US 6 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 6.svg
US 6 UT map.svg
US 6
Begin Garrison
Einde Cisco
Lengte 374 mi
Lengte 602 km
Route

Nevada US 6.svg

Centrum.svg Delta US 50.svg

Centrum.svg Eureka

Centrum.svg Payson I-15.svg

Centrum.svg Spanish Fork I-15.svgUS 89.svg

Centrum.svg Price US 191.svg

Centrum.svg Green River I-70.svg


Green River - Colorado state line: I-70.svg

Colorado US 6.svg

De US 6 is een US Highway in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een oost-westroute door het midden van de staat, vanaf de grens met Nevada bij Garrison via Delta en Price naar de grens met Colorado bij Cisco. De weg is over aanzienlijke delen van de route dubbelgenummerd met andere wegen, zoals de Interstate 70, US 50, US 89 en US 191. De route is 602 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 6 op de grens met Nevada.

Even ten noorden van het gehucht Garrison steekt de US 50 in Nevada vanuit Ely de grens met Utah over, tevens de grens tussen de Pacific Time Zone en de Mountain Time Zone. Op de grens is alleen een klein tankstation, waarna een gedeelte van 130 kilometer zonder enig dorp, en zonder enige kruising met andere wegen door de verlaten woestijn volgt. De US 6 is hier dubbelgenummerd met de US 50. Het landschap bestaat uit een zand- en- rotswoestijn met wat bergketens. De weg is eenzaam en telt één rijstrook per richting. De weg loopt soms tientallen kilometers rechtuit, en het eerste dorpje bereikt men na ruim 130 kilometer, namelijk Hinkley. Dit gebied bestaat uit geïrrigeerde landbouwgebieden rond het riviertje de Sevier. Het dorp Delta is de belangrijkste plaats op de route in westelijk Utah, en de US 50 slaat dan af richting Salina voor een directere route richting de I-70. Beide wegen komen in oostelijk Utah pas weer samen.

De US 6 loopt dan naar het noordoosten, door de Sevier Desert. Over 120 kilometer komt men maar door een paar dorpjes of gehuchten. De weg loopt vrij hoog, op zo'n 1700 meter hoogte. Bij Santaquin voegt de US 6 in op de Interstate 15, de snelweg vanaf Las Vegas. Men komt dan door een groener gebied, met bossen en landbouwvelden. In het stadje Spanish Fork slaat de US 6 af van de I-15, en loopt dan naar het oosten. De I-15 gaat verder richting Salt Lake City. Aan de oostkant van Spanish Fork voegt de US 89 uit Provo in voor een korte dubbelnummering van 20 kilometer. Men gaat hier een veel bergachtiger gebied in met hoge toppen.

De US 89 slaat dan af richting Ephraim in het zuiden, en de US 6 gaat alleen verder door het Uinta National Forest. De weg stijgt hier naar zo'n 2200 meter, en bij Helper voegt de US 191 uit Vernal in, waarna een dubbelnummering ontstaat. Vanaf Helper tot Price telt de US 6 2x2 rijstroken, met een bypass voor het stadje Price. Het landschap wordt dan wat woestijnachtiger, en men komt over een plateau. Er volgt dan 100 kilometer naar het zuiden door de woestijn, zonder dorpjes op de route. Naar het oosten ligt een berggebied met Canyons, maar de US 6 loopt over een relatief vlak gebied. Ten westen van Green River voegt de US 6 in op de Interstate 70, de snelweg vanuit het midden van Utah naar Denver. De US 50 is al dubbelgenummerd met de I-70, zodat een vierdubbelnummering ontstaat. Iets verderop, bij Brendel slaat de US 191 richting Moab in het zuiden af, en gaan de I-70, US 6 en US 50 samen verder naar het oosten voor de rest van de route door Utah. De US 6 in Colorado gaat dan verder naar Grand Junction en Denver.

Geschiedenis

De US 6/50 ten westen van Delta.

De US 6 werd in 1936 in Utah gecreëerd, toen de weg naar het westen werd verlengd vanaf Greeley in Colorado naar Long Beach in California. In het oosten van Utah, tussen de grens met Colorado en Spanish Fork liep de US 6 toen samen met de al bestaande US 50. Het gedeelte vanaf Santaquin naar Nevada ging wel over een nieuwe route. Het westelijkste gedeelte was nog geen goede weg, en was onverhard. Het duurde tot 1952 voordat de volledige US 6 geasfalteerd werd. Een paar jaar daarna werd de US 50 naar het zuiden verlengd vanaf de US 40 naar de volledige route van de US 6. In 1976 werd de US 50 nog wat verder naar het zuiden verlegd over de toen voltooide I-70, waardoor de US 6 weer gedeeltelijk een individuele route vormde.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken 440 voertuigen de grens met Nevada over, en het desolate stuk naar Hinckley is zeer uitgestorven met amper 500 voertuigen per etmaal. Het gedeelte door Delta kent wel wat verkeer met 4.500 voertuigen per etmaal, maar het gedeelte van Delta naar Santaquin telt slechts 300 voertuigen per etmaal op het rustigste gedeelte. Door Spanish Fork is de weg wat drukker met maximaal 22.600 voertuigen per etmaal. Het gedeelte richting Price telt 6.600 voertuigen doordat er wat doorgaand verkeer is vanaf de I-70 richting Salt Lake City. Het gedeelte rond Price telt maximaal 12.000 voertuigen per etmaal, en 4.600 voertuigen rijden door de woestijn naar de I-70.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Utah

Interstate 15Interstate 70Interstate 80Interstate 84Interstate 215

US 6US 40US 50US 89US 91US 163US 189US 191US 491

Salt Lake City

US 6.svg U.S. Highway 6

CaliforniaNevadaUtahColoradoNebraskaIowaIllinoisIndianaOhioPennsylvaniaNew YorkConnecticutRhode IslandMassachusetts

US 206.svg