US 83 in Texas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 83
Begin Brownsville
Einde Perryton
Lengte 906 mi
Lengte 1.459 km
Route

International Boulevard

McDavitt Boulevard

Boca Chica Boulevard

Price Road

Ruben M Torres Sr. Boulevard

Morrison Road

Alton Gloor Boulevard

Sports Park Boulevard

Olmito

Rancho Viejo

Los Fresnos

East San Benito

San Benito

Oscar Williams Road

Ed Carey Drive

South Harlingen

Dixieland Road

Lewis Lane

County Road 3195

Altas Palmas Road

Bass Boulevard

White Ranch Road

County Road 506

Rabb Road

FM 1425

Mile 1

Texas Avenue

Vermont Avenue

Mile 2 West

International Boulevard

Airport Drive

Texas Boulevard

Westgate Drive

Salinas Boulevard

Main Street

Hutto Road

FM 1423

Tower Road

Alamo Road

Cesar Chavez Road

Nebraska Avenue

I Road

Center Avenue

McColl Road

10th Street

Bicentennial Boulevard

23rd Street

Ware Road

FM 494

FM 396

FM 1016

Inspiration Road

La Homa Road

Bentsen Palm Drive

FM 492

Showers Road

Old US 83

Tom Gill Road

FM 2221

Old US 83


Sullivan City

Rio Grande City

Roma-Los Saenz

Zapata

Laredo

Carrizo Springs

Crystal City

La Pryor

Uvalde

Junction

Menard

Eden

Ballinger


Abilene Freeway

FM 707

FM 314

Buffalo Gap Road

Southwest Drive

14th Street

7th Street

1st Street

10th Street

Ambler Avenue

Old Anson Road

US 83 Business Route


Anson

Hamlin

Aspermont

Guthrie

Paducah

Childress

Wellington

Shamrock

Wheeler

Canadian

Perryton

Oklahoma

De US 83 is een US Highway in de Amerikaanse staat Texas. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het midden van de staat, en begint in Brownsville vlakbij de grens met Mexico en loopt dan door het midden van de staat, de grotere steden omzeilend. Men komt alleen door de grotere stad Abilene. Voorbij Perryton eindigt de weg op de grens met Oklahoma. De route is 1.459 kilometer lang en is daarmee de langste weg in Texas.

Routebeschrijving

Southern Texas

I-69E / US 77 / US 83 in Harlingen.

In Brownsville begint de US 83 dubbelgenummerd met de US 77, vlakbij de grens met Mexico. Ook kruist men de US 281, de secundaire weg naar McAllen langs de Rio Grande, tevens de grens met Mexico. De US 83 is dan een autosnelweg met 2x3 rijstroken en is ook als de Interstate 69E genummerd. Even ten noorden van Brownsville, bij Harlingen, slaat de weg naar het westen af als autosnelweg, dit deel is dan ook als de Interstate 2 genummerd. De weg voert hier door de verstedelijkte corridor van de Rio Grande Valley. Men komt dan in McAllen, waar een stackknooppunt met de Interstate 69C is. De autosnelweg voert nog door Mission en I-2 eindigt kort daarna, de US 83 als autosnelweg voert nog een klein stuk verder rond La Joya. De US 83 verloopt dan als 2x2 divided highway verder langs de Mexicaanse grens. Langs de Rio Grande liggen diverse stadjes, evenals aan de Mexicaanse zijde van de grens. Bij Roma eindigt het 2x2 gedeelte, waarna de weg naar het noorden afbuigt, de grens met Mexico volgend. Men komt langs het Falcon Reservoir, een groot stuwmeer in de Rio Grande.

Er volgt dan zo'n 130 kilometer naar de stad Laredo. In dit gebied wordt olie gewonnen, wat zichtbaar is in het kale desolate landschap, wat uit prairies bestaat. Men bereikt dan Laredo, een grote grensstad die samen met Nuevo Laredo in Mexico een internationale agglomeratie met ruim 750.000 inwoners vormt. Men kruist hier de Interstate 35, de autosnelweg naar San Antonio. In Mexico gaat deze weg verder als tolweg naar Monterrey. De US 83 is dan een stukje dubbelgenummerd met I-35, tot een kilometer of 20 ten noorden van Laredo, waar de weg afslaat, en naar het noordwesten loopt. Er volgt dan zo'n 100 kilometer over de verlaten prairies. Alhoewel de weg zo'n 60 kilometer van de Mexicaanse grens loopt, is het wel de dichtstbijzijnde weg vanaf de grens. In Carrizo Springs begint de US 277, die een parallelle, maar iets westelijker route van de US 83 vormt. Men komt dan door het stadje Crystal City en bij La Pryor kruist men de US 57, de weg vanaf Eagle Pass naar San Antonio.

