US 89 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 89
Begin Big Water
Einde Garden City
Lengte 502 mi
Lengte 808 km
Route

Arizona

Kanab

Orderville

Circleville

Richfield

Salina

Gunnison

Ephraim

Mount Pleasant

Spanish Fork

American Fork

Sandy City

Salt Lake City

Ogden

Brigham City

Logan

Garden City

Idaho

De US 89 is een US Highway in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het midden van de staat, vanaf de grens met Arizona bij Big Water via Kanab en Richfield naar Provo en Salt Lake City, en dan door naar Ogden en Logan, tot aan de grens met Idaho. De US 89 verloopt parallel aan de Interstate 15 voor een aanzienlijk deel van de route, maar ontsluit in het zuiden van Utah wel andere valleien dan I-15. De weg is 808 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 89 bij Panguitch in het zuiden van Utah.
De US 89 ten zuiden van Spanish Fork.
De US 89 bij Junction.

Zuidelijk Utah

In de woestijn bij Big Water komt de US 89 in Arizona vanuit Page de staat Utah binnen en de weg verloopt dan in eerste instantie naar het westen, over zo'n 100 kilometer naar Kanab. De US 89 voert hier door het Grand Staircase Escalante National Monument, een zeer groot natuurpark wat zich over meer dan 200 kilometer uitstrekt in de woestijn. De weg verloopt parallel aan de grens met Arizona langs de Vermillion Cliffs. Men komt dan in het dorp Kanab, wat als regionaal centrum van een vrij groot gebied fungeert. Hier eindigt de Alternate US 89 uit Fredonia in Arizona.

De weg verloopt vanaf hier eerst naar het noordwesten, later naar het noorden. Het gebied waar de US 89 doorheen loopt wordt snel bergachtiger en de weg verloopt op meer dan 2000 meter hoogte. De weg loopt langs de Sevier River door het Dixie National Forest. Een kilometer of 30 tot 50 naar het westen verloopt de Interstate 15, die de meeste grotere plaatsen in dit gebied aan doet. De US 89 verbindt vooral kleine dorpjes. Vanaf Kanab verloopt de weg over 235 kilometer naar Richfield. Zowel naar het westen als oosten liggen bergketens tot meer dan 3000 meter hoogte, maar de US 89 volgt een route door een vrij breed dal. Af en toe kruist men regionale oost-westroutes. Vanaf Sevier verloopt de US 89 parallel aan de Interstate 70, die iets westelijker begint en hier richting het noordoosten voert. Men passeert door een landbouwvallei met besneeuwde toppen naar het westen. Hier liggen wat meer plaatsjes, waarvan Richfield de grootste is. Even voorbij Richfield, bij Aurora kruist men dan I-70, die richting Denver in het oosten verloopt.

Centraal Utah

Vlak daarna, bij het dorp Salina kruist men de US 50, die vanaf Delta in het westen komt en op I-70 richting het oosten invoegt. De US 89 volgt daarna een andere vallei naar het noorden, langs plaatsen als Manti, Ephraim en Mount Pleasant. De route naar het noorden is lang, met 160 kilometer tussen Salina en Spanish Fork. Even voor Spanish Fork begint een 20 kilometer lange dubbelnummering met de US 6, de weg vanaf Delta naar Price in het oosten. Men komt hier over een bergpas en komt dan in het centrale deel van Utah, waar enkele grote meren liggen, zoals het Utah Lake en het Great Salt Lake. Deze corridor is verstedelijkt met diverse grote en middelgrote steden. De US 89 verloopt hier parallel aan I-15 en is een secundaire route naar Provo. In Provo begint ook de US 189, die naar Heber City en Evanston in Wyoming voert. De weg verloopt daarna door Orem en voegt bij American Fork in op de Interstate 15.

Regio Salt Lake City

Deze dubbelnummering duurt tot aan Draper, een zuidelijke voorstad van Salt Lake City. Vanaf hier vormt de US 89 een parallelle route aan I-15, State Street. Men komt door de grotere voorsteden Sandy en Murray voordat men Salt Lake City zelf bereikt. In Midvale kruist men de Interstate 215, de driekwartsring om Salt Lake City. De US 89 kruist dan in South Sale Lake de Interstate 80. De weg verloopt dan door het centrum van Salt Lake City en voegt in de noordelijke voorstad Bountiful in op I-15.

Noordelijk Utah

De tweede dubbelnummering met I-15 duurt niet zo heel lang, tot aan Kaysville, een zuidelijke voorstad van Ogden. De US 89 is vanaf hier een 15 kilometer lange autosnelweg langs Layton en kruist dan aan de zuidkant van de stad Ogden de Interstate 84. Men komt dan door Ogden, één van de grotere steden in de staat. Ook ten noorden van Ogden verloopt de weg parallel aan I-15, tot aan Brigham City. In Brigham City begint ook de US 91, die dan als 2x2 divided highway is dubbelgenummerd met de US 89 tot aan Logan, een kilometer of 50 naar het noordoosten. Na Logan splitsen beide wegen zich en gaat de US 91 naar Pocatello in Idaho, terwijl de US 89 het Wasatch Range in voert. Bij Garden City is een grote afdaling en bereikt de weg het grotere Bear Lake, waarna de weg naar het noorden afslaat en de grens met Idaho volgt. De US 89 in Idaho verloopt dan verder richting Jackson in Wyoming.

