US 66 in Arizona

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 66.svg
US 66 AZ map.png
US 66
Begin Topock
Einde Lupton
Lengte 401 mi
Lengte 645 km
Route

California US 66.svg

Centrum.svg Topock

Centrum.svg Oatman

Centrum.svg Kingman US 93.svg

Centrum.svg Peach Springs

Centrum.svg Seligman I-40.svg

Centrum.svg Ash Fork

Centrum.svg Williams

Centrum.svg Flagstaff US 89.svgUS 180.svg

Centrum.svg Winslow

Centrum.svg Joseph City

Centrum.svg Holbrook US 180.svg

Centrum.svg Chambers US 191.svg

Centrum.svg Sanders

Centrum.svg Lupton

New Mexico US 66.svg

De US 66 is een voormalige US Highway in de Amerikaanse staat Arizona. De voormalige route verliep vanaf Topock via Kingman en Flagstaff tot Lupton. Deze route wordt tegenwoordig door de Interstate 40 uitgevoerd. De US 66 was 645 kilometer lang.

Routebeschrijving

De voormalige US 66 tussen Ash Fork en Seligman.

De US 66 kwam bij Topock de Colorado River over, en daarmee de staat Arizona binnen. Van Topock tot Kingman verliep de US 66 door de bergrug via Oatman, waarbij de I-40 juist er omheen loopt, en beide routes tussen Topock en Kingman een andere weg afleggen. Tussen Kingman en Seligman is de route tegenwoordig als de State Route 66 genummerd en loopt redelijk ver ten noorden van de I-40. Er liggen tussen Kingman en Seligman nauwelijks plaatsen op de route groter dan een gehucht.

Oostelijk van Seligman verliep de US 66 via Ash Fork en Williams naar Flagstaff, waarbij de I-40 deze route volgt en bij deze plaatsen is omgelegd. Flagstaff is de grootste stad op de route van de voormalige US 66, en de weg is nu als een Business Route van de I-40 genummerd.

Oostelijk van Flagstaff bestaan voornamelijk nog de delen door de diverse plaatsjes op de route, zoals in Winslow, Joseph City, Holbrook en Lupton. De voormalige US 66 bestaat deels geheel niet meer, is deels een secundaire slecht onderhouden weg, en deels een frontage road. Verkeer dat de historische US 66 wil volgen moet regelmatig van de I-40 afslaan.

Geschiedenis

De US 66 verliep tussen 1926 en 1985 door Arizona over deze route. Sinds 1974 was het beginpunt in Topock op de grens met California. De Interstate 40 is op behoorlijk wat plekken recht over de oude US 66 aangelegd, met name tussen Seligman en de grens met New Mexico. Hier is de voormalige US 66 niet meer doorgaand te berijden. De weg bestaat nog wel in de tal van plaatsjes op de route, waarvan Flagstaff en Winslow de grootste zijn. De voormalige US 66 ademt op veel plekken nog de sfeer uit van voor de jaren '60.

In plaatsen als Williams, Winslow en Holbrook viel met het openstellen van de Interstate 40 een groot deel van de inkomstenbron weg; doorgaand verkeer. Van de ene op de andere dag kwam de rust in de plaatsen terug toen duizenden voertuigen over de I-40 in plaats van de US 66 door de stadscentra werden geleid. De lokale economie had sterk te lijden onder het wegvallen van doorgaand verkeer, alhoewel een deel verplaatst werd naar nieuwe truck stops bij aansluitingen van de I-40.

Toerisme

De US 66 in Winslow, met de referentie naar het nummer 'Take It Easy' van de Eagles uit 1972. Well, I'm a standing on a corner in Winslow, Arizona and such a fine sight to see. It's a girl, my Lord, in a flatbed Ford slowin' down to take a look at me. Winslow was de één na laatste plaats op de route die gebypasst werd door I-40.

De staat Arizona was de eerste plek waar een vereniging werd opgericht om delen van de route en motels en tankstations te bewaren. De US 66 passeerde ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de Grand Canyon langs, en deze werd ook niet beschouwd als toeristische bestemming op de route, maar reizigers konden wel een zijweg nemen naar de Grand Canyon, meest prominent de US 180 naar de South Rim. De huidige State Route 66 passeert tussen Kingman en Seligman wel vrij dicht langs het westelijk deel van de Grand Canyon, maar dit gebied is slecht toegankelijk, met alleen gravelwegen en geen voorzieningen.

In het oosten van Arizona zijn enkele toeristische bestemmingen langs de US 66 gelegen. De Painted Desert ligt direct ten noorden van de US 66 ten oosten van Holbrook. Het Petrified Forest National Park bevindt zich ook in dit gebied. Ten westen van Winslow bevindt zich de Meteor Crater zo'n 8 kilometer ten zuiden van de US 66. Dit is één van de best bewaarde kraters op de wereld.

Externe links

Referenties


US 66.svg Historic U.S. Highway 66

CaliforniaArizonaNew MexicoTexasOklahomaKansasMissouriIllinois

US 166.svg US 266.svg