De weg verloopt dan verder naar het noorden,en telt nog steeds één rijstrook per richting. Het prairiegebied is hier redelijk vlak, en grotendeels ongecultiveerd. In Uvalde kruist men de US 90, de hoofdweg vanaf Del Rio naar San Antonio in het oosten. Na Uvalde wordt het gebied licht heuvelachtig, onderdeel van het Texas Hill Country. Er volgt dan een lang stuk van 160 kilometer naar I-10. Onderweg komt men maar door een paar dorpen. Bij Junction kruist men dan de Interstate 10, de autosnelweg van El Paso naar San Antonio. Tevens kruist men hier de US 377, de weg vanaf Del Rio naar Fort Worth. Junction zelf is ook niet meer dan een dorp met wat faciliteiten voor doorgaande reizigers op I-10.

Central Texas

De US 83 in Stonewall County, ten noorden van Abilene.

Ten noorden van I-10 is het gebied nog steeds dunbevolkt en bestaat uit prairies. Na zo'n 50 kilometer kruist men bij Menard de US 190. Daarna volgt weer 30 kilometer naar Eden, onderweg kruist men geen andere wegen. In Eden kruist men de US 87. Men stijgt onderweg haast onmerkbaar en bevindt zich op zo'n 600 meter hoogte. De weg verloopt dan ten oosten van de stad San Angelo langs, de enige grotere plaats in de wijde omgeving. Hier vindt wat meer landbouw plaats, maar is verspreid door de ongecultiveerde prairies. In Ballinger kruist men de US 67, de hoofdweg van San Angelo naar Dallas. In het gebied liggen diverse stuwmeren die voor de watervoorziening moeten zorgen. Na Ballinger volgt een kilometer of 60 naar Tuscola, waar de US 84 en de US 83 samenkomen en aan een dubbelnummering met 2x2 rijstroken naar Abilene vormen.

Men bereikt dan Abilene, een stad met 120.000 inwoners. De US 83/US 84 vormt een autosnelweg langs de westkant van de stad. De US 277 voegt vanuit San Angelo in. Daarna volgt de aansluiting met de Interstate 20, de autosnelweg vanaf El Paso naar Fort Worth. De US 84 slaat hier naar het westen af om I-20 te volgen richting Lubbock. De US 277 is hier een stukje dubbelgenummerd met de US 83.

Northern Texas

De US 83 en US 277 zijn dan nog 40 kilometer ten noorden van Abilene dubbelgenummerd met 2x2 rijstroken, waarna de US 83 in Anson naar het noordwesten gaat, terwijl de US 277 verder richting Wichita Falls in het noordoosten gaat. Ook kruist men hier de US 180. Men komt dan over de noordelijke prairies van Texas, die ook vrij dunbevolkt zijn. In Aspermont kruist men de US 380. Het gebied raakt steeds leger naar het noorden en ook van intensieve landbouw is geen sprake meer. Na zo'n 55 kilometer bereikt men Guthrie, waar men de US 82 kruist. Daarna volgt weer 50 kilometer naar Paducah, waar men de US 70 kruist. Tevens voegt hier de US 62 vanaf Lubbock in.

De US 62 en US 83 beginnen dan aan een dubbelnummering van zo'n 80 kilometer. Een kilometer of 50 noordelijker, bij Childress kruist men de US 287, de belangrijke 2x2 hoofdweg van Dallas naar Amarillo. Even verderop steekt men de Red River over, een belangrijke zijrivier van de Mississippi River. Niet ver daarna slaat de US 62 naar Lawton in Oklahoma in het oosten af. De US 83 verloopt dan alleen verder naar het noorden. In dit desolate gebied is alleen wat cirkelirrigatielandbouw en vooral onbewoonde prairies. Men komt door Wellington en in Shamrock volgt de aansluiting met de Interstate 40, de autosnelweg vanaf Amarillo naar Oklahoma City. De weg verloopt daarna verder naar het noorden, door een gebied waar olie wordt gewonnen. Rondom Canadian is de weg een stukje dubbelgenummerd met de US 60, die vanaf Amarillo naar Tulsa loopt. Tevens steekt men hier de Canadian River over. De US 83 verloopt hier verder naar het noordwesten, als hoofdweg met één rijstrook per richting, zoals bijna overal op de route. Men komt nog door Perryton, waarna de grens met Oklahoma volgt. De US 83 in Oklahoma gaat dan verder richting Liberal in Kansas.

