US 83 in Texas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 83.svg
US 83 TX map.png
US 83
Begin Brownsville
Einde Perryton
Lengte 784 mi
Lengte 1.261 km
Route

Flag of Mexico.png Mexico-101.svg

Afslagsymbool.svg International Boulevard

Afslagsymbool.svg McDavitt Boulevard

Afslagsymbool.svg Boca Chica Boulevard

Afslagsymbool.svg Price Road

Afslagsymbool.svg Ruben M Torres Sr. Boulevard

Afslagsymbool.svg Morrison Road

Afslagsymbool.svg Alton Gloor Boulevard

Afslagsymbool.svg Sports Park Boulevard

Afslagsymbool.svg Olmito

Knooppuntsymbool.svg Toll Texas 550.svg

Afslagsymbool.svg Rancho Viejo

Afslagsymbool.svg Los Fresnos

Afslagsymbool.svg East San Benito

Afslagsymbool.svg San Benito

Afslagsymbool.svg Oscar Williams Road

Afslagsymbool.svg Ed Carey Drive

Afslagsymbool.svg South Harlingen

Knooppuntsymbool.svg US 77.svg

Afslagsymbool.svg Dixieland Road

Afslagsymbool.svg Lewis Lane

Afslagsymbool.svg County Road 3195

Afslagsymbool.svg Altas Palmas Road

Afslagsymbool.svg Bass Boulevard

Afslagsymbool.svg White Ranch Road

Afslagsymbool.svg County Road 506

Afslagsymbool.svg Rabb Road

Afslagsymbool.svg FM 1425

Afslagsymbool.svg Mile 1

Afslagsymbool.svg Texas Avenue

Afslagsymbool.svg Vermont Avenue

Afslagsymbool.svg Mile 2 West

Afslagsymbool.svg International Boulevard

Afslagsymbool.svg Airport Drive

Afslagsymbool.svg Texas Boulevard

Afslagsymbool.svg Westgate Drive

Afslagsymbool.svg Salinas Boulevard

Afslagsymbool.svg Main Street

Afslagsymbool.svg Hutto Road

Afslagsymbool.svg FM 1423

Afslagsymbool.svg Tower Road

Afslagsymbool.svg Alamo Road

Afslagsymbool.svg Cesar Chavez Road

Afslagsymbool.svg Nebraska Avenue

Afslagsymbool.svg I Road

Knooppuntsymbool.svg US 283.svg

Afslagsymbool.svg Center Avenue

Afslagsymbool.svg McColl Road

Afslagsymbool.svg 10th Street

Afslagsymbool.svg Bicentennial Boulevard

Afslagsymbool.svg 23rd Street

Afslagsymbool.svg Ware Road

Afslagsymbool.svg FM 494

Afslagsymbool.svg FM 396

Afslagsymbool.svg FM 1016

Afslagsymbool.svg Inspiration Road

Afslagsymbool.svg La Homa Road

Afslagsymbool.svg Bentsen Palm Drive

Afslagsymbool.svg FM 492

Afslagsymbool.svg Showers Road


Centrum.svg La Joya

Centrum.svg Sullivan City

Centrum.svg Rio Grande City

Centrum.svg Roma-Los Saenz

Centrum.svg Zapata

Centrum.svg Laredo I-35.svgUS 59.svg

Centrum.svg Carrizo Springs US 277.svg

Centrum.svg Crystal City

Centrum.svg La Pryor US 57.svg

Centrum.svg Uvalde US 90.svg

Centrum.svg Junction I-10.svgUS 377.svg

Centrum.svg Menard US 190.svg

Centrum.svg Eden US 87.svg

Centrum.svg Ballinger US 67.svg


Abilene Freeway

Afslagsymbool.svg FM 707

Afslagsymbool.svg FM 314

Knooppuntsymbool.svg Texas Loop 322.svg

Afslagsymbool.svg Buffalo Gap Road

Afslagsymbool.svg Southwest Drive

Afslagsymbool.svg 14th Street US 277.svg

Afslagsymbool.svg 7th Street

Afslagsymbool.svg US 84.svg

Afslagsymbool.svg 1st Street

Afslagsymbool.svg 10th Street

Afslagsymbool.svg Ambler Avenue

Knooppuntsymbool.svg I-20.svg

Afslagsymbool.svg Old Anson Road

Afslagsymbool.svg US 83 Business Route


