US 74 in North Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 74.svg
US 74 NC map.png
US 74
Begin Ranger
Einde Wilmington
Lengte 413 mi
Lengte 665 km
Route

Tennessee US 74.svg → Cleveland

Centrum.svg Ranger US 19.svg

Centrum.svg Murphy US 64.svg

Centrum.svg Andrews

Centrum.svg Lauada


Afslagsymbool.svg West Bryson City

Afslagsymbool.svg Bryson City

Afslagsymbool.svg Ela

Afslagsymbool.svg Birdtown

Afslagsymbool.svg Cherokee

Afslagsymbool.svg US 23.svg Dillboro

Afslagsymbool.svg Sylva


Centrum.svg Balsam


Afslagsymbool.svg South Waynesville

Afslagsymbool.svg North Waynesville

Afslagsymbool.svg Dellwood

Afslagsymbool.svg Clyde

Afslagsymbool.svg Canton

Knooppuntsymbool.svg I-40.svg → Knoxville / Asheville


I-40.svgI-26.svg

Knooppuntsymbool.svg I-26.svg → Asheville / Spartanburg

Afslagsymbool.svg Columbus

Afslagsymbool.svg Mill Spring

Afslagsymbool.svg Rutherfordton

Afslagsymbool.svg Chesnee

Afslagsymbool.svg Forest City

Afslagsymbool.svg Ellenboro

Afslagsymbool.svg Mooresboro

Afslagsymbool.svg Shelby (old US 74)

Afslagsymbool.svg Washburn Switch Road

Afslagsymbool.svg Shelby-West (NC-226)


Centrum.svg Shelby


Afslagsymbool.svg West Kings Mountain

Afslagsymbool.svg Kings Mountain

Knooppuntsymbool.svg I-85.svg → Atlanta / Charlotte


Centrum.svg Gastonia

Centrum.svg Belmont

Centrum.svg Charlotte


Knooppuntsymbool.svg I-277.svg → Downtown Loop

Afslagsymbool.svg Independence Park

Afslagsymbool.svg Wendover Road

Afslagsymbool.svg Albemarle Road


Centrum.svg Matthews

Centrum.svg Monroe US 601.svg

Centrum.svg Wadesboro


Afslagsymbool.svg West Rockingham

Afslagsymbool.svg Cordova

Afslagsymbool.svg Rockingham

Afslagsymbool.svg West Hamlet

Afslagsymbool.svg Hamlet

Afslagsymbool.svg Gibson

Afslagsymbool.svg East Hamlet


Centrum.svg Laurel Hill


Afslagsymbool.svg Gibson

Afslagsymbool.svg West Laurinburg

Afslagsymbool.svg US 15.svg Laurinburg

Afslagsymbool.svg Downtown Laurinburg

Afslagsymbool.svg East Laurinburg

Afslagsymbool.svg Maxton

Afslagsymbool.svg Alma

Afslagsymbool.svg Pembroke

Knooppuntsymbool.svg I-95.svg → Savannah / Richmond

Afslagsymbool.svg Fairmont


Centrum.svg Boardman


Afslagsymbool.svg Chadburn

Afslagsymbool.svg Whiteville

Afslagsymbool.svg East Whiteville


Centrum.svg Wilmington

Centrum.svg Wrightville Beach

De US 74 is een US Highway in de Amerikaanse staat North Carolina. De weg vormt een lange oost-westroute door het zuiden van de staat, min of meer parallel aan de grens met South Carolina en Georgia. Talloze trajecten zijn uitgebouwd als autosnelweg of met 2x2 rijstroken. De totale route is 665 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 74 in het westen van North Carolina.
De US 74 in Wilmington.
De US 74 tussen Charlotte en Monroe.

De weg begint als 2x2 hoofdweg ten westen van Ranger aan de grens met Tennessee. De route loopt dan samen met de US 64 naar het oosten. Vanaf Murphy draait de weg naar het noordoosten en loopt de US 74 als 2x2 hoofdweg door de Great Smoky Mountains. Ongeveer 50 kilometer van de route tussen Tennessee en de Interstate 40 is uitgebouwd als snelweg, de rest is een hoofdweg met 2x2 rijstroken en gelijkvloerse kruisingen. Bij Waynesville voegt de US 74 in op de I-40 en zijn beide wegen dubbelgenummerd. Dit duurt tot de stad Asheville waarna de I-40 verder gaat richting Winston-Salem en de US 74 de route van de Interstate 26 richting het zuiden volgt, en weer dichter bij de grens met South Carolina komt.