Geschiedenis

Ontstaan & routenummering

De US 89 werd in 1926 gecreëerd, de route verliep destijds van de grens met Arizona bij Kanab tot aan de US 91 in Spanish Fork. De route verliep op niet al te grote afstand parallel aan de US 91, wat indertijd een iets belangrijkere route was. Slechts hele kleine delen van de US 89 waren in die tijd verhard, feitelijk niet meer dan de passages door Richfield, Salina en Ephraim. Wel waren vrij grote delen van de route destijds al een enigszins verbeterde gravelweg.

Het zuidelijkste deel tussen Kanab en Page bestond indertijd nog niet. De US 89 verliep destijds vanaf Kanab zuidwaarts via wat thans de alternate route van de US 89 naar Fredonia is. Er waren geen wegen in de streek tussen Kanab en Page.

In de jaren '30 werd de US 89 noordwaarts verlengd door de regio Salt Lake City tot in Idaho. Een aantal jaren was er onduidelijkheid over de route rond het Bear Lake. Idaho en Utah wilden een route noordwaarts vanaf Garden City, Wyoming wilde de US 89 door haar territorium, dus oostwaarts vanaf Garden City naar de grens met Wyoming. In 1938 werd echter beslist dat de route vanaf Garden City noordwaarts naar Idaho zou verlopen.

De US 89 verliep oorspronkelijk over een andere route tussen Brigham City en Logan. De huidige route was oorspronkelijk alleen de US 91, de US 89 verliep westelijker via een omweg via Deweyville, rond de Wellsville Mountains in plaats van er doorheen zoals de US 91 deed. In 1954 werd de US 89 over de directere route van de US 91 geleid tot aan Logan.

Asfalteren van de US 89

Begin jaren '30 werd al op grotere schaal gestart met het asfalteren van de US 89. In 1933 waren er al diverse langere stukken geasfalteerd, zoals tussen de grens met Arizona en Mount Carmel Junction, een lang stuk tussen Sevier en Fairview en bij Spanish Fork. Ook was de gehele corridor van Spanish Fork tot Logan al geasfalteerd, maar dit werd pas later ook onderdeel van de US 89. Midden jaren '30 is ook begonnen om het noordelijkste deel tussen Logan en de grens met Idaho te asfalteren. Tegen 1937 was nagenoeg de gehele US 89 geasfalteerd, met nog slechts enkele korte stukken gravelweg die in de jaren daarna verhard werden.

Hiermee had Utah voor 1940 al twee geasfalteerde noord-zuidroutes, de US 89 en US 91, die zuidelijk van Spanish Fork parallel aan elkaar verlopen, maar geen directe wisselwerking hebben omdat er het Wasatch Range tussen ligt. De US 89 was in Utah eerder volledig verhard dan in Arizona en Idaho.

Glen Canyon Dam

In 1953 begon de bouw van de Glen Canyon Dam in de Colorado River. De dam ligt net in Arizona, maar voor de bouw van de dam is wel een 100 kilometer lange nieuwe weg aangelegd die vanaf Kanab oostwaarts voert en vlak voor de Glen Canyon Dam de grens met Arizona oversteekt. Deze weg was in eerste instantie vanaf 1957 genummerd als de State Highway 259 en betrof een volledig nieuwe weg in een streek waar voorheen helemaal geen wegen waren. De weg kwam op 20 februari 1959 gereed en werd op dat moment een onderdeel van de US 89.

De reden dat dit de US 89 werd waren praktisch, de nieuwe route was beter geschikt als doorgaande route naar Flagstaff dan de oude route, die door een berggebied op 2.400 meter hoogte verloopt en in de winter vaak slecht berijdbaar was. Deze route werd de US 89A, die grotendeels in Arizona ligt. De nieuwe US 89 kwam niet hoger dan 1.800 meter boven zeeniveau in Arizona en 1.700 meter in Utah. Qua afstand waren de US 89 en US 89A vergelijkbaar.

Vervanging door I-15

De Interstate 15 werd gedurende de jaren '60 en '70 aangelegd door Utah, daarbij vooral de US 91 vervangend. Maar omdat de US 89 noordelijk van Spanish Fork grotendeels parallel of over de US 91 verliep werd ook de US 89 hier gebypasst door de I-15. De US 91 hield uiteindelijk op te bestaan in het zuiden en midden van Utah omdat vrijwel de gehele route was opgegaan in of gebypasst door I-15. Omdat de US 89 een separate route vormde bleef deze intact, in 1974 werd daarom de US 91 geschrapt ten zuiden van Brigham City maar bleef de US 89 bestaan omdat deze nog een relevante noord-zuidroute vormde die maar ten dele was gebypasst door I-15.