Centrum.svg Anson US 180.svg

Centrum.svg Hamlin

Centrum.svg Aspermont US 380.svg

Centrum.svg Guthrie US 82.svg

Centrum.svg Paducah US 62.svgUS 70.svg

Centrum.svg Childress US 287.svg

Centrum.svg Wellington

Centrum.svg Shamrock I-40.svg

Centrum.svg Wheeler

Centrum.svg Canadian US 60.svg

Centrum.svg Perryton

Oklahoma US 83.svg

De US 83 is een US Highway in de Amerikaanse staat Texas. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het midden van de staat, en begint in Brownsville vlakbij de grens met Mexico en loopt dan door het midden van de staat, de grotere steden omzeilend. Men komt alleen door de grotere stad Abilene. Voorbij Perryton eindigt de weg op de grens met Oklahoma. De route is 1.261 kilometer lang en is daarmee de op één na langste US Highway in Texas.

Routebeschrijving

Southern Texas

I-69E / US 77 / US 83 in Harlingen.

In Brownsville begint de US 83 dubbelgenummerd met de US 77, vlakbij de grens met Mexico. Ook kruist men de US 281, de secundaire weg naar McAllen langs de Rio Grande, tevens de grens met Mexico. De US 83 is dan een snelweg met 2x3 rijstroken. Brownsville is een snelgroeiende stad met 173.000 inwoners. Even ten noorden van Brownsville, bij Harlingen, slaat de weg naar het westen af als snelweg, dit deel is dan ook als de Interstate 2 genummerd. De US 77 gaat rechtdoor richting Corpus Christi in het noorden. De weg passeert hier door een verstedelijkte corridor, waar veel migranten uit Mexico wonen. Men komt dan in McAllen, een stad met 126.000 inwoners, maar heeft een agglomeratie van 700.000 inwoners. Men kruist hier de US 281 weer, die naar San Antonio in het noorden loopt. Even voorbij Mission eindigt het snelweggedeelte van de US 83, evenals de I-2, en de weg loopt dan als 2x2 hoofdweg verder langs de Mexicaanse grens. Langs de Rio Grande liggen diverse stadjes, evenals aan de Mexicaanse zijde van de grens. Bij Roma eindigt het 2x2 gedeelte, waarna de weg naar het noorden afbuigt, de grens met Mexico volgend. Men komt langs het Falcon Reservoir, een groot stuwmeer in de Rio Grande.

Er volgen dan zo'n 130 kilometer naar de stad Laredo. In dit gebied wordt olie gewonnen, wat zichtbaar is in het kale desolate landschap, wat uit prairies bestaat. Men bereikt dan Laredo, een grote stad met 218.000 inwoners die samen met Nuevo Laredo in Mexico een internationale agglomeratie met 737.000 inwoners vormt. Men kruist hier de Interstate 35, de snelweg naar San Antonio. In Mexico gaat deze weg verder als tolweg naar Monterrey. De US 83 is dan een stukje dubbelgenummerd met de I-35, tot een kilometer of 20 ten noorden van Laredo, waar de weg afslaat, en naar het noordwesten loopt. Er volgen dan zo'n 100 kilometer over de verlaten prairies. Alhoewel de weg zo'n 60 kilometer van de Mexicaanse grens loopt, is het wel de dichtstbijzijnde weg vanaf de grens. In Carrizo Springs begint de US 277, die een parallelle, maar iets westelijker route van de US 83 vormt. Men komt dan door het stadje Crystal City, en bij La Pryor kruist men de US 57, de weg vanaf Eagle Pass naar San Antonio.

