US 60 in Kentucky

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 60
Begin Wickliffe
Einde Kenova
Lengte 482 mi
Lengte 776 km
Route

Illinois

Wickliffe

Paducah

Marion

Morgansfield

Henderson


Wendell Ford Expressway

Henderson Road

Audubon Parkway

Parrish Avenue

Carter Road

Fredericia Street

New Hartford Road

Natcher Parkway

Parrish Avenue

Pleasant Valley Road

KY-144

Old US 60


Hardinsburg

Muldraugh

Louisville

Shelbyville

Frankfort

Versailles

Lexington

Winchester

Mount Sterling

Owingsville

Morehead

Olive Hill

Grayson

Ashland

West Virginia

De US 60 is een US Highway in de Amerikaanse staat Kentucky. De weg vormt een lange oost-westroute door de gehele staat, vanaf de grens met Illinois bij Wickliffe via Paducah, Henderson, Owensboro, Louisville, Frankfort, Lexington en Ashland naar de grens met West Virginia. De US 60 is in Kentucky 776 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 60 tussen Lexington en Versailles.

De US 60 in Illinois steekt vanuit Cairo de Ohio River over, waarna de US 60 oostwaarts naar Paducah loopt en daar de Interstate 24 kruist. De US 60 volgt min of meer de Ohio River naar Louisville, via een serie enkelbaans wegen, via de regionale stadjes Henderson en Owensboro. Rond Owensboro ligt de Wendell Ford Expressway, een bypass die als freeway is uitgevoerd. Verder is alleen ten oosten van Owensboro de route deels vierstrooks. De route kan alternatief sneller via de Western Kentucky Parkway worden afgelegd, die zuidelijker parallel loopt. De US 60 loopt door downtown Louisville en begint dan aan de route oostwaarts die parallel aan de Interstate 64 loopt. De weg verloopt door de hoofdstad Frankfort en is dan vierstrooks tot Lexington, waar men de Interstate 75 kruist. Oostelijker is de route weer enkelbaans en loopt continu op korte afstand parallel aan de I-64, zodat de US 60 nauwelijks doorgaand belang heeft. Alleen het laatste deel bij Ashland loopt wat verder van de I-64 af en volgt de verstedelijking langs de Ohio River. Daarna volgt de grens met West Virginia. De US 60 in West Virginia gaat dan verder naar Hungtinton en Charleston.

Geschiedenis

US 60 in Owensboro.

De US 60 werd in 1926 gecreëerd, en was destijds de belangrijkste oost-westroute van Kentucky. Eind jaren '30 was het de enige doorgaande oost-westroute die volledig geasfalteerd was, de US 62 had toen nog onverharde trajecten. In 1931 opende de brug over de Tennessee River. In 1937 opende de Cairo Ohio River Bridge op de grens met Illinois voor het verkeer. Geleidelijk is de US 60 minder belangrijk geworden doordat alternatieve snelwegen gereedkwamen. Ten westen van Paducah is geen alternatieve snelweg aangelegd. Tussen Paducah en Louisville is tussen 1956 en de jaren '60 de Kentucky Turnpike (I-65) en de Western Kentucky Parkway aangelegd, zodat doorgaand verkeer niet meer over de enkelbaans US 60 hoefde. De parkway verloopt wel op vrij grote afstand van de US 60, met name vrij ver van Henderson en Owensboro. Tussen 1962 en 1975 werd de I-64 aangelegd, waarbij de US 60 destijds nog kortstondig als vervangende route functioneerde waar de I-64 nog niet gereed was.

Op 31 juli 2013 opende een nieuwe vierstrooks brug over de Tennessee River net buiten Paducah. Deze vervangt de brug uit 1931.[1]

Wendell Ford Expressway

De Wendell Ford Expressway is de bypass van Owensboro die is uitgevoerd als freeway. De bypass is vermoedelijk begin jaren '70 aangelegd, tegelijkertijd met de aansluitende Audubon Parkway en de Natcher Parkway, die beiden in 1972 zijn opengesteld. Op 15 september 2014 opende 7 kilometer nieuwe US 60 freeway aan de oostkant van Owensboro.[2]

De snelweg is vernoemd naar Wendell H. Ford (1924-), de 53e gouverneur van Kentucky en lid van de Amerikaanse senaat. Hij was gouverneur van Kentucky (1971-1974) tijdens de aanleg van de snelweg. De snelweg kreeg deze naam in 1978. In de jaren '90 is ook de Western Kentucky Parkway naam Wendell H. Ford vernoemd.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in Kentucky

CincinnatiLouisville

U.S. Highway 60

ArizonaNew MexicoTexasOklahomaMissouriIllinoisKentuckyWest VirginiaVirginia