction zijn BRattleboro, Bellows Falls en Windsor. Zowel naar het westen als het oosten zijn hogere bergen zichtbaar, naar het westen de Green Mountains, naar het oosten de White Mountains in New Hampshire. Onderweg kruist men diverse belangrijkere State Routes, maar geen US Highways. Men bereikt dan White River Junction, het belangrijkste knooppunt in de staat Vermont. Men kruist hier eerst de Interstate 89, de snelweg vanaf Burlington en Montpelier richting Concord en Boston. Vlak daarna kruist men de US 4, de hoofdweg van Rutland naar Concord.

Ook ten noorden van White River Junction volkgt de weg voorlopig het dal van de Connecticut, en kruist de I-91 weer diverse malen. Onderweg heeft men regelmatig mooie uitzichten op de omgeving. Naar het noorden toe wordt het gebied wel dunner bevolkt, een voorbode van Canada. Op de 100 kilometer naar St. Johnsbury liggen geen andere grote plaatsen. Wel kruist men in Wells River de US 302, de secundaire hoofdweg van Montpelier naar Littleton in New Hampshire. Men komt dan door St. Johnsbury, een klein stadje. Hier eindigt de Interstate 93, de snelweg uit Boston. Ook kruist men hier de US 2, de route vanaf Montpelier naar Bangor in Maine. Ten noorden van St. Johnsbury volgt de US 5 een route die iets verder van de I-91 af ligt. Men komt dan door Newport, de laatste wat grotere plaats voor de grens met Canada. Bij Derby Line steekt de weg de grens met de Canadese provincie Québec over, en gaat dan verder als de Route 143 richting Sherbrooke, Montreal en Quebec.

Geschiedenis

De US 5 werd in 1926 gecreëerd. De route is sindsdien in Vermont niet significant gewijzigd. Wel is de Interstate 91 parallel aan de gehele route van de US 5 aangelegd tussen 1958 en 1965.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Vermont

Interstate 89Interstate 91Interstate 93Interstate 189

US 2US 4US 5US 7US 302

U.S. Highway 5

ConnecticutMassachusettsVermont