De weg loopt dan verder naar het noorden, en telt nog steeds één rijstrook per richting. Het prairiegebied is hier redelijk vlak, en grotendeels ongecultiveerd. In Uvalde kruist men de US 90, de hoofdweg vanaf Del Rio naar San Antonio in het oosten. Na Uvalde wordt het gebied licht heuvelachtig, met lage heuvels. Er volgt dan een lang stuk van 160 kilometer naar de I-10. Onderweg komt men maar door een paar dorpen, en het gebied is behoorlijk verlaten. Bij Junction kruist men dan de Interstate 10, de snelweg van El Paso naar San Antonio. Tevens kruist men hier de US 377, de weg vanaf Del Rio naar Fort Worth. Junction zelf is ook niet meer dan een dorp met wat faciliteiten voor doorgaande reizigers op de I-10.

Central Texas

De US 83 in Stonewall County, ten noorden van Abilene.

Ten noorden van de I-10 is het gebied nog steeds verlaten en bestaat uit prairies. Na zo'n 50 kilometer kruist men bij Menard de US 190, de secundaire hoofdweg van Iraan naar Killeen. Daarna volgen weer 30 kilometer naar Eden, onderweg kruist men geen andere wegen. In Eden kruist men de US 87, de hoofdweg vanaf San Angelo in het westen naar San Antonio in het zuidoosten. Men stijgt onderweg haast onmerkbaar, en bevindt zich op zo'n 600 meter hoogte. De weg loopt dan ten oosten van San Angelo langs, de enige grotere plaats in de wijde omgeving. Hier vindt wat meer landbouw plaats, maar is verspreid door de ongecultiveerde prairies. In Ballinger kruist men de US 67, de hoofdweg van San Angelo naar Dallas. In het gebied liggen diverse stuwmeren die voor de watervoorziening moeten zorgen. Na Ballinger volgt een kilometer of 60 naar Tuscola, waar de US 84 en de US 83 samenkomen en aan een dubbelnummering met 2x2 rijstroken naar Abilene vormen. De US 84 is een belangrijke hoofdweg en komt vanaf Waco.

Men bereikt dan Abilene, een stad met 116.000 inwoners, de grootste stad tussen El Paso en Fort Worth. De US 83/US 84 vormt een snelweg langs de westkant van de stad. De US 277 voegt vanaf San Angelo in. Daarna volgt de aansluiting met de Interstate 20, de snelweg vanaf El Paso naar Fort Worth. De US 84 slaat hier naar het westen af om de I-20 te volgen en uiteindelijk richting Lubbock te lopen. De US 277 is hier een stukje dubbelgenummerd met de US 83.

Northern Texas

De US 83 en US 277 zijn dan nog 40 kilometer ten noorden van Abilene dubbelgenummerd met 2x2 rijstroken, waarna de US 83 in Anson naar het noordwesten gaat, terwijl de US 277 verder richting Wichita Falls in het noordoosten gaat. Ook kruist men hier de US 180, de weg vanaf Hobbs in New Mexico naar Fort Worth. Men komt dan over de noordelijke prairies van Texas, die ook vrij dunbevolkt zijn met landbouw. In Aspermont kruist men de US 380, de hoofdweg vanaf Roswell naar Denton. Het gebied raakt steeds leger naar het noorden, en ook van uitgebreide landbouw is geen sprake meer. Na zo'n 55 kilometer bereikt men Guthrie, waar men de US 82 kruist, de hoofdweg van Lubbock naar Wichita Falls. Daarna volgt weer 50 kilometer naar Paducah, waar men de US 70 kruist, die vanaf Plainview naar Wichita Falls loopt. Tevens voegt hier de US 62 vanaf Lubbock in.