Bij Columbus slaat de US 74 af van de I-26, die verder gaat richting Spartanburg en Columbia. De US 74 vormt hier een individuele snelweg over zo'n 55 kilometer. Ter hoogte van Shelby is de snelweg onderbroken door een hoofdweg met 2x2 rijstroken en gelijkvloerse kruisingen. Even voor Gastonia wordt de US 74 weer een snelweg. Men kruist dan de Interstate 85, de snelweg vanaf Atlanta naar Charlotte. De US 74 vormt daarna een hoofdweg met 2x2 rijstroken, door Gastonia en naar de grootste stad in de staat, Charlotte. De route loopt hier vlak langs de I-85. Men steekt dan de rivier de Catawba over en kruist dan de Interstate 485, de ringweg van Charlotte. De US 74 loopt dan door het centrum van de stad en kruist de Interstate 77, de snelweg van Columbia naar Cleveland. De US 74 vormt daarna de oostelijke uitvalsweg van Charlotte en telt ten oosten van de stad ook over een lange afstand 2x2 rijstroken, maar is geen snelweg.

Men passeert door Monroe, waar men de US 601 kruist en verder naar het oosten. Vanaf Cordoba vormt de US 74 een korte snelweg van 27 kilometer om de stad Rockingham en later Hamlet. Daarna is het snelwegtraject weer even onderbroken door een 2x2 hoofdweg waarna de weg rond Laurinburg weer een snelweg is over 24 kilometer. Daarna is de US 74 voor het eerst een enkelstrooks hoofdweg, maar een snelweg is hier gepland tot de Interstate 95, de snelweg vanaf Savannah naar Fayetteville en Washington. Na de I-95 is de weg weer een hoofdweg met 2x2 rijstroken. Rondom Whiteville ligt een kort stuk snelweg van 20 kilometer waarna de weg een hoofdweg met 2x2 rijstroken is tot aan Wilmington, een stad aan de Atlantische Oceaan. De US 74 loopt daarna door de stad tot aan het strand.

Geschiedenis

De US 74 werd in 1926 gecreëerd en verliep toen van Asheville tot Chadbourn. In 1935 werd de route naar Wrightsville Beach bij Wilmington verlengd. In 1987 werd de route ook westwaarts naar Tennessee verlengd, waardoor de huidige route door North Carolina tot stand kwam.

Appalachian Mountains

Al in de jaren '50 is een 11 kilometer lang deel tussen Lake Junaluska en Canton naar 4 rijstroken verbreed. In de jaren '60 is de omlegging van Lake Junaluska opgewaardeerd tot freeway, tegelijk is ook een omlegging van het nabijgelegen Waynesville opengesteld, deze delen zijn tegelijkertijd met I-40 richting Asheville gerealiseerd.

In de jaren '60 is ook een deel tussen de grens met Tennessee en Ranger in het uiterste zuidwesten van North Carolina naar 2x2 rijstroken verbreed. In de jaren '70 is een 2x2 omlegging bij Bryson City aangelegd. In 1979 opende de omlegging van Andrews en in 1980 opende de bypass van Murphy. Het tussenliggende deel van Murphy tot Andrews is kort daarna naar 2x2 rijstroken verbreed.

Asheville - Charlotte

De eerste bypass van de US 74 was bij Rutherfordton in 1949. Al in de jaren '50 is de US 74 over een traject van Shelby via Gastonia naar Charlotte naar 2x2 rijstroken verbreed. In 1970 opende het eerste stuk freeway van de US 74, een 26 kilometer lang traject van Spindale, langs Forest City tot aan Mooresboro. Dit sloot aan op de in 1949 opengestelde omlegging van Rutherfordton. In 1985 opende een freeway bypass van Kings Mountain, die aansloot op I-85 richting Charlotte.

Een grote wijziging kwam in 1994, toen een 35 kilometer lang stuk freeway opende tussen I-26 bij Columbus en Forest City. De US 74 werd over deze nieuwe freeway en de al bestaande I-26 geleid, waardoor de oude route tussen Asheville en Forest City de US 74 Alternate werd. US 74 werd er echter niet langer door, de bochtige directe route werd vervangen door een nieuwe snelwegverbinding via I-26. Hiermee werd ongeveer 90 kilometer van de voormalige US 74 een alternate route tussen Asheville en Forest City.

