US 60 in New Mexico

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 60
Begin Red Hill
Einde Texico
Lengte 398 mi
Lengte 640 km
Route

Arizona

Magdalena

Socorro


Socorro - Las Nutrias:


Mountainair

Vaughn

Fort Sumner

Clovis

Texico

Texas

De US 60 is een US Highway in de Amerikaanse staat New Mexico. De weg vormt een lange oost-westroute door het midden van de staat, vanaf de grens met Arizona via Socorro en Clovis naar de grens met Texas. De weg is zo'n 640 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 60 bij Socorro.

Ten westen van Red Hill komt de US 60 in Arizona vanuit Phoenix de staat New Mexico binnen, in de Rocky Mountains op zo'n 2300 meter hoogte. De weg begint dan aan een eenzame route van 225 kilometer naar Socorro, door diverse bergruggen van de Rocky Mountains. Op de weg liggen wel een aantal dorpjes, maar men kruist geen andere belangrijke wegen. Bij Pie Town kruist men de Continental Divide, de waterscheiding tussen de Pacifische en Atlantische oceanen. Daarna komt men door een groot dal waar de Very Large Array radiotelescoop staat, de grootste ter wereld. Dit zijn grote radioschotels op een terrein van maximaal 36 kilometer uit elkaar. Deze telescopen kunnen verplaatst worden via rails, en één van de takken kruist de US 60. Men daalt daarna af naar het stadje Socorro. Socorro telt 9.000 inwoners, maar is één van de grootste plaatsen langs de Interstate 25 tussen Las Cruces en Albuquerque. De weg voegt dan in op de I-25, voor zo'n 40 kilometer naar het noorden, langs de Rio Grande.

Bij het dorp Bernardo slaat de US 60 weer af naar het oosten, en gaat de I-25 verder naar het noorden naar Albuquerque. De weg stijgt dan naar een hoger plateau, en loopt zo'n 175 kilometer naar het oosten voordat men een groter dorp tegenkomt, namelijk Vaughn. Even voor Vaughn voegt de US 285 al in vanuit Santa Fe voor een korte dubbelnummering. Bij Vaughn kruist men ook de US 54, de hoofdweg vanaf Alamogordo naar Santa Rosa. Na Vaughn begint de weg aan een route van 180 kilometer naar de volgende grotere plaats, namelijk Clovis. Na zo'n 90 kilometer, bij Fort Sumner voegt de US 84 uit Santa Rosa in voor een dubbelnummering voor de rest van de route in New Mexico. De weg voert hier over desolate steppes. Men kruist de rivier de Pecos, één van de grotere zijrivieren van de Rio Grande. De weg daalt hier langzaam, en verder naar het oosten gaat de woestijn over in een geïrrigeerd landbouwgebied. Men bereikt dan Clovis, met 42.000 inwoners de grootste plaats op de route, en tevens één van de grotere steden in New Mexico. Hier voegt de US 70 uit Roswell in, zodat er een dubbelnummering van de US 60, US 70 en US 84 ontstaat. In Texico, aan de grens met Texas, splitsen de wegen zicht weer, de US 60 in Texas gaat verder naar Amarillo, en de US 70 in Texas en US 84 in Texas gaan naar Lubbock.

Geschiedenis

De US 60 op de continental divide.

De US 60 werd in 1926 gecreëerd, alhoewel de route toen nog niet door het westen van het land liep. In 1932 werd de route vanaf Amarillo, Texas tot San Bernardino, California verlengd. De route van de US 60 is in New Mexico sindsdien niet meer gewijzigd, alhoewel een deel van de route door de Interstate 25 vervangen werd over zo'n 40 kilometer. De US 60 verloopt hier dan ook een stukje noord-zuid. De US 60 voert door eenzaam gebied, alleen het oosten van New Mexico is wat dichter bevolkt rond de stad Clovis, hier is de route dan ook een divided highway.

Na de verlenging van de US 60 tot door New Mexico was in 1935 voornamelijk het oostelijk deel geasfalteerd, indertijd van Fort Sumner tot de grens met Texas, evenals een korter deel tussen Magdalena en Socorro. Tegen 1938 was ook het deel tussen Vaughn en Fort Sumner geasfalteerd. Westelijker werd ook gewerkt aan een verlenging van de geasfalteerde delen, namelijk rond Willard en westelijk van Magdalena. Tegen 1940 was de US 60 geheel geasfalteerd tussen Datil en de grens met Texas. Het westelijk deel over de Continental Divide werd vertraagd door de Tweede Wereldoorlog en is eind jaren '40 geasfalteerd.

Slechts een klein deel van de US 60 is naar een 2x2 divided highway verbreed, al in de jaren '60 rond Clovis in het uiterste oosten van New Mexico en rond 2005 volgde het deel dat met de US 285 samenvalt tussen Encino en Vaughn.

De US 60 is nooit grootschalig uitgebouwd zoals veel andere US Highways in het oosten van New Mexico vanwege de lage bevolkingsdichtheid. De parallel verlopende I-40 verwerkt het doorgaande oost-westverkeer en er liggen nauwelijks grotere plaatsen op de route, alleen Clovis is een wat grotere stad en ligt op korte afstand van de grens met Texas.

Verkeersintensiteiten

De US 60 in Vaughn.

Door het afgelegen karakter van de meeste gebieden waar de US 60 doorheen voert, is de weg erg rustig, zelfs het doorgaande verkeer is zeer beperkt. Het deel vanaf de grens met Arizona tot aan Socorro telt overwegend 700 voertuigen per etmaal, wat voor Socorro iets oploopt. De dubbelnummering met de I-25 telt 11.000 voertuigen, en ten oosten van de I-25 rijden 700 tot 1200 voertuigen per etmaal. De dubbelnummering met de US 285 telt 3300 voertuigen, maar oostelijk van Vaughn rijden slechts 600 voertuigen per etmaal. Wanneer de US 84 invoegt wordt dit wat meer, zo'n 3000 voertuigen naar Clovis, en 12.000 tussen Clovis en de grens met Texas.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat New Mexico

Interstate 10Interstate 25Interstate 40

US 54US 56US 60US 62US 64US 70US 82US 84US 87US 180US 285US 380US 412US 491US 550

U.S. Highway 60

ArizonaNew MexicoTexasOklahomaMissouriIllinoisKentuckyWest VirginiaVirginia