Noodstopstrook

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Uitloopstrook)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een noodstopstrook op de Franse A75.

Een noodstopstrook (België: vluchtberm) is een voorziening die ter plaatse van een steile helling bergaf kan worden toegepast om voertuigen op te vangen waarover de bestuurder de controle is verloren. Met een noodstopstrook kan het voertuig min of meer gecontroleerd tot stilstand worden gebracht.

Noodstopstroken worden in verschillende landen toegepast langs wegen die een sterke en/of lange afdaling kennen. Op dergelijke afdalingen kunnen zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens in de problemen komen als de remmen oververhit raken. De chauffeur kan dan een noodstopstrook insturen zodat het voertuig tot stilstand komt.

Een noodstopstrook kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en bestaat meestal uit een strook zand of grind, vaak gestort in een ingegraven betonnen bak. Aan het einde kunnen bijvoorbeeld met water gevulde tonnen staan als laatste stopmiddel. De lengte van de noodstopstrook hangt af van de lengte en steilte van de helling. Noodstopstroken worden vaak ingeleid met opvallende markering en specifieke bebording. Noodstopstroken liggen meestal parallel aan de weg of in het verlengde van een bocht, maar soms ook onder een hoek ten opzichte van de weg.

In Nederland komen geen noodstopstroken voor.

België

In België zijn meerdere vluchtbermen aangelegd naar aanleiding van een ongeluk met een tankwagen op de N4 in Martelange in 1967. De tankwagen kon niet meer remmen en kwam met volle vaart het dorp ingereden, waar de tankwagen verongelukte en ontplofte. Er vielen 22 doden en meer dan 120 gewonden.

Er zijn in België vluchtbermen op de volgende locaties:

 • E42 bij Verviers-Centre richting Battice
 • E42 op de afrit Malmedy komende vanuit Sankt-Vith
 • N4 bij Martelange richting Arlon, twee noodstopstroken vlak na elkaar aan beide zijden van de rijbaan
 • N63 bij Ougrée richting Liège, ter hoogte van het Stade de Sclessin direct na de brug over de Maas
 • N622 op de Haute-Levée vanaf Francorchamps richting Stavelot, twee noodstopstroken vlak na elkaar aan beide zijden van de rijbaan
 • N666 voor Pepinster komende vanuit Banneux

Tsjechië

 • D8 Vanaf de Duitse grens richting Praha, een lange afdaling na de grens heeft in totaal 4 noodstopstroken.

Alternatieve systemen

In de Verenigde Staten is op een aantal plekken een verkorte noodstopstrook met vangnet geïnstalleerd. Op deze locaties is geen ruimte voor een lange noodstopstrook en heeft men een vangnetconstructie toegepast.

In andere talen

 • Duits (Deutsch): Notweg (Duits), Notspur (Zwitsers)
 • Engels (English): Escape lane (Brits), Runaway ramp (Amerikaans)
 • Frans (Français): Voie de détresse
 • Italiaans (Italiano): Scampo

Referenties