US 6 in Connecticut

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 6
Begin Danbury
Einde South Killingly
Lengte 116 mi
Lengte 187 km
Route

New York

Danbury

Watertown

Bristol

Hartford

Manchester

Willimantic

East Brooklyn

Rhode Island

De US 6 is een US Highway in de Amerikaanse staat Connecticut. De weg vormt een oost-westroute door het midden van de staat. De weg begint aan de grens met de staat New York bij Danbury en loopt via de hoofdstad Hartford naar de grens met Rhode Island in het oosten van de staat. De weg is 187 kilometer lang.

Routebeschrijving

I-84 / US 6 in het westen van Connecticut.

De US 6 in New York komt samen met de US 202 de staat Connecticut binnen bij de stad Danbury, parallel aan de Interstate 84. Danbury is een regiostad met 79.000 inwoners. De US 6 loopt door Danbury over de I-84 en men kruist de US 7 die vanaf Norwalk naar Pittsfield in Massachusetts loopt. Ten oosten van Danbury loopt de US 6 weer even parallel aan de I-84 door de dichte bossen, voordat een tweede dubbelnummering begint. Hierna slaat de US 6 af naar het noorden, en gaat met een boog ten noorden van de stad Waterbury langs. Ten noorden van Waterbury kruist men de State Route 8 een snelweg vanaf Bridgeport naar Torrington. Men bereikt dan het voorstedelijk gebied van Hartford. Eerst komt men door Bristol, waarna de US 6 weer op de I-84 invoegt, voor de route door Hartford.

In het centrum van Hartford kruist men een aantal snelwegen, zoals de Interstate 91 van New Haven naar Springfield, Massachusetts en de State Route 2 naar New London. Ook kruist men de US 5 die paralle aan de I-91 loopt en de US 44 voegt ook in. Beide wegen splitsen pas weer in de voorstad Manchester, bij het oostelijk einde van de Interstate 384. De US 44 loopt dan parallel via een iets noordelijker route naar Rhode Island. De US 6 volgt een iets zuidelijker route via Willimantic. Dit deel van Connecticut is ook dichtbebost en de US 6 vormt een snelweg bypass van Willimantic, maar is voor de rest een hoofdweg met 1x2 rijstroken. Bij East Brooklyn kruist men de Interstate 395, de snelweg van New London en Norwich naar Worcester in Massachusetts. Niet ver daarna volgt de grens met Rhode Island en gaat de US 6 in Rhode Island verder naar Providence.

Geschiedenis

Voordat het U.S. Highwaysysteem in 1926 werd gecreëerd bestond er een netwerk van New England Interstate Highways. Delen van de huidige US 6 waren genummerd als de NE-3. De US 6 werd in 1926 gecreëerd en is de belangrijkste oost-westroute in het binnenland van Connecticut. Reeds in 1949 verviel het doorgaande belang van de US 6 ten oosten van Hartford, toen de I-84 werd opengesteld. Tussen 1953 en 1969 werd de rest van de I-84 aangelegd, waarmee de US 6 zijn doorgaande belang zag vervallen. Echter ten oosten van Hartford zou de I-84 oorspronkelijk parallel aan de US 6 naar Providence zijn aangelegd, maar dat is nooit gebeurd, waardoor de US 6 hier nog oost-westverkeer tussen Hartford en Providence verwerkt.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Connecticut

Interstate 84Interstate 91Interstate 95Interstate 291Interstate 384Interstate 395Interstate 691

US 1US 5US 6US 7US 44US 202

HartfordNew York City

U.S. Highway 6

CaliforniaNevadaUtahColoradoNebraskaIowaIllinoisIndianaOhioPennsylvaniaNew YorkConnecticutRhode IslandMassachusetts