US 81 in South Dakota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 81
Begin Yankton
Einde Victor
Lengte 233 mi
Lengte 375 km
Route

Nebraska

Yankton

Freeman

Salem

Madison

Arlington

Watertown


Watertown - Victor:

North Dakota

De US 81 is een US Highway in de Amerikaanse staat South Dakota. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van de staat, vanaf de grens met Nebraska bij Yankton via Watertown naar de grens met North Dakota. De US 81 is in South Dakota 375 kilometer lang.

Routebeschrijving

De brug over de Missouri River in Yankton.

De US 81 in Nebraska komt vanuit Norfolk en voert eerst als individuele route tot Watertown. De US 81 verspringt steeds een stukje naar het oosten toe. Afgezien van de grensplaats Yankton komt de US 81 verder niet door grote steden tot aan Watertown, alhoewel het wel vrij dicht langs Brookings komt. Vanaf Watertown noordwaarts tot de grens met North Dakota is de US 81 met de Interstate 29 dubbelgenummerd.

Geschiedenis

De US 81 werd in 1926 gecreëerd als één van de noord-zuidroutes vanaf de grens met Mexico tot de grens met Canada. In South Dakota heeft de Interstate 29 het doorgaande belang van de route overgenomen, zeker ten noorden van Watertown waar de oude route is gedeclasseerd en de US 81 over de I-29 is geleid. In het zuiden van South Dakota heeft de US 81 nog wel enig doorgaand belang, omdat hij hier nog zo'n 50 kilometer westelijker dan de I-29 loopt.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.900 voertuigen bij Yankton, dalend naar 1.600 voertuigen bij de I-90 en 1.500 voertuigen ten noorden daarvan. Bij Madison reden 2.700 voertuigen en 3.300 voertuigen op de korte dubbelnummering met de US 14 bij Arlington. Ten zuiden van Watertown reden 2.900 voertuigen.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat South Dakota

U.S. Highway 81

TexasOklahomaKansasNebraskaSouth DakotaNorth Dakota