US 89 in Wyoming

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 89
Begin Smoot
Einde Mammoth Hot Springs
Lengte 247 mi
Lengte 397 km
Route

Idaho

Alpine

Jackson

Moran

West Thumb

Montana

De US 89 is een US Highway in de Amerikaanse staat Wyoming. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van de staat, tussen de grens met Idaho in de buurt van Smoot, via Jackson en het Yellowstone National Park naar de grens met Montana. De weg is over een groot gedeelte dubbelgenummerd met diverse andere US Highways. De route is 397 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 89 langs de Grand Tetons.

Ten zuiden van Smoot komt de US 89 in Idaho vanaf Logan de staat Wyoming binnen en kruist dan een bergrug van de Rocky Mountains, waarna de weg naar het noorden draait en in een hoge vallei komt op zo'n 2.100 meter hoogte. Naar het oosten ligt het Salt River Ridge, naar het westen de grens met Idaho. In Alpine voegt de US 26 vanuit Pocatello in. Beide wegen beginnen dan aan een vrij lange dubbelnummering. De weg loopt dan door het steile dal van de Snake River, waarna men bij een kruising komt waarbij de US 191 uit Rock Springs invoegt en de US 189 uit Evanston eindigt. De driedubbelnummering verloopt dan naar het noorden en komt door het kleine stadje Jackson, wel de grootste plaats in het westen van Wyoming. Men gaat dan het Grand Teton National Park binnen. Men heeft vanaf de weg uitzicht op de Grand Teton, een berg van 4.197 meter hoogte. Men heeft tevens een schitterend uitzicht over het Teton Range. Een eindje verderop, bij het Jackson Lake slaat de US 26 van de dubbelnummering af en gaat richting Casper in het oosten, terwijl de US 287 uit Rawlins invoegt, zodat de driedubbelnummering gehandhaafd blijft.

Het Grand Teton National Park gaat hier over in het Yellowstone National Park, een gebied met wat minder hoge bergen, maar de weg loopt hier wel op 2.400 meter hoogte. De bergen rondom zijn niet significant hoger, zodat hier sprake is van een hoogvlakte. Men kruist dan de Continental Divide, de waterscheiding tussen de Pacifische en Atlantische oceanen. Bij het gehucht West Thumb is een belangrijke kruising, waarbij de US 14 en US 16 beginnen en richting Sheridan en Buffalo in het oosten lopen en een vierdubbelnummering begint omdat de US 20 er bij komt vanaf het oosten. De omgeving bestaat hier uit lage bomen, en men komt dan langs de bekendste toeristentrekkers van Wyoming, de geisers, waaronder Old Faithful. In het gehucht Madison Junction slaan de drie wegnummers (US 20/US 191/US 287 naar het westen af en de US 89 vervolgt dan weer een individuele route naar het noorden.

Het Yellowstone National Park is behoorlijk fors in omvang, en er volgen nog ruim 50 kilometers door het park. Hier zijn wat meer bergen in de buurt, die tot over de 3.000 meter reiken. De weg zelf verloopt op 2.200 meter hoogte en passeert nog langs enkele geisers. Daarna volgt de aansluiting met de US 212, die hier begint en richting het oosten loopt, Montana in. Vlak daarna steekt ook de US 89 de grens met Montana over en gaat de US 89 in Montana verder naar Great Falls in het noorden.

Geschiedenis

De US 89 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926, maar verliep destijds niet verder noordelijk dan Spanish Fork, Utah. In 1934 werd de route noordwaarts verlengd naar de Piegan–Carway Border Crossing op de grens met Canada, waarmee ook de route door Wyoming tot stand kwam.[1] Op het noordwestelijk deel vanaf Moran Junction tot de grens met Montana nam de US 89 de oudere US 87W over.

In het zuidwesten van Wyoming verliep de US 89 oorspronkelijk oostelijker, via wat thans de US 189 is via Evanston, Kemmerer en Big Piney naar Jackson. De route door Wyoming was indertijd circa 580 kilometer lang. Deze situatie bestond echter slechts een aantal jaar, in 1939 werd de US 89 westelijker geleid, daarbij langer in Utah blijvend, en kwam de staat binnen via de Star Valley vanuit Montpelier, Idaho. De oude route werd daarna de US 189. De route is sinds 1939 niet meer gewijzigd.[2]

Aan de US 89 zijn geen grootschalige upgrades gepleegd, de weg voert door elke plaats op de route. Alleen in Jackson is een klein deel naar 5 rijstroken met center turn lane verbreed, al in of voor de jaren '80.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.200 voertuigen op de grens met Idaho en 5.000 voertuigen door de langgerekte Star Valley rond Afton. Dichter bij Jackson stijgen de intensiteiten naar 8.000 tot 12.000 voertuigen per dag, piekend op 29.000 voertuigen in Jackson zelf. Daarna rijden 5.000 voertuigen tot aan Moran Junction en 1.600 voertuigen het Yellowstone National Park in.[3]

Referenties

  1. End of US highway 89 | usends.com
  2. U.S. Highway 89 | aaroads.com
  3. Interactive Transportation System Map | Wyoming Department of Transportation
Interstates en US Highways in Wyoming

Interstate 25Interstate 80Interstate 90Interstate 180

US 14US 16US 18US 20US 26US 30US 85US 87US 89US 189US 191US 212US 287US 310

U.S. Highway 89

ArizonaUtahIdahoWyomingMontana