De US 62 en US 83 beginnen dan aan een dubbelnummering van zo'n 80 kilometer. Een kilometer of 50 noordeijker, bij Childress kruist men de US 287, de belangrijke 2x2 hoofdweg van Dallas naar Amarillo. Even verderop steekt men de rivier de Red over, een belangrijke zijrivier van de Mississippi. Niet ver daarna slaat de US 62 naar Lawton in Oklahoma in het oosten af. De US 83 loopt dan alleen verder naar het noorden. In dit desolate gebied is alleen wat cirkelirrigatielandbouw, en vooral onbewoonde prairies. Men komt door Wellington en in Shamrock volgt de aansluiting met de Interstate 40, de snelweg vanaf Amarillo naar Oklahoma City. De weg loopt daarna verder naar het noorden, door een gebied waar olie wordt gewonnen. Rondom Canadian is de weg een stukje dubbelgenummerd met de US 60, die vanaf Amarillo naar Tulsa loopt. Tevens steekt men hier de rivier de Canadian over. De US 83 verloopt hier verder naar het noordwesten, als hoofdweg met één rijstrook per richting, zoals bijna overal op de route. Men komt nog door Perryton, waarna de grens met Oklahoma volgt. De US 83 in Oklahoma gaat dan verder richting Liberal in Kansas.

Geschiedenis

De US 83 werd in 1926 gecreëerd, maar liep pas vanaf 1931 in Texas toen de route vanuit Liberal, Kansas zuidwaarts naar Brownsville werd verlengd, meer dan 1.200 kilometer door de staat Texas, de langste US Highway van de staat.

De snelweg van Harlingen door Weslaco, Pharr en naar McAllen is al in de jaren '80 of eerder gerealiseerd. Begin jaren '90 opende de snelweg van Brownsville tot Harlingen.

Per 30 mei 2013 is een 77 kilometer lang deel van de US 83 in de Lower Rio Grande Valley tussen Harlingen en Mission als de Interstate 2 genummerd en de route tussen Brownsville en Harlingen als de Interstate 69E.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden maximaal 89.000 voertuigen bij zowel Brownsville en Harlingen, dalend naar 50.000 voertuigen ten oosten van Mercedes, om daarna te stijgen naar 137.000 voertuigen in Pharr. Dit daalt naar 52.000 voertuigen aan de westkant van McAllen.

Het niet-snelwegdeel telt nog 16.000 tot 35.000 voertuigen tot Rio Grande City, daarna dalend naar zo'n 4.000 tot 5.000 voertuigen verder richting Laredo. Dit stijgt naar 42.000 voertuigen in het zuiden van Laredo en 3.400 voertuigen ten noorden van de I-35. Zo'n 3.000 voertuigen rijden verder tot Carrizo Springs en verder 800 tot 1.500 voertuigen dichter bij de I-10.

Ten noorden van de I-10 bij Junction reden 3.000 voertuigen, dalend naar 1.500 tot 3.000 voertuigen verder richting Abilene. Op de bypass van Abilene reden maximaal 61.000 voertuigen, snel dalend naar 11.000 voertuigen ten noorden van de I-20 en 800 tot 1.100 voertuigen verder tot Childress. Zo'n 1.500 voertuigen reden tot de I-40 bij Shamrock en 2.500 voertuigen verder tot Canadian, dalend naar 1.500 voertuigen tot Perryton en 2.600 voertuigen op de grens met Oklahoma.

Referenties


Freeways in Abilene

I-20.svgUS 83.svgUS 84.svgUS 277.svgTexas Loop 322.svg

Interstates en US Highways in Texas

Interstate 2Interstate 10Interstate 14Interstate 20Interstate 27Interstate 30Interstate 35I-35E.svgI-35W.svgInterstate 37Interstate 40Interstate 44Interstate 45I-49.svgInterstate 69I-69E.svgI-69C.svgI-69W.svgInterstate 110I-169.svgI-345.svgInterstate 410Interstate 610Interstate 635Interstate 820

US 54US 57US 59US 60US 62US 67US 69US 70US 75US 77US 79US 80US 81US 82US 83US 84US 85.svgUS 87US 90US 96US 175US 180US 181US 183US 190US 259US 271US 277US 281US 283US 285US 287US 290US 377US 380US 385

HoustonDallas-Fort WorthSan AntonioAustinEl Paso

US 83.svg U.S. Highway 83

TexasOklahomaKansasNebraskaSouth DakotaNorth Dakota

US 183.svg US 283.svg