Geschiedenis

De US 83 werd in 1926 gecreëerd, maar liep pas vanaf 1931 in Texas toen de route vanuit Liberal, Kansas zuidwaarts naar Brownsville werd verlengd, meer dan 1.200 kilometer door de staat Texas, de langste US Highway van de staat.

South Texas

De autosnelweg van Harlingen door Pharr, McAllen en Mission is al in de jaren '80 of eerder gerealiseerd. Begin jaren '90 opende de autosnelweg van Brownsville tot Harlingen. In de jaren '90 is de US 83 tussen La Joya en Rio Grande City naar 2x2 rijstroken verbreed.

Per 30 mei 2013 is een 77 kilometer lang deel van de US 83 in de Lower Rio Grande Valley tussen Harlingen en Mission als de Interstate 2 genummerd en de route tussen Brownsville en Harlingen als de Interstate 69E.

Tussen 2010 en 2015 is de US 83 tussen Roma, Zapata en Laredo gemoderniseerd, waarbij delen zijn verbreed naar een 5-strooks weg met center turn lane en deels een zeer brede enkelbaans weg met vluchtstroken.

Tussen 2019 en 2024 is een omlegging bij La Joya in de Lower Rio Grande Valley als freeway aangelegd. Deze bypass ligt in het verlengde van I-2, maar is als US 83 genummerd. Op 28 juli 2023 opende hiervan het oostelijk deel volledig tot de FM 2221, plus de frontage roads tot aan de westkant van La Joya.[1] De hoofdrijbanen van het westelijk deel openden begin 2024.

Central Texas

Tussen de regio Laredo en de regio Abilene is de US 83 grotendeels een enkelbaans weg, over zeer grote afstanden. Ook ten noorden van Abilene is de US 83 bijna overal een enkelbaans weg.

Circa jaren '60-70 is de westelijke bypass van Abilene als een freeway aangelegd. De US 84 en US 277 lopen hier ook overheen. In de jaren '70 is de US 83 vermoedelijk ook ten zuiden van Abilene naar een 2x2 divided highway verbreed. Vermoedelijk in de jaren '80 is een circa 30 kilometer lang deel tussen Abilene en Anson naar 2x2 rijstroken verbreed.

Texas Panhandle

In de Texas Panhandle in het uiterste noorden van de staat zijn enkele korte stukken naar 2x2 rijstroken verbreed, allemaal al voor 1995, maar zijn geen integrale corridors tussen plaatsen geüpgrade.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden maximaal 89.000 voertuigen bij zowel Brownsville en Harlingen, dalend naar 50.000 voertuigen ten oosten van Mercedes, om daarna te stijgen naar 137.000 voertuigen in Pharr. Dit daalt naar 52.000 voertuigen aan de westkant van McAllen.

Het niet-snelwegdeel telt nog 16.000 tot 35.000 voertuigen tot Rio Grande City, daarna dalend naar zo'n 4.000 tot 5.000 voertuigen verder richting Laredo. Dit stijgt naar 42.000 voertuigen in het zuiden van Laredo en 3.400 voertuigen ten noorden van de I-35. Zo'n 3.000 voertuigen rijden verder tot Carrizo Springs en verder 800 tot 1.500 voertuigen dichter bij de I-10.

Ten noorden van de I-10 bij Junction reden 3.000 voertuigen, dalend naar 1.500 tot 3.000 voertuigen verder richting Abilene. Op de bypass van Abilene reden maximaal 61.000 voertuigen, snel dalend naar 11.000 voertuigen ten noorden van de I-20 en 800 tot 1.100 voertuigen verder tot Childress. Zo'n 1.500 voertuigen reden tot de I-40 bij Shamrock en 2.500 voertuigen verder tot Canadian, dalend naar 1.500 voertuigen tot Perryton en 2.600 voertuigen op de grens met Oklahoma.

Referenties

Freeways in Abilene

Interstates en US Highways in Texas

Interstate 2Interstate 10Interstate 14Interstate 20Interstate 27Interstate 30Interstate 35Interstate 37Interstate 40Interstate 44Interstate 45Interstate 69Interstate 110Interstate 410Interstate 610Interstate 635Interstate 820

US 54US 57US 59US 60US 62US 67US 69US 70US 75US 77US 79US 80US 81US 82US 83US 84US 87US 90US 96US 175US 180US 181US 183US 190US 259US 271US 277US 281US 283US 285US 287US 290US 377US 380US 385

HoustonDallas-Fort WorthSan AntonioAustinEl Paso

U.S. Highway 83

TexasOklahomaKansasNebraskaSouth DakotaNorth Dakota