US 75 in Minnesota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 75
Begin Ash Creek
Einde Noyes
Lengte 412 mi
Lengte 663 km
Route

Iowa

Luverne

Pipestone

Lake Benton

Canby

Madison

Ortonville

Wheaton

Breckenridge

Moorhead

Crookston

Warren

Hallock

De US 75 is een US Highway in de Amerikaanse staat Minnesota. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van de staat, vanaf de grens met Iowa via Moorhead naar de grens met Canada. De US 75 is in Minnesota 663 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten zuiden van Luverne komt de US 75 in Iowa vanuit Sioux City de grens met Minnesota over. Ongeveer 15 kilometer noordelijker voert de US 75 door Luverne, waar een aansluiting op de Interstate 90 is.

Na Luverne volgt een 380 kilometer lang traject naar Moorhead. Op deze route, parallel aan de grenzen met South Dakota en North Dakota, liggen slechts een paar dorpen. Dit is één van de langste trajecten in Minnesota die niet door een plaats groter dan 5.000 inwoners gaat. De US 75 is enkelbaans en voert door zeer monotoon gebied, met eindeloze weilanden en nagenoeg geen bebossing. De voornaamste landschappelijke onderbreking is een ondiepe vallei van de Minnesota River bij Ortonville. De US 75 kruist hier meerdere oost-westroutes, zoals de US 14, US 212 en US 12. Het noordelijk deel van de route voert langs de Red River.

Moorhead is een stad met bijna 40.000 inwoners en de grootste plaats in het noordwesten van Minnesota. Het ligt tegenover de grotere stad Fargo in North Dakota. De US 75 kruist hier de Interstate 94 en de US 10. De US 75 voert door het centrum van Moorhead en is een belangrijke urban arterial.

Na Moorhead volgt een 110 kilometer lang traject over de prairies naar Crookston. In eerste instantie verloopt de US 75 op korte afstand van de Red River en de grens met North Dakota, bij Crookston buigt de weg wat naar het noordoosten af. De US 75 heeft hier een bypass route aan de westzijde van Crookston. Ook kruist men er de US 2. Na Crookston volgt nog een 150 kilometer lang traject door de eindeloze weilanden naar Noyes, aan de grens met Canada. Er is geen functionele grensovergang meer, verkeer moet via Pembina, North Dakota om de grens naar Manitoba over te steken.

Geschiedenis

De US 75 werd in 1926 gecreëerd en het noordelijk eindpunt was vanaf het begin de grens met Canada bij het gehucht Noyes. De route is in Minnesota nooit van groot doorgaand belang geweest, en was bij creatie in 1926 waarschijnlijk grotendeels onverhard. In de jaren '30 is de US 75 geasfalteerd.

Na de bouw van I-29 door de Dakota's nam het belang van de US 75 af. De grensovergang met Canada werd in 2003 gesloten, verkeer wordt sindsdien omgeleid naar de grensovergang van I-29 bij Pembina, North Dakota, enkele kilometers westelijker. Daardoor is het niet meer mogelijk om vanaf de US 75 de Highway 75 in Manitoba te bereiken.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Minnesota

Minneapolis-St. Paul

U.S. Highway 75

TexasOklahomaKansasNebraskaIowaMinnesota