Uganda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Uganda.svg
Uganda
Uganda.png
Hoofdstad Kampala
Oppervlakte 236.040 km²
Inwonertal 44.271.000
Lengte wegennet 1.800 km
Lengte snelwegennet 51 km
Eerste snelweg 2018
Benaming snelweg expressway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode EAU[1]

Uganda, formeel de Republiek Uganda (Swahili: Jamhuri ya Uganda) is een land in centraal Afrika. Het land is circa 6 keer zo groot als Nederland en telt 44 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kampala.

Inleiding

Geografie

Uganda ligt in de overgang van Centraal naar Oost Afrika, aan het immense Victoriameer. Het land grenst in het noorden aan Zuid-Sudan, in het oosten aan Kenia, in het zuiden aan Tanzania en Rwanda en in het westen aan de Democratische Republiek Congo. De hoofdstad Kampala ligt vlakbij het Victoriameer in het midden van het land. Uganda meet circa 550 kilometer van oost naar west en 530 kilometer van noord naar zuid. Het land vormt de overgangszone van de savannes in het noorden naar de jungles van het zuiden. Naast het immense Victoriameer zijn ook het Albertmeer en Edwardmeer van belang, evenals het Kyogameer, een stuwmeer.

Grote delen van Uganda zijn vrij vlak, het land bestaat grotendeels uit een plateau op 900 tot 1200 meter hoogte. Aan de randen van het land liggen een aantal hogere bergketens. Het hoogste punt is de 5.109 meter hoge Mount Stanley, de op twee na hoogste berg van Afrika. Dit is echter een geïsoleerd bergketen. Op de grens met Tanzania en de grens met Kenia liggen oude vulkanen van meer dan 4.000 meter hoogte. Ook dit zijn geïsoleerde bergen die ver boven het omringende land uitrijzen.

Uganda heeft een tropisch klimaat, dat echter wat getemperd wordt door de grotere hoogte van het land. De maximumtemperatuur in Kampala ligt het hele jaar door rond 27-28 °C. Het hele jaar door valt er neerslag, waardoor Uganda een vruchtbaar land heeft. In Kampala valt bijna 1300 mm neerslag per jaar. Op de allerhoogste toppen rond Mount Stanley ligt permanent sneeuw.

Demografie

Uganda is relatief dichtbevolkt en heeft te maken met een snelgroeiende bevolking, die druk legt op de grondstoffen en economie. Het land groeide van slechts 5 miljoen inwoners in 1950 naar 24 miljoen in 2000 en meer dan 40 miljoen na 2015. Uganda heeft de laagste leeftijdsmediaan ter wereld en één van de hoogste geboortecijfers, waardoor de bevolking snel groeit.

Uganda heeft ondanks de grote bevolkingsomvang weinig grote steden. De hoofdstad Kampala is met afstand de grootste stad met 1,5 miljoen inwoners. Nansana, Kira en Makindye Ssabagabo zijn steden die tussen 200.000 en 350.000 inwoners tellen, dit zijn allemaal steden rond Kampala. De grootste stad die buiten deze regio ligt is Mbarara. Uganda heeft 10 steden met meer dan 100.000 inwoners.

Het land heeft tal van etnische groepen waarvan alleen de Baganda meer dan 10% vormen. In Uganda worden 43 talen gesproken, dit zijn Bantutalen in het zuiden en Nilotische talen in het noorden. De officiële taal is het Engels en wordt op grote schaal gebruikt in de media, overheid en onderwijs. In 2005 kreeg ook het Swahili een officiële status, maar wordt voornamelijk in het noorden gesproken als lingua franca.

