US 98 in Florida

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 98.svg
US 98 FL map.png
US 98
Begin Pensacola
Einde Palm Beach
Lengte 671 mi
Lengte 1.080 km
Route

Alabama US 98.svg

Centrum.svg Pensacola I-110.svgUS 29.svg

Centrum.svg Destin

Centrum.svg Panama City US 231.svg

Centrum.svg Apalachicola

Centrum.svg Medart US 319.svg

Centrum.svg Perry US 19.svgUS 27.svg

Centrum.svg Chiefland US 129.svg

Centrum.svg Crystal River

Centrum.svg Chassahowitzka US 19.svg

Centrum.svg Brooksville US 41.svg

Centrum.svg Dade City I-75.svgUS 301.svg

Centrum.svg Lakeland I-4.svgUS 92.svg

Centrum.svg Avon Park

Centrum.svg Sebring US 27.svg

Centrum.svg Okeechobee US 441.svg

Centrum.svg Pahokee

Centrum.svg Belle Glade

Centrum.svg Wellington US 441.svg

Centrum.svg West Palm Beach

Centrum.svg Palm Beach I-95.svgUS 1.svg

De US 98 is een US Highway in de Amerikaanse staat Florida. De weg vormt een oost-west en noord-zuidroute door de gehele staat, vanaf de grens met Alabama bij Pensacola langs de Golf van Mexico naar het schiereiland, en dan naar het zuiden richting Lakeland en West Palm Beach. Met name de oostelijkste 2/3e van de route is regelmatig dubbelgenummerd met andere US Highways. De weg vervult met name in het midden van Florida voornamelijk een secundaire rol, en verbindt vooral regiostadjes. De route is 1.080 kilometer lang. Het is daarmee de langste genummerde weg in Florida.

Routebeschrijving

Florida Panhandle

De US 98 ten westen van Perry.

Even ten westen van de stad Pensacola komt de US 98 in Alabama vanaf Mobile de staat Florida binnen en loopt dan naar het oosten, door de stad Pensacola die een agglomeratie van 440.000 inwoners heeft. In het centrum van Pensacola kruist men diverse wegen, zoals de US 90, die een iets noordelijker oost-westroute vormt, de US 29, die hier begint en naar het noorden richtign Brewton in Alabama loopt, en de Interstate 110, de inprikker vanaf de Interstate 10. Via de 5 kilometer lange Pensacola Bay Bridge steekt de weg de Pensacola Bay over, een baai van de Golf van Mexico. Hierna komt men op een schiereiland en loopt de weg met 2x2 rijstroken naar het oosten. De weg begint dan aan een lange route langs de Golf van Mexico, en bedient de diverse kuststeden. Dit gedeelte is zo'n 350 kilometer lang. De kust is hier enigszins verstedelijkt met vakantieresorts. Grote plaatsen zijn er echter niet. De eerste wat grotere plaats op de route is Fort Walton Beach, dat 20.000 inwoners telt. De US 98 loopt hier ook over eilanden. Een eind verder naar het oosten, bij Point Washington begint de US 331, de hoofdweg naar De Funiak Springs in het noorden. De kuststreek van Florida is hier erg dicht bebost, en op enkele kustplaatsen na vrij dunbevolkt, met name landinwaarts. De grootste plaats op de route naar het oosten is Panama City, dat 37.000 inwoners telt. Dit is tevens de belangrijkste plaats in de Florida Panhandle tussen Pensacola en de hoofdstad Tallahassee. In Panama City begint de US 231, de weg naar Dothan in Alabama. De weg volgt dan de kust richting het zuidoosten, en komt van tijd tot tijd door kleine plaatsen. Dit gebied is wat moerasachtiger. Bij Apalachicola steekt de weg via een 8 kilometer lang ebrug de Apalachiacola Bay over. Dit gebied is dunbevolkt met alleen dorpen. In de buurt van St. Teresa begint de US 319, die naar de hoofdstad Tallahassee in het noorden loopt. De US 98 buigt dan naar het noorden af, en moet op de Apalachee Bay heen. In Medart kruist men de US 319 nogmaals even. Daarna loopt de weg naar het oosten, door een vrijwel onbevolkt gebied met moerassen en bossen.

