US 95 in Idaho

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 95
Begin Marsing
Einde Eastport
Lengte 539 mi
Lengte 867 km
Route

Oregon

Homedale

Parma

Fruitland

Payette

Weiser

Council

New Meadows

Grangeville

Lewiston

Moscow

Coeur d'Alene

Hayden

Ponderay

Bonners Ferry

Eastport

De US 95 is een US Highway in de Amerikaanse staat Idaho. De weg vormt de langste US Highway van de staat en is een noord-zuidroute in het westen van de staat. De weg komt ten zuiden van Marsing vanaf Oregon de staat binnen en loopt dan parallel aan de grens met Oregon via Payette naar Lewiston en dan parallel aan de grens met Washington via Coeur d'Alene naar de grens met Canada bij Eastport. De route is 867 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 95 nabij Cambridge.
De US 95 in Lewiston.

In een onbewoonde woestijn komt de US 95 in Oregon vanaf Winnemucca in Nevada de staat Idaho binnen en verloopt dan naar het noorden. Men daalt dan af naar het dal van de Snake River. Men komt door Homedale, waarna de weg rond Parma een stukje is dubbelgenummerd met de US 20/US 26. De wegen slaan dan af richting Oregon, waarna de US 95 de Interstate 84 en de US 30 kruist. Men komt door Fruitland en daarna door Payette, twee regiostadjes. Daarna verlaat men het dal van de Snake River en volgt de weg een route naar het noorden, op enige afstand van de grens met Oregon. Het gebied waar de US 95 doorheen loopt bestaat uit een droog woestijngebergte die naar het noorden toe overgaat in een bebost gebied. Men komt dan door het Payette National Forest. De weg loopt ten westen van de Salmon River Mountains langs en begint aan een lange route naar het noorden. De weg volgt dan het dal van de Salmon River. Iets westelijker gaat de Snake River door de Hells Canyon. De afstanden zijn groot en men komt niet door veel meer plaatsen groter dan een dorp. Een iets grotere plaats is Grangeville. Hier komt men op een hoogvlakte, waarna de weg naar het noordwesten afbuigt, richting Lewiston. Men bereikt die stad vanaf het oosten, via een korte dubbelnummering met de US 12. Men komt dan in het dal van de Clearwater River, een zijrivier van de Snake River. Men stijgt dan weer naar de hoogvlakte, waarna op de grens met de staat Washington de aansluiting met de US 195 volgt, de weg naar Spokane, die feitelijk parallel aan de US 95 verloopt. Het gebied waar men dan doorheen komt is een stuk groener met weilanden en bergen in de verte.

Men komt dan door het stadje Moscow, waarna de weg aan een route naar het noorden begint. Men komt door een gebied met wat lagere bergen en niet al teveel bos. De weg verloopt dan langs het Lake Coeur d'Alene. Men komt dan door de gelijknamige stad, die een kleine agglomeratie heeft. Men kruist hier de Interstate 90. De weg verloopt daarna langs het Lake Pend Oreille, waar de US 2 uit Spokane invoegt en een dubbelnummering van 65 kilometer begint naar het noorden. Naar het westen ligt een wat hoger bergketen en bij Bonners Ferry slaat de US 2 weer af richting Kalispell in Montana. Niet ver daarna volgt de grens met Canada bij Eastport. De Highway 95 in British Columbia gaat dan verder richting Cranbrook.

Geschiedenis

De US 95 werd in 1926 gecreëerd en verliep oorspronkelijk alleen vanaf Fruitland tot de grens met Canada in het midden en noorden van Idaho. In 1938 werd de route een heel eind zuidwaarts verlengd naar Blythe in California.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.500 voertuigen tussen de grens met Oregon en Marsing en 2.100 voertuigen bij Homedale. Door Parma reden 6.600 voertuigen en 19.000 voertuigen tussen Fruitland en Payette. Noordelijker daalt dit naar 1.700 tot 2.300 voertuigen tussen Weiser en New Meadows. Tussen New Meadows en Grangeville rijden 1.700 tot 2.000 voertuigen en 3.000 tot 3.900 voertuigen verder tot Lewiston. Tussen Lewiston en Moscow reden 5.000 voertuigen en 2.400 tot 2.900 voertuigen tussen Moscow en Coeur d'Alene. Ten noorden van de I-90 reden 28.000 voertuigen, daarna snel dalend naar 12.000 voertuigen bij Sandpoint en 6.100 voertuigen tot Bonners Ferry. 1.000 voertuigen reden door tot de grens met Canada.

Referenties


Interstates en US Highways in Idaho

Interstate 15Interstate 84Interstate 86Interstate 90Interstate 184

US 2US 12US 20US 26US 30US 89US 91US 93US 95

U.S. Highway 95

ArizonaCaliforniaNevadaIdaho