US 63 in Minnesota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 63
Begin Spring Valley
Einde Red Wing
Lengte 92 mi
Lengte 148 km
Route

Iowa

Spring Valley

Stewartville

Rochester

Lake City

Red Wing

Red Wing Bridge

Wisconsin

De US 63 is een US Highway in de Amerikaanse staat Minnesota. De weg vormt een noord-zuidroute door het zuidoosten van de staat, vanaf de grens met Iowa via Rochester naar de grens met Wisconsin. De US 63 is in Minnesota 148 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 63 doorkruist het zuidoosten van Minnesota van zuid naar noord. Het is een relatief secundaire route vergeleken met de andere US Highways in dit gebied, vooral vergeleken met de US 52. De route doet één grotere stad aan, namelijk Rochester. Ten zuiden van Rochester kruist men ook de Interstate 94. De US 63 is overwegend enkelbaans, behalve bij Rochester en voert voornamelijk door vlak prairieland, wat ten noorden van Rochester wordt doorsneden door enkele ondiepe zijdalen van het dal van de Mississippi River. Bij Red Wing steekt men de Mississippi River over via de Red Wing Bridge, tevens de grens met Wisconsin.

Geschiedenis

De US 63 werd in 1926 gecreëerd maar verliep destijds niet noordelijker dan Des Moines. In 1934 werd de route noordwaarts verlengd naar Ashland, Wisconsin, waarmee ook het zuidoosten van Minnesota doorkruist werd. De weg was midden jaren '30 al geheel verhard. De Eisenhower Bridge over de Mississippi River bij Red Wing opende in november 1960 voor het verkeer.

In 2020-2021 is de aansluiting van de US 63 op I-90 ten zuiden van Rochester gereconstrueerd.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in Minnesota

Minneapolis-St. Paul

U.S. Highway 63

LouisianaArkansasMissouriIowaMinnesotaWisconsin