Central Florida

De US 98/441 in Wellington, nabij West Palm Beach.
De US 98 in Palm Beach.

De weg begitn dan aan een 85 kilometer lange route door moerassen naar Perry, een klein stadje. In dit gebied zijn vrijwel geen kruisende wegen. In Perry voegt de US 98 in op de US 19, de 2x2 hoofdweg vanaf Tampa naar Atlanta. Tevens kruist men hier de US 27, de weg vanaf Tallahassee naar Ocala. De weg begint dan aan een route naar het zuiden. De weg telt hier over 230 kilometer 2x2 rijstroken en is over een even grote afstand dubbelgenummerd met de US 19. Dit gebied bestaat vooral uit dunbevolkte moerasgebieden met wat weilanden en bos. Men kruist vrijwel geen andere belangrijke wegen. In Chiefland, 120 kilometer zuidelijker, begint de US 129, de secundaire hoofdweg naar Live Oak in het noorden. Vanaf Inglis komt men in de verstedelijkte westkust van Florida. Vanaf hier tot aan Naples, 375 kilometer zuidelijker, is bijna de hele kust verstedelijkt. Bij Chassahowitzka slaat de weg af naar het zuidoosten, richting Lakeland, en vermijdt zo de agglomeratie Tampa. De weg komt langs het einde van de tolweg SR-589 die naar Tampa in het zuiden loopt. Vlak daarna, in Brooksville, kruist men de US 41, de hoofdweg van Tampa naar Valdosta in Georgia. De US 98 loopt dan een eindje naar het oosten, en kruist dan de Interstate 75, de snelweg van Tampa naar Atlanta. Vlak daarna, in Ridge Manor, kruist men de US 301, de weg vanaf Tampa naar Ocala. Beide wegen zijn even dubbelgenummerd. De US 98 loopt dan naar het zuiden, naar de stad Lakeland, waar men de Interstate 4 kruist, de snelweg van Tampa naar Orlando. Ten zuiden van Lakeland, bij Bartow, voegt de weg in op de US 17, de weg naar Orlando. Deze dubbelnummering duurt maar een paar kilometer, tot aan Fort Meade, waar de US 17 verder richting Port Charlotte in het zuiden loopt, terwijl de US 98 naar het oosten afslaat, en dan invoegt op de US 27, de weg vanaf Orlando naar Miami. Voorbij Sebring slaat de US 98 weer af richting het zuidoosten, en gaat langs de noordkant van het grote Lake Okechobee, het grootste meer van Florida. Dit gebied bestaat vooral uit bossen en moerassen en is vrij dunbevolkt. Bij het stadje Okeechobee voegt de US 441 uit Kissimmee in. Beide wegen zijn dan langs de oostkant van het Lake Okeechobee dubbelgenummerd. De US 98 is hier een enkelstrooksweg. Tussen Canal Point en Loxahatchee zijn beide wegen even apart gerouteerd, maar zijn dan tot aan de westelijke wijken van West Palm Beach dubbelgenummerd, waarna de US 441 richting Miami in het zuiden afslaat.

Men komt dan in de agglomeratie van Miami, alhoewel Miami zelf nog zo'n 105 kilometer zuidelijker ligt. De US 98 vormt hier de Southern Boulevard en is één van de belangrijkste oost-westverbindingen in het noorden van de agglomeratie. Men komt langs het Palm Beach International Airport, waarna de aansluiting met de Interstate 95 volgt, de snelweg vanaf Miami naar Jacksonville. Niet ver daarna eindigt de US 98 op de Atlantische kust in Palm Beach.