Charlotte

Independence Boulevard was de eerste snelweg van Charlotte en is in de jaren 40 aangelegd tussen downtown en de oostelijke wijken. Charlotte was destijds nog een betrekkelijk kleine stad, en de weg zou in latere jaren overbelast raken. In 1949 opende het eerste deel, en in 1950 was het snelwegdeel voltooid. In de jaren '80 is de weg flink gemoderniseerd.

Tussen 2015 en 2018 is de Monroe Expressway als Bypass Route van de US 74 rond de oostelijke suburbs aangelegd. De 30 kilometer lange tolweg opende op 27 november 2018 voor het verkeer.[1][2] Het project kostte $ 840 miljoen.[3]

Charlotte - Wilmington

De US 74 bij Rockingham.

In de jaren '60 zijn de eerste delen van de US 74 tussen Charlotte en Wilmington naar een 2x2 divided highway verbreed. In 1970 was het langste stuk 2x2 tussen Rockingham en Laurinburg, evenals de westelijke invalsweg van Wilmington. De bypass van Laurinburg is destijds al als freeway uitgebouwd. Begin jaren '70 is een nieuw freeway tracé tussen I-95 bij Lumberton en Chadbourn aangelegd. In 1975 is de weg in de westelijke voorsteden van Wilmington uitgebouwd tot freeway rond Leland en Belville. In 1976 kwam de omlegging van Chadbourn en Whiteville gereed. In 1986 is de weg verder omgelegd over een nieuw 2x2 tracé tussen Whiteville en de regio Wilmington, wat in 1993 voltooid was.

De grootste upgrades vonden verder plaats tussen Rockingham en Lumberton, waar een langer traject als freeway is uitgebouwd. In 1984 opende de freeway rond Maxton. In 2002 opende de grote omlegging van Rockingham en Hamlet, een 25 kilometer lang stuk freeway. In 2007 opende een 27 kilometer lang stuk freeway tussen Maxton en Lumberton, inclusief een nieuw knooppunt met I-95.

Op 12 juni 2020 opende een nieuwe aansluiting bij Hallsboro, waarmee de US 76 freeway rond Whiteville feitelijk 12 kilometer oostwaarts werd verlengd.[4]

Toekomst

Shelby Bypass

In fases wordt rond Shelby een bypass aangelegd met Interstate Highway ontwerpeisen.[5] De bypass verloopt vanaf Mooresboro tot Kings Mountain en is 30 kilometer lang. In september 2016 opende de eerste 3 kilometer bij Mooresboro.[6] In augustus 2017 opende 3 kilometer bij Lattimore. Op 14 april 2020 opende 10 kilometer tussen Mooresboro en NC-226 aan de westkant van Shelby.[7] In december 2023 moet het 7 kilometer lange deel tussen NC-226 en NC-150 langs Shelby worden geopend.[8] Daarna moet nog een traject ten oosten van Shelby worden aangelegd. Asheville wordt dan direct per snelweg met Charlotte verbonden.

Rockingham - Whiteville

De US 74 is tussen Rockingham en Whiteville op drie plekken al uitgebouwd als snelweg. De bedoeling is dat deze route doorgaand een freeway wordt, en dan als Interstate 74 genummerd gaat worden.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in de staat North Carolina

Interstate 26Interstate 40I-42.svgInterstate 73Interstate 74Interstate 77Interstate 85I-87.svgInterstate 95Interstate 140Interstate 240I-274.svgInterstate 277I-285.svgI-295.svgInterstate 440Interstate 485Interstate 540I-587.svgI-785.svgInterstate 795Interstate 840I-885.svg

US 1US 13US 15US 17US 19US 21US 23US 25US 29US 52US 64US 70US 74US 76US 117US 129US 158US 176.svgUS 178.svgUS 220US 221US 258US 264US 276US 301US 311US 321US 401US 421US 441US 501US 521.svgUS 601US 701

CharlotteDurhamGreensboroRaleighWinston-Salem

US 74.svg U.S. Highway 74

TennesseeNorth Carolina