US 72 in Tennessee

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 72
Begin Memphis
Einde Chattanooga
Lengte 24 + 34 mi
Lengte 39 + 55 km
Route

Memphis

Germantown

Collierville

Mississippi


Alabama

South Pittsburg

Jasper

Chattanooga

De US 72 is een US Highway in de Amerikaanse staat Tennessee. De weg bestaat uit twee delen die ver uit elkaar liggen, een westelijk deel van 39 kilometer lengte in Memphis en de voorsteden, en een oostelijk deel van 55 kilometer in Chattanooga en de voorsteden. De gecombineerde lengte is 94 kilometer.

Routebeschrijving

West Tennessee

De US 72 begint in de stad Memphis. Hier komen tal van US Highways samen. De US 72 vormt dan Poplar Avenue, een 7-strooks undivided highway met center turn lane. In het oosten van Memphis kruist men de Interstate 240, de binnenring van Memphis. Daarna voert de weg nog steeds als Poplar Avenue door de suburbs Germantown en Collierville. De weg versmalt daar naar een 5-strooks undivided highway met center turn lane. Bij Collierville kruist men dan de Interstate 269. Daarna is de weg een 2x2 divided highway, en volgt na een paar kilometer de grens met de staat Mississippi. De US 72 in Mississippi gaat dan verder richting Corinth.

East Tennessee

De US 72 legt dan 420 kilometer door het noorden van de staten Mississippi en Alabama af, waarna de US 72 in Alabama vanuit Huntsville weer de staat Tennessee binnenkomt. De weg vormt een 2x2 divided highway langs South Pittsburg, waarna de aansluiting met de Interstate 24 volgt. Hierna is de US 72 dubbelgenummerd met de US 64 en later ook US 11 en loopt parallel aan de I-24 naar de stad Chattanooga. De weg kruist daarbij het Nickajack Lake, een stuwmeer onderdeel van de Tennessee River. In het centrum van Chattanooga eindigt de US 72.

Geschiedenis

De oorspronkelijke route in het westen van Tennessee verliep noordelijker, en een stuk langer door Tennessee, vanaf Memphis liep de route oostwaarts via Selmer, om pas bij Corinth de staat Mississippi binnen te komen. In 1935 kwam de huidige route in dit deel van Tennessee tot stand.

De route van de US 72 in de regio Memphis is vanaf de jaren '50 gestaag gesuburbaniseerd, tegenwoordig strekken suburbane woonwijken zich uit over praktisch de gehele route tot de grens met Mississippi. De US 72 is ontlast met de aanleg van de State Route 385, een freeway rond de suburbs Germantown en Collierville. Doorgaand verkeer van en naar Memphis is daarom niet meer van Poplar Avenue (US 72) afhankelijk.

De route van de US 72 is in de regio Chattanooga vervangen door de Interstate 24. In 1929 opende hier de Marion Memorial Bridge over het Nickajack Lake. Deze is tussen 2012 en 2014 vervangen door een nieuwe brug. De brug was in die periode afgesloten voor verkeer, dat omgeleid werd over de I-24. De nieuwe brug opende op 7 november 2014 voor het verkeer.[1]

Referenties

Interstates en US Highways in Tennessee

ChattanoogaKnoxvilleMemphisNashville

U.S. Highway 72

TennesseeMississippiAlabama