Geschiedenis

Ondanks dat de US 98 het hoogste nummer is voor een primaire oost-westroute was dit niet één van de oorspronkelijke US Highways van 1926. De US 98 werd in 1933 aan het netwerk toegevoegd en verliep destijds tussen Pensacola en Apalachicola, geheel in de Florida Panhandle. In 1952 werd de route dwars door het schiereiland van Florida verlengd naar Palm Beach. In 1955 werd de route ook vanuit Pensacola westwaarts verlengd naar Natchez, Mississippi, waarmee de gehele route van de US 98 in de staat Florida tot stand kwam.[1]

De US 98 is een enigszins kunstmatige route en is op een aantal plekken met andere US Highways dubbelgenummerd, prominent de US 19 en US 441. Er is geen Interstate Highway parallel aan de US 98 aangelegd, maar de US 98 bedient ook geen grotere steden anders dan Pensacola en West Palm Beach.

Bruggen van de US 98

De US 98 verloopt door de kustregio van de Florida Panhandle, een gebied met barrière-eilanden en lagunes, waardoor de US 98 veel bruggen kent.

brug locatie bouwjaar
Pensacola Bay Bridge Pensacola 1931
Brooks Bridge Okaloosa Island 1935
William T. Marler Bridge Destin ?
Hathaway Bridge Panama City 1959
Tyndall DuPont Bridge Panama City 1929
John Gorrie Memorial Bridge Apalachicola 1935
Ochlockonee Bay Bridge Ochlockonee 1990

Florida Panhandle

Nadat in de jaren '30 de meeste bruggen waren aangelegd om de eilanden en het vasteland van de Florida Panhandle te verbinden, nam het toerisme in deze regio sterk toe, met name op het westelijk deel van de kust, tussen Pensacola en Panama City. Begin jaren '60 is al een langer traject tussen Pensacola en Fort Walton Beach naar 2x2 rijstroken verbreed. Eind jaren '60 zijn ook de invalswegen van Panama City naar 2x2 rijstroken verbreed. Begin jaren '70 is het deel tussen Fort Walton Beach en Destin naar 2x2 rijstroken verbreed, maar daarna lag de verdubbeling van de US 98 decennia stil. Pas rond 2003 is het traject van Destin tot Panama City naar 2x2 rijstroken verbreed.

Het 250 kilometer lange traject tussen Panama City en Perry is echter niet naar 2x2 rijstroken verbreed, dit gedeelte van de kust is aanzienlijk minder druk en kent alleen wat kleine plaatsjes en weinig massa-toerisme.

Big Bend Region

In de regio Big Bend, waar de Florida Panhandle overgaat in het eigenlijke schiereiland, is de US 98 met de US 19 dubbelgenummerd, tussen Perry en Homosassa Springs. Dit gehele traject telt over een afstand van 200 kilometer 2x2 rijstroken. Tegen midden jaren '60 was al een 100 kilometer lang traject van Chiefland naar Perry naar 2x2 rijstroken verbreed. Begin tot midden jaren '70 is het resterende traject vanaf de regio St. Petersburg naar Chiefland verbreed. Hiermee was de complete route van de US 19/98 van 2x2 rijstroken voorzien.

Central Florida

Vanwege de wat onlogische route van de US 98 door het centrale deel van Florida is de US 98 hier alleen rond de grotere plaatsen naar 2x2 rijstroken verbreed, veel trajecten zijn nog enkelbaans. In de jaren '50 is al het deel tussen Lakeland en Bartow naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit was langere tijd ook het enige deel dat 2x2 rijstroken telde en niet met een andere US Highway was dubbelgenummerd. De dubbelnummering met de US 27 tussen Frostproof en Sebring is eind jaren '60 naar 2x2 rijstroken verbreed. In de tweede helft van de jaren '60 is ook de dubbelnummering met de US 301 rond Dade City naar 2x2 rijstroken verbreed. In de eerste helft van de jaren '70 is de dubbelnummering met de US 17 tussen Bartow en Fort Meade naar 2x2 rijstroken verbreed. In de tweede helft van de jaren '90 is de US 98 tussen Brooksville en I-75 naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit was de eerste verbreding van een deel van de US 98 dat niet met andere US Highways was dubbelgenummerd in circa 40 jaar tijd.