Tegenwoordig is de US 89 tussen Spanish Fork en Brigham City veelal een urban arterial die hoofdzakelijk lokaal bestemmingsverkeer verwerkt. Tussen Brigham City en Logan bleef een dubbelnummering van de US 89 en US 91 bestaan om de US 91 een belangrijker eindpunt te geven op I-15 in Brigham City in plaats van US 89 in Logan.

Upgrades aan de US 89

De US 89 is ondanks zijn grote lengte maar op weinig plekken significant opgewaardeerd sinds het oorspronkelijke verharden van de weg in de jaren '30. In de wat grotere plaatsen is de weg kortstondig een vier- of vijfstrooks weg, in de regio rond Salt Lake City is de weg grotendeels een urban arterial. De weg vormt de hoofdstraat van Utah County en is een brede 7-strooks stadsweg met center turn lane door en tussen Provo, Orem en American Fork. Ook in de suburbs van Salt Lake City en in de stad zelf is de US 89 een belangrijke stadsweg met 5 tot 7 rijstroken. De weg voert door het centrum van Salt Lake City, deels over State Street, de belangrijkste stadsweg van Salt Lake City.

Het belangrijkste deel van de US 89 dat 2x2 rijstroken telt en niet stedelijk is ligt tussen Brigham City en Logan in het noorden van Utah. Logan is de grootste stad in Utah die niet aan een Interstate Highway ligt en de US 89 is hiervan de voornaamste ontsluitingsweg. Dit deel is vanaf de jaren '50 naar 2x2 rijstroken verbreed, vanaf Logan zuidwaarts tot Brigham City. Omstreeks 1957 werd de weg aan de zuidkant van Logan naar 4 rijstroken verbreed, wat circa 1959 verlengd was tot Wellsville. Pas veel later is het bergtraject tussen Brigham City en Wellsville naar 2x2 rijstroken verbreed, dit gebeurde circa midden jaren '90.

In het zuiden van Utah zijn nauwelijks upgrades aan de US 89 uitgevoerd. De weg voert door vrijwel alle plaatsen op de route als de hoofdweg. De enige plaats met een omlegging is het dorp Redmond, even ten noorden van Salina, dat omstreeks 1970 is aangelegd.

Freeway upgrade tussen I-15 en I-84

Tussen Farmington en Ogden vormt de US 89 een alternatieve weg met 2x2 rijstroken die wat verder van I-15 af ligt. Dit was van oorsprong een belangrijke doorgaande weg, maar dit belang was komen te vervallen met de opening van I-15. Door Ogden vormt de US 89 Washington Boulevard, de hoofdstraat van de stad. De US 89 was hier een 2x2 urban arterial tot in Brigham City. Het deel tussen I-15 en I-84 is later opgewaardeerd tot een autosnelweg, door de bestaande vijfstrooks weg met center turn lane ongelijkvloers te maken en van een rijbaanscheiding te voorzien. Als eerste is midden jaren '90 een ongelijkvloerse aansluiting met State Route 193 aangelegd. Pas later is gestart om vijf kruispunten om te vormen tot ongelijkvloerse aansluiting en nog twee kruispunten om te vormen tot ongelijkvloerse kruising zonder aansluiting.[1] Als eerste opende op 2 augustus 2021 de ongelijkvloerse aansluiting met 200/400N in Fruit Heights.[2] Op 22 augustus 2021 openden nog twee aansluitingen bij Gordon Avenue en Oak Hills Drive.[3] Op 1 november 2022 opende de aansluiting met Antelope Drive.[4] Hiermee was de gehele US 89 tussen I-15 en I-84 omgevormd tot freeway. Op 14 december 2022 opende nog de aansluiting met Nicholls Road.[5]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.400 voertuigen de grens met Arizona over, voornamelijk recreanten op vakantie. De intensiteit bedraagt dan zo'n 2.200 voertuigen naar Kanab en slechts 1.200 voertuigen noordelijker. Vanaf Salina rijdt er wat meer verkeer, zo'n 4.000 tot 7.000 voertuigen per etmaal. Door Provo rijden maximaal 59.000 voertuigen per etmaal, vrij veel voor een gelijkvloerse weg. Het gedeelte door Salt Lake City telt maximaal 46.000 voertuigen en 47.000 voertuigen in Ogden. Slechts 1.700 voertuigen steken dagelijks de grens met Idaho over.

Referenties

Interstates en US Highways in de staat Utah

Interstate 15Interstate 70Interstate 80Interstate 84Interstate 215

US 6US 40US 50US 89US 91US 163US 189US 191US 491

Salt Lake City

U.S. Highway 89

ArizonaUtahIdahoWyomingMontana