US 9 in New York

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 9.svg
US 9 NY map.png
US 9
Begin New York City
Einde Champlain
Lengte 325 mi
Lengte 523 km
Route

New Jersey US 9.svg

Centrum.svg New York City I-95.svgUS 1.svg

Centrum.svg Tarrytown I-87.svg

Centrum.svg Peekskill US 6.svg

Centrum.svg Fishkill I-84.svg

Centrum.svg Poughkeepsie US 44.svg

Centrum.svg Hudson

Centrum.svg Albany I-90.svgUS 4.svg

Centrum.svg Saratoga Springs

Centrum.svg Glens Falls

Centrum.svg Schroon Lake

Centrum.svg Keeseville

Centrum.svg Plattsburgh

Centrum.svg Champlain US 11.svg

De US 9 is een US Highway in de Amerikaanse staat New York. De weg vormt een noord-zuidverbinding in het oosten van de staat, tussen New York City en Champlain aan de Interstate 87, vlakbij de Canadese grens. De route is 523 kilometer lang.

Routebeschrijving

New York City

zie Broadway voor een uitgebreidere beschrijving.

De weg komt via de George Washington Bridge de stad binnen en slaat dan over Broadway af naar het noorden en loopt via de noordelijke voorstad Yonkers door vele suburbs naar het noorden. Onderweg kruist men de Interstate 287, de noordelijke ringweg van de agglomeratie. Bij Sleepy Hollow aan de rivier de Hudson eindigt Broadway en de weg wordt dan de Albany Post Road. De weg loopt door de voorstad Ossining, vanwaar het nummer over de Briarcliff-Peekskill Parkway loopt, over de oever van de Hudson naar Peekskill, waar men de US 6 en de US 202 kruist. De US 6 komt vanuit Scranton en loopt richting Hartford. De US 202 komt uit de suburbs van New Jersey en volgt dezelfde route van de US 6 naar de staat Connecticut. De weg loopt daarna door de heuvels, wat verder van de rivier af, en bij Fishkill kruist men de Interstate 84. Vanaf hier telt de weg ook 2x2 rijstroken en is een belangrijke route om de stad Poughkeepsie te ontsluiten. Langs de weg liggen hier wat bedrijven en een mall. De weg loopt hier over de oostoever, op de westoever loopt de US 9W.

Upstate New York

Na Poughkeepsie telt de weg nog steeds 2x2 rijstroken en loopt op een kleine afstand van de brede rivier de Hudson naar het noorden. De US 9W bedient de stad Kingston, en loopt tevens parallel aan de Interstate 87. De hoofdroute van de US 9 loopt door wat rustiger gebied, en men passeert alleen door het stadje Hudson. Bij Kinderhook kruist men de Interstate 90, die vanuit Albany komt en richting Springfield en Boston loopt. De weg bereikt dan de agglomeratie van Albany en steekt bij Rensselaer de rivier de Hudson over om zo de stad in te komen. Men kruist dan direct de Interstate 787 die langs de rivier loopt. Het knooppunt met de snelweg is een krap turbineknooppunt, waarna men door een hoogbouwdistrict komt. De US 9W eindigt hier dan ook. Via een stackknooppunt kruist men dan de Interstate 90, waarna de US 9 als gedeeltelijk ongelijkvloerse weg naar het noorden loopt, en de SR-7 kruist, een korte oost-westsnelweg. Bij Crescent steekt men de rivier de Mohawk over, waarna de weg parallel aan de Interstate 87 door de noordelijke voorsteden van Albany loopt. Bij Saratoga Springs kruist men de I-87 en dat gebeurd bij Glens Falls nog een keer. De rivier de Hudson buigt hier af naar het westen, waarna de US 9 langs het Lake George loopt. Men komt dan in het gebied van de Adirondack Mountains, een afgelegen berggebied in het noorden van de staat. De weg loopt langs het Schroon Lake, en in de verte zijn hogere toppen zichtbaar. Dit gebied is erg dunbevolkt met amper meer dan een gehucht op de route. Landschappelijk gezien is het echter wel een erg mooie route. Bij Au Sable Chasm steekt de weg een canyon over waarna de weg direct langs het grote Lake Champlain loopt. Men komt door Plattsburgh, de laatste wat grotere plaats voor de Canadese grens. Men verlaat dan de Adirondack Mountains, waarna het gebied vlakker wordt, een voorbode van Canada. Bij het dorp Champlain eindigt de US 9 een paar honderd meter voor de grensovergang op de Interstate 87. Vanaf hier is het nog maar 50 kilometer naar Montréal.

Geschiedenis

De US 9 werd in 1926 gecreëerd. De route van de US 9 is in New York niet wezenlijk gewijzigd. De US 9W is toegevoegd als alternatieve route over de westoever van de Hudson tussen New York City en Albany. Oorspronkelijk was er ook een US 9E tussen Albany en Glens Falls, dit is thans de US 4. Tussen 1954 en 1968 werd de Interstate 87 parallel aan de US 9 aangelegd, waardoor deze weg geen doorgaand belang meer heeft.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in de staat New York

Interstate 81Interstate 84Interstate 86I-87.svgInterstate 88Interstate 90Interstate 95I-99.svgInterstate 190Interstate 278Interstate 287Interstate 290Interstate 295Interstate 390Interstate 478Interstate 481Interstate 490Interstate 495Interstate 587Interstate 590Interstate 678Interstate 684Interstate 690Interstate 695I-781.svgInterstate 787Interstate 790Interstate 890Interstate 895Interstate 990

US 1US 2US 4US 6US 9US 11US 15US 20US 44US 62US 202US 209US 219

New York CityBuffaloRochesterSyracuse

US 9.svg U.S. Highway 9

DelawareNew JerseyNew York