US 61 in Minnesota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 61
Begin La Crescent
Einde Wyoming
Lengte 165 mi
Lengte 265 km
Route

Wisconsin

La Crescent

Dakota

Winona

Goodview

Minnesota City

Minneiska

Kellogg

Wabasha

Lake City

Red Wing

Hastings

Hastings Bridge

Cottage Grove

St. Paul Park

Newport

St. Paul

White Baer Lake

Forest Lake

Wyoming

De US 61 is een US Highway in de Amerikaanse staat Minnesota. De weg volgt de Mississippi River Valley vanaf de grens met Wisconsin bij La Crescent tot St. Paul, en loopt dan tot de I-35 bij Wyoming. De US 61 is in Minnesota 265 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij La Crescent steekt de US 61 in Wisconsin de Mississippi River over, en loopt dan op de westoever noordwaarts, waarna de weg een eindje over de Interstate 90 loopt tot Dakota. Vanaf Dakota volgt de US 61 de Mississippi op korte afstand tot Hastings. De belangrijkste plaatsen in dit gebied zijn Winona, Lake City en Red Wing. In Hastings steekt men de rivier de Mississippi over via de Hastings Bridge, waarna de weg op de oostoever door het stedelijk gebied van de Twin Cities tot St. Paul loopt. Tussen Cottage Grove en de Interstate 494 is de weg een freeway met 2x2 rijstroken. Daarna is de weg een 2x2 divided highway tot de Interstate 94 in St. Paul.

De route is in St. Paul een klein stukje met de I-94 dubbelgenummerd en loopt daarna als urban arterial noordwaarts door St. Paul en de noordelijke suburbs. Dit deel is eerst een brede tweestrooks weg, maar telt in de noordelijke suburbs 2x2 rijstroken en heeft een klaverblad met de State Route 36. Noordelijker kruist men de Interstate 694, waarna de weg geleidelijk buiten het bebouwde gebied van de Twin Cities komt. De weg loopt door Forest Lake en eindigt in het plaatsje Wyoming op de Interstate 35.

Geschiedenis

De US 61 door Hastings, met de Hastings Bridge over de Mississippi River.

De US 61 was in Minnesota één van de originele US Highways van 1926. Delen van de route waren toen nog onverhard, sinds 1940 is de gehele US 61 geasfalteerd. In de jaren '60 en '70 zijn delen van de route in het zuidoosten van Minnesota naar een 2x2 divided highway verbreed. In 2007 was de route door de suburb Cottage Grove tot de I-494 omgebouwd tot freeway.

De US 61 verliep oorspronkelijk verder noordwaarts via Duluth tot de grens met Canada bij Grand Portage. Omstreeks 1991 werd het deel van Duluth naar Grand Portage omgenummerd tot de State Route 61.

Hastings Bridge

Zie ook Hastings Bridge.

In 1951 opende de Hastings High Bridge over de Mississippi bij Hastings. Deze tweestrooks brug was een knelpunt en in slechte staat. Oorspronkelijk was een vervanging voorzien voor na 2019, maar het instorten van de I-35W Bridge in Minneapolis zorgde ervoor dat de vervanging versneld is uitgevoerd, tussen 2010 en 2013. De brug opende op 22 november 2013 formeel voor het verkeer.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in Minnesota

Minneapolis-St. Paul

U.S. Highway 61

LouisianaMississippiTennesseeArkansasMissouriIowaWisconsinMinnesota