Economie

Uganda is een ontwikkelingsland met wijdverspreide armoede, maar is op sommige vlakken wat meer ontwikkeld dan de meeste buurlanden. Het is één van de meest vruchtbare landen van Afrika, met het hele jaar door neerslag. Geschat wordt dat Uganda bijna heel Afrika van voedsel kan voorzien als dit gemechaniseerd ontwikkeld zou worden. Een groot deel van de bevolking werkt in de landbouw voor de eigen voedselvoorziening. Een probleem voor de economie is echter de politieke instabiliteit en beperkte infrastructuur, evenals de ligging van het land in het binnenland van Afrika. Het land heeft beperkt grondstoffen, de voornaamste exportproducten zijn landbouwproducten, zoals koffie, vis en tabak. Er is enige industriële activiteit met elektronica en textiel.

Geschiedenis

Historische koninkrijken regeerden over het gebied, het land is vernoemd naar het koninkrijk Buganda. In de jaren 1830 werd het gebied bezocht door Arabische handelaren, gevolgd door de Britten in de jaren 1860. Vanwege onrust tussen bevolkingsgroepen werd in 1894 het Britse protectoraat Uganda uitgeroepen. In de jaren 1890 werd een spoorlijn aangelegd vanaf Uganda naar Mombasa door Indiase arbeiders. Een groot deel van hen migreerde weer naar India, maar een deel bleef in Uganda wonen. Uganda bleef buiten de conflictgebieden van de Eerste Wereldoorlog en was een belangrijke producent van landbouwproducten tijdens de wereldoorlogen. In 1962 werd Uganda onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

In 1971 greep Idi Amin de macht en het land was daarna een brute dictatuur. Amin kwam in 1979 ten val tijdens een oorlog met buurland Tanzania. Tijdens de Congo-oorlog eind jaren '90 voerde Uganda een invasie uit in buurland Congo. Yoweri Museveni is de president van Uganda sinds 1986. In het noorden van Uganda is voortdurend een gewapend conflict met de Lord's Resistance Army. Het conflict heeft periodes van verschillende intensiteit gekend.

Wegennet

Het wegennet van Uganda is niet erg uitgebreid, maar bedient alle grotere steden. Het wegennet is vooral dun in het noorden. Zandwegen worden onberijdbaar na regenval, en regenval is frequent in Uganda, wat transport buiten de hoofdassen bemoeilijkt. Vanuit Kampala lopen diverse wegen uit, zoals de A109 van Kampala naar Busia aan de grens met Kenya, de belangrijkste transportas voor internationaal verkeer. Tevens wordt de weg van Kampala via Gulu naar de grens met Sudan frequent gebruikt, ook voor verkeer naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Twee wegen lopen naar het westen, die zich splitsen naar Beni in de DRC en naar Kigali in Rwanda. Langs het Victoriameer loopt een hoofdweg naar Bukoba in Tanzania.

In Uganda is één autosnelweg, de 51 kilometer lange Kampala - Entebbe Expressway. Rondom de hoofdstad Kampala loopt een noordelijke ringweg, die deels ongelijkvloers, maar enkelbaans is uitgebouwd. Eén van de belangrijkste wegen is de deels 2x2 weg vanaf Kampala naar de luchthaven van Entebbe, die in 2018 is ontlast met de openstelling van de Kampala - Entebbe Expressway. Het verkeer in Kampala is chaotisch. Alleen de belangrijkste hoofdwegen door Kampala zijn verhard, vrijwel alle zijstraten zijn onverhard.

Flag of Uganda.svgHoofdwegen in Uganda Flag of Uganda.svg

A104A109

Kampala BypassKampala - Entebbe ExpresswayKampala - Jinja Expressway


Nieuwe snelwegen

Er zijn een aantal nieuwe snelwegen in Uganda gepland;

  • Kampala - Jinja (2x4, tolweg)
  • Kampala - Mpigi
  • Kampala - Bombo

Wegnummering

Er is weinig bekend over de wegnummering van Uganda. Het land heeft een geïntegreerde wegnummering met Kenya en Tanzania, maar welke routes waar lopen is nog niet bekend.

Bewegwijzering

Er lijkt amper bewegwijzering te zijn in Uganda, wat er staat lijkt op dat van het Verenigd Koninkrijk.

Referenties

  1. East Africa - Uganda
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan