US 89 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 89.svg
US 89 UT map.svg
US 89
Begin Big Water
Einde Garden City
Lengte 502 mi
Lengte 808 km
Route

Arizona US 89.svg

Centrum.svg Kanab

Centrum.svg Orderville

Centrum.svg Circleville

Centrum.svg Richfield

Centrum.svg Salina I-70.svgUS 50.svg

Centrum.svg Gunnison

Centrum.svg Ephraim

Centrum.svg Mount Pleasant

Centrum.svg Spanish Fork I-15.svgUS 6.svg

Centrum.svg American Fork

Centrum.svg Sandy City I-215.svg

Centrum.svg Salt Lake City I-80.svg

Centrum.svg Ogden I-84.svg

Centrum.svg Brigham City

Centrum.svg Logan US 91.svg

Centrum.svg Garden City

Idaho US 89.svg

De US 89 is een US Highway in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het midden van de staat, vanaf de grens met Arizona bij Big Water via Kanab en Richfield naar Provo en Salt Lake City, en dan door naar Ogden en Logan, tot aan de grens met Idaho. De route loopt parallel aan de Interstate 15 voor een aanzienlijk deel van de route. De weg is 808 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 89 bij Panguitch in het zuiden van Utah.
De US 89 ten zuiden van Spanish Fork.
De US 89 bij Junction.

In de woestijn bij Big Water komt de US 89 in Arizona vanuit Page de staat Utah binnen, en de weg loopt dan in eerste instantie naar het westen, over zo'n 100 kilometer naar Kanab. De US 89 loopt hier door het Grand Staircase Escalante National Monument, een zeer groot natuurpark wat zich over meer dan 200 kilometer uitstrekt in de woestijn. De weg loopt parallel aan de grens met Arizona langs de Vermillion Cliffs. Men komt dan in het dorp Kanab, wat als regionaal centrum van een vrij groot gebied fungeert. Hier eindigt de Alternate US 89 uit Fredonia in Arizona. De weg loopt vanaf hier eerst naar het noordwesten, later naar het noorden. Het gebied waar de US 89 doorheen loopt wordt snel bergachtiger, en de weg loopt op meer dan 2000 meter hoogte. De weg loopt langs de rivier de Sevier door het Dixie National Forest. Een kilometer of 30 tot 50 naar het westen loopt de Interstate 15, die de meeste grotere plaatsen in dit gebied aan doet. De US 89 verbindt vooral kleine dorpjes. Vanaf Kanab loopt de weg over 235 kilometer naar Richfield. Zowel naar het westen als oosten liggen bergketens tot meer dan 3 kilometer hoogte, maar de US 89 volgt een route door een vrij breed dal. Af en toe kruist men regionale oost-westroutes, veelal ongenummerde, of State Routes. Vanaf Sevier loopt de US 89 parallel aan de Interstate 70, die iets westelijker begint, en hier richting het noordoosten loopt. Men passeert door een landbouwvallei met besneeuwde toppen naar het westen. Hier liggen wat meer plaatsjes, waarvan Richfield de grootste is. Even voorbij Richfield, bij Aurora kruist men dan de I-70, die richting Denver in het oosten loopt.

Vlak daarna, bij het dorp Salina kruist men de US 50, die vanaf Delta in het westen komt, en op de I-70 richting het oosten invoegt. De US 89 volgt daarna een andere vallei naar het noorden, langs plaatsen als Manti, Ephraim en Mount Pleasant. De route naar het noorden is lang, met 160 kilometer tussen Salina en Spanish Fork. Even voor Spanish Fork begint een 20 kilometer lange dubbelnummering met de US 6, de weg vanaf Delta naar Price in het oosten. Men komt hier over een bergpas en men komt dan in het centrale deel van Utah, waar enkele grote meren liggen, zoals het Utah Lake en het Great Salt Lake. Deze corridor is verstedelijkt met diverse grote en middelgrote steden. De US 89 loopt hier parallel aan de I-15 en is een secundaire route naar Provo, een stad met 115.000 inwoners. In Provo begint ook de US 189, die naar Heber City en Evanston in Wyoming loopt. De weg loopt daarna door Orem en voegt bij American Fork in op de Interstate 15.

Deze dubbelnummering duurt to aan Draper, een zuidelijke voorstad van Salt Lake City. Vanaf hier vormt de US 89 een parallelle route aan de I-15, State Street. Men komt door de grotere voorsteden Sandy en Murray voordat men Salt Lake City zelf bereikt. In Midvale kruist men de Interstate 215, de driekwartsring om Salt Lake City. De US 89 kruist dan in South Sale Lake de Interstate 80, de snelweg vanuit San Francisco naar Chicago, een afstand van duizenden kilometers. De weg loopt dan door het centrum van Salt Lake City, en voegt in de noordelijke voorstad Bountiful in op de I-15.

De tweede dubbelnummering met de I-15 duurt niet zo heel lang, tot aan Kaysville, een zuidelijke voorstad van OGden. De US 89 is hier weer een 2x2 hoofdweg, en kruist dan aan de zuidkant van de stad Ogden de Interstate 84, de snelweg vanaf Portland naar Echo aan de I-80 iets oostelijker. Men komt dan door Ogden, met 82.000 inwoners één van de grotere steden in de staat. Ook ten noorden van Ogden loopt de weg parallel aan de I-15, tot aan Brigham City. In Brigham City begint ook de US 91, die dan als 2x2 weg is dubbelgenummerd met de US 89 tot aan Logan, een kilometer of 50 naar het noordoosten. Na Logan splitsen beide wegen zich, en gaat de US 91 naar Pocatello in Idaho, terwijl de US 89 de bergen ingaat, het Wasatch Range. Bij Garden City bereikt de weg het grotere Bear Lake, waarna de weg naar het noorden afslaat, en de grens met Idaho volgt. De US 89 in Idaho loopt dan verder richting Jackson in Wyoming.

Geschiedenis

Toen de US 89 werd gecreëerd in 1926 liep deze nog niet verder dan Spanish Fork, even ten zuiden van Provo. De US 91 liep toen verder naar Salt Lake City. Midden jaren 30 werd de weg verlengd naar de grens met Canada bij het Glacier National Park in Montana. Vandaag de dag is de US 89 een relatief onbelangrijke US Highway in Utah, en ontsluit vooral desolate woestijn- en- berggebieden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.400 voertuigen de grens met Arizona over, voornamelijk recreanten op vakantie. De intensiteit bedraagt dan zo'n 2.200 voertuigen naar Kanab en slechts 1.200 voertuigen noordelijker. Vanaf Salina rijdt er wat meer verkeer, zo'n 4.000 tot 7.000 voertuigen per etmaal. Door Provo rijden maximaal 59.000 voertuigen per etmaal, vrij veel voor een gelijkvloerse weg. Het gedeelte door Salt Lake City telt maximaal 46.000 voertuigen en 47.000 voertuigen in Ogden. Slechts 1.700 voertuigen steken dagelijks de grens met Idaho over.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Utah

Interstate 15Interstate 70Interstate 80Interstate 84Interstate 215

US 6US 40US 50US 89US 91US 163US 189US 191US 491

Salt Lake City

US 89.svg U.S. Highway 89

ArizonaUtahIdahoWyomingMontana

US 189.svg