UIT-bord

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Uitbord)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een UIT-bord, model BB01 op de N31 (autoweg).
Verkeersteken model BB01 in de uitvoering van voor 2008 met diagonale pijl. UIT-bord op autosnelwegen.
Verkeersteken model BB02. UIT-bord op autowegen.
Verkeersteken model BB03. Chevronbord op stroomwegen.

Definitie

Bebakening geplaatst bij een afrit van een stroomweg, geplaatst stroomafwaarts van het puntstuk van een divergentiepunt, met het doel de weggebruiker duidelijk te maken dat hij bij het verlaten van de stroomweg weer op het onderliggend wegennet terecht komt.


Toelichting

Na puntstukken waar men in afslaande richting opnieuw op een stroomweg terecht komt wordt een chevronbord geplaatst. Dit is doorgaans bij verbindingswegen in knooppunten en bij parallelbanen.

Het model UIT-bord wijkt op een autoweg af van dat van een autosnelweg. Op een autosnelweg wordt bord BB01 gebruikt. Dit model bestaat uit een blauw bord met witte bies, witte tekst "UIT" en een pijl die naar rechts wijst. Vroeger wees de pijl naar rechtsboven, maar sinds 2008 bevat het bord een horizontaal naar rechts wijzende pijl. Op een autoweg bevat het bord BB02 geen pijl, maar gaat de bies aan de rechterzijde van het bord over in een chevronfiguratie.

Op beide modellen wordt gebruikt gemaakt van RWS Ee. Sinds de invoering van redesign wordt model BB01 soms ook toegepast op het OWN, daar waar voorheen uitsluitend model BB02 was te vinden. Het bord was dan uitgevoerd in lettertype ANWB-Uu en kwam ook qua verdere vormgeving overeen met de redesign-bewegwijzering.

Tegenwoordig is de scheiding tussen het snelwegmodel en autowegmodel niet meer zo hard als voorheen. Dit komt mede door het feit dat het UIT-bord tot circa 2008 nog tot de bewegwijzering behoorde, en tot 2005 was de afmeting van bord BB01 vastgelegd in de Richtlijn Bewegwijzering 1993. Tegenwoordig behoort het bord niet meer tot de bewegwijzering. Op straat kan men zodoende verschillende ontwerpen van UIT-borden tegenkomen. In de praktijk betekent dat op niet-autosnelwegen ook regelmatig model BB01 aangetroffen kan worden, zowel met het Uu-lettertype als Ee-lettertype, hartkoppijl en de open Redesign-pijl.

Bij splitsingen van autosnelwegen, dus op knooppunten, wordt geen UIT-bord toegepast, maar het zogenaamde chevronbord (model BB03). Dit is een staand rechthoekig bord met staande, witte en groene chevronpijlen. In de praktijk zijn voorbeelden te vinden waar ten onrechte een UIT-bord is geplaatst in plaats van het chevronbord. Andersom komt ook voor.

Geschiedenis

Het eerste UIT-bord werd geplaatst in 1966 op een afrit langs de A12 ten zuiden van Utrecht. Destijds als proef op verzoek van Rijkswaterstaat.[1] Voor de UIT-borden bestonden splitsingspunten op autosnelwegen vaak uit witte bolgestrate klinkers (puntstuk) en een witte handwegwijzer of schutting.

Het bord was gebaseerd op het groene Amerikaanse bord "EXIT", waarop een pijl naar rechtsboven wees. Op het Nederlandse bord kwam de term "UIT" te staan: een verkorte versie van 'uitrit'. Tegenwoordig staan aansluitingen op autosnelwegen beter bekend als 'afrit', maar die term raakte pas in de jaren '70 goed ingeburgerd. Tegen die tijd waren de UIT-borden al gemeengoed geworden en heeft men het maar zo gelaten. Tot op de dag van vandaag dus.

Waar UIT-borden werden toegepast bij afritten, waren er nog geen borden bij knooppunten. Hiervoor volgde de introductie van de chevronborden. De eerste verschenen in de vroege jaren '80.

Referenties