Southeast Florida

Oostelijk van het Lake Okeechobee is de routering van de US 98 in het verleden aangepast. Voordat de US 98 naar Palm Beach verlengd werd was dit traject rond het meer alleen als de US 441 genummerd. De route verliep destijds vanaf Okeechobee via Belle Glade naar Palm Beach. De meer directe route langs het West Palm Beach Canal was indertijd als de State Road 700 genummerd. Nadat de US 98 in 1952 verlengd werd naar Palm Beach werd deze route als de 'Temporary US 98' genummerd. Later in de jaren '60 werd dit een definitieve route van de US 98.

In de eerste helft van de jaren '90 is het 50 kilometer lange traject tussen Belle Glade en Palm Beach naar een 2x2 divided highway verbreed. De US 98 maakte indertijd alleen van de oostelijke helft gebruik, vanwege de afsnijding langs het kanaal. Eind jaren 2000 werd de US 98 omgelegd via Belle Glade, en niet meer langs het kanaal. Dit was de eerste grote aanpassing van de route van de US 98 in Florida in een halve eeuw. De oude route is sindsdien weer alleen als de State Road 700 genummerd.

Wegnummer

US 98 FL black.svg

In 1956 werd in Florida een aparte kleur ingevoerd voor elke US Highway. De US 98 kreeg een zwarte kleur. Sinds 1993 worden deze gekleurde schilden uitgefaseerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 11.200 voertuigen ter hoogte van de grens met Alabama, piekend op 51.000 voertuigen op de brug van Pensacola naar Gulf Breeze. Oostelijker blijft dit vrij hoog met 30.000 tot 40.000 voertuigen langs de kust tot aan Fort Walton Beach. Door Destin rijden 15.000 tot 25.000 voertuigen, met een piek van 45.000 voertuigen ten oosten van Destin. Dit stijg vervolgens van 15.000 naar 53.000 voertuigen in Panama City. Na Panama City is de US 98 stukken rustiger, met veelal 2.500 tot 4.000 voertuigen, aangezien dit deel van de kust van Florida dunbevolkt is. Sommige delen van de US 98 tot Perry tellen maar 1.500 voertuigen.

Vanaf Chassahowitzka tot Brookville rijden 3.500 tot 5.500 voertuigen en 15.000 voertuigen tussen Brookville en de I-75. Zo'n 9.500 voertuigen rijden tussen Dade City en Lakeland, stijgend naar 37.500 voertuigen in Lakeland. In het zuidoosten van Lakeland rijden 38.000 voertuigen, dalend naar 15.000 tot 20.000 voertuigen tussen Lakeland en Avon Park en 2.200 tot 3.500 voertuigen tussen Sebring en Okeechobee. Langs het Lake Okeechobee rijden veelal 2.500 tot 4.000 voertuigen en 2.900 tot 4.600 voertuigen tussen het Lake Okeechobee en de verstedelijking ten westen van West Palm Beach. Door West Palm Beach rijden 64.000 voertuigen, piekend op 70.000 voertuigen ter hoogte van de I-95 in Palm Beach.

Referenties

Interstates en US Highways in Florida

Interstate 4Interstate 10Interstate 75Interstate 95Interstate 110Interstate 175Interstate 195Interstate 275Interstate 295Interstate 375Interstate 395Interstate 595I-795.svg

US 1US 17US 19US 23US 27US 29US 41US 90US 92US 98US 129US 192US 221US 231US 301US 319US 331US 441

US 98.svg U.S. Highway 98

MississippiAlabamaFlorida