US 66 in New Mexico

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 66
Begin Manuelito
Einde Glenrio
Lengte 487 mi
Lengte 784 km
Route

Arizona

Manuelito

Gallup

Thoreau

Milan

Grants

Casa Blanca

Albuquerque

Tijeras

Edgewood

Moriarty

Santa Rosa

Newirk

Tucumcari

San Jon

Glenrio

Texas

De US 66 is een voormalige US Highway in de Amerikaanse staat New Mexico. De route vormde een oost-westverbinding door het midden van de staat, vanaf Manuelita op de grens met Arizona via Gallup, Albuquerque en Tucumcari naar de grens met Texas bij Glenrio. De US 66 was in New Mexico 784 kilometer lang, de grootste afstand die de US 66 binnen één staat aflegde.

Routebeschrijving

De US 66 volgde wat nu de Interstate 40-corridor is, via Gallup, Albuquerque en Tucumcari. In het westen van New Mexico bestaat een groot deel van de oorspronkelijke route nog, de I-40 is er veelal op korte afstand parallel aan aangelegd. Westelijk van Albuquerque ontbreekt de oorspronkelijke route alleen rond de Continental Divide en in de woestijn niet ver ten westen van Albuquerque.

De oude route bestaat in het stedelijk gebied van Albuquerque nog en is een belangrijke urban arterial. De US 66 stak hier de Rio Grande over. De Route 66 volgde Central Avenue door Albuquerque. Ten oosten van de stad verliep de US 66 door de Tijeras Canyon. Oostelijk van Albuquerque bestaat het oorspronkelijke tracé nog tot Moriarty, oostelijk daarvan is de US 66 buiten de meeste plaatsen vervangen door de I-40, alhoewel er deels nog wel frontage roads zijn.

Een belangrijk kruispunt was destijds Clines Corner waar de US 66 de US 285 kruiste. Tegenwoordig is dit een kleine truck stop. De oude US 66 bestaat nog door Santa Rosa en door Tucumcari. Oostelijk van Tucumcari loopt de oorspronkelijke US 66 op korte afstand van de I-40 en is hier tot de grens met Texas bij Glenrio doorgaand te berijden.

Geschiedenis

De US 66 kwam vanaf het begin in 1926 door New Mexico te lopen. Oorspronkelijk volgde de US 66 door het midden van de staat een noordelijkere route, via Santa Fe, via wat nu de State Route 6 tot Los Lunas, de I-25 door Albuquerque tot Santa Fe en de US 84 terug naar de I-40 was. Dit was een behoorlijke omweg voor oost-westverkeer en is in 1937 gecorrigeerd naar de huidige route door Tijeras Canyon.

De US 66 was begin jaren '30 alleen geasfalteerd tussen de grens met Arizona en Gallup en door Albuquerque. De toenmalige route vanaf Albuquerque via Santa Fe tot Las Vegas was indertijd ook al grotendeels geasfalteerd, later werd dit de US 85. Samen met de US 80 en US 85 had het asfalteren van de US 66 een hoge prioriteit in New Mexico. Tegen 1935 waren al diverse trajecten geasfalteerd, zowel in het westen als in het oosten van New Mexico. Tegen 1937 was een lang traject vanaf ten westen van Santa Rosa tot aan de grens met Texas geasfalteerd, evenals ruim ten westen en oosten van Albuquerque. Daarna is in hoog tempo de resterende delen verhard, tegen 1938 was de gehele route geasfalteerd. Het was in 1938 de eerste US Highway in New Mexico die volledig geasfalteerd was.

Tussen 1937 en 1985 bleef de route van de US 66 door New Mexico onaangetast, maar de route is wel gefaseerd vervangen door de Interstate 40. De laatste delen waren de bypasses van plaatsen die afhankelijk waren van doorgaand verkeer. Elf delen van de oorspronkelijke US 66 in New Mexico zijn opgenomen in het National Register of Historic Places (NRHP).

Diverse delen van de oorspronkelijke US 66 zijn nu als State Routes genummerd, waaronder de SR-118, SR-112, SR-124 en SR-333, enkele Business Routes van de I-40 en diverse frontage roads van de I-40. Geen enkel deel heeft het nummer 66 gekregen.

Externe links

Referenties


Historic U.S. Highway 66

CaliforniaArizonaNew MexicoTexasOklahomaKansasMissouriIllinois