US 66 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 66
Begin Santa Monica
Einde Needles
Lengte 315 mi
Lengte 507 km
Route

Santa Monica

Los Angeles

Pasadena

Arcadia

Duarte

Azusa

Glendora

San Dimas

Claremont

Upland

Rancho Cucamonga

Fontana

Rialto

San Bernardino

Victorville

Helendale

Barstow

Needles

Arizona

De US 66 is een voormalige US Highway in de Amerikaanse staat California. De route verliep op zijn maximum van Santa Monica tot de grens met Arizona bij Needles. De US 66 was maximaal 507 kilometer lang.

Routebeschrijving

Greater Los Angeles

De US 66 begon in Santa Monica op de Pacific Coast Highway, aan de Pacifische Oceaan. Door Santa Monica en Los Angeles volgde de US 66 de Santa Monica Boulevard en later Sunset Boulevard. Nabij Downtown Los Angeles ging de US 66 over op de Arroyo Seco Parkway naar Pasadena.

Vanaf Pasadena volgde de US 66 Colorado Boulevard, later overgaand in 'Route 66' en later weer Foothill Boulevard. De voormalige US 66 loopt hier parallel aan de Interstate 210. De US 66 liep door wat nu een uitgestrekt suburbaan gebied is. Tussen Pasadena en San Bernardino loopt de voormalige US 66 80 kilometer onafgebroken door bebouwd gebied, alhoewel het destijds agrarisch land was, vooral op de oostelijke helft.

Inland Empire

Vanaf San Bernardino nam de US 66 Mount Vernon Avenue naar het noorden, die overgaat in Cajon Boulevard. De Interstate 215 loopt er parallel aan. Cajon Boulevard gaat over Cajon Pass, een 1.151 meter hoge bergpas tussen San Bernardino en de High Desert. De Interstate 15 loopt er parallel aan tot Victorville. Tussen Cajon Pass en Victorville verliep de US 66 over wat nu de frontage roads van de I-15 zijn.

Van Victorville tot Barstow verliep de US 66 westelijker dan de I-15, via Oro Grande en Helendale, daarbij de Mojave River volgend, een seizoensrivier. Oostelijk van Barstow voerde de US 66 door de Mojave Desert, een 240 kilometer lang traject door de woestijn tot aan de Colorado River. De Interstate 40 is hier parallel aan de US 66 aangelegd. Tussen Ludlow en Essex buigt de US 66 wat verder van de I-40 af. De meeste plaatsen op de route zijn niet meer dan een paar ranches. De spoorlijn volgt ook deze route. Ten westen van Needles is de Route 66 niet meer te berijden, men moet hier over de I-40, net als de US 95. Ten zuiden van Needles steekt men dan de Colorado River over, tevens de grens met Arizona.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

De in 1926 gecreëerde US 66 begon in Los Angeles. In 1936 werd het beginpunt westwaarts verlengd via Sunset Boulevard en Santa Monica Boulevard tot aan de Pacifische Oceaan bij Santa Monica. De US 66 begon hier 30 jaar lang en werd hierdoor ook het bekendst, als route van Chicago naar de Pacific. Bij de grote hernummering van 1964 zijn veel US Highways in California geschrapt vanwege de vele Interstate Highways die gereedkwamen. De US 66 werd daarvoor ingekort tot Pasadena, net ten noordoosten van Los Angeles. In 1974 verdween de US 66 geheel in California.[1]

Het westelijkste deel in de regio Los Angeles, Santa Monica Boulevard, is als de State Route 2 genummerd. Dit is een belangrijke urban arterial in het westen van Los Angeles. Het deel tussen Downtown Los Angeles en Pasadena is genummerd als de State Route 110. Het deel van La Verne tot San Bernardino is als de State Route 66 genummerd, dit deel van de route staat bekend als de Foothill Boulevard, tot de voltooiing van de Interstate 210 was dit een belangrijke doorgaande verbinding tussen Pasadena en San Bernardino. Elders heeft de US 66 geen huidige State Route-nummering meer.

Los Angeles - San Bernardino

Ondanks het belang van de US 66 als invalsweg, is alleen een klein stukje tussen Downtown Los Angeles en Pasadena als freeway uitgebouwd, de Arroyo Seco Parkway. Het grootste deel hiervan is in 1940 opengesteld en was de eerste echte freeway van Los Angeles. In de periode 1952-1954 opende ook het zuidelijk deel daarvan langs het Dodger Stadium.

De rest van de route is een secundaire weg gebleven. Tussen Pasadena en San Bernardino is de weg verbreed naar een 2x2 divided highway, die later is opgegaan in een urban arterial vanwege de snelle suburbane groei ten westen van San Bernardino in de jaren '80 en '90. Met name in de omgeving van Rancho Cucamonga en Fontana was de US 66 tot de jaren '80 nog agrarisch in karakter, maar dit is daarna snel volgebouwd. De Interstate 210 is er later parallel aan aangelegd, het eerste deel opende in 1968. Tot 1976 was de snelweg voltooid tot La Verne, maar het oostelijk deel verder tot San Bernardino is pas in fases tussen 2001 en 2007 opengesteld, waarmee de voormalige US 66 ook hier geen doorgaand belang meer had.

San Bernardino - Needles

Cajon Pass was de historische toegang tot San Bernardino en verder naar Los Angeles. In 1969 opende de Interstate 15 tot aan Cajon Pass en in 1970 verder tot Victorville. De snelweg was destijds ruraal, later is de Victor Valley gesuburbaniseerd. De US 66 is tegenwoordig een frontage road langs de I-15 tussen Cajon Pass en Victorville.

Het deel door de Mojave Desert ten oosten van Barstow is vervangen door de Interstate 40, die bovendien een kortere route vormde door de woestijn. De snelweg opende in fases tussen 1961 en 1973 voor het verkeer.

De US 66 stak via de Old Trails Bridge de Colorado River ten zuiden van Needles over. Deze brug opende in 1916 voor het verkeer. Sinds de I-40 is opengesteld is de brug gesloten voor verkeer en is later omgebouwd tot een overspanning voor pijpleidingen.

Referenties

Historic U.S. Highway 66

CaliforniaArizonaNew MexicoTexasOklahomaKansasMissouriIllinois