Uitrijstrook

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De uitrijstrook is de juridische, in het RVV voorkomende term voor dat deel van een uitvoegende rijstrook waarmee een weggebruiker de snelweg kan verlaten, zijnde een onderdeel van een afrit. De term uitvoeger wordt in spreektaal ook wel gebruikt als alternatief voor uitrijstrook. Een uitrijstrook is namelijk gedefinieerd als een middels blokmarkering van de hoofdrijbaan afgescheiden uitvoegende rijstrook, vanaf het moment dat de eerste richtingpijl is aangebracht op het wegdek. Daarmee zijn alle uitvoegstroken formeel uitrijstroken, maar ook het laatste deel van een weefstrook, alsmede een rechts afvallende rijstrook bij een rijbaansplitsing, is dus juridisch beschouwd een uitrijstrook.

Uitrijstroken zijn een vast onderdeel van autosnelwegen omdat zij voor bestuurders de enige toegestane maatregel zijn om de snelweg te kunnen verlaten.

Ook autowegen zouden voorzien moeten zijn van uitrijstroken, maar omdat daar soms de fysieke ruimte ontbreekt, wordt vaak volstaan met een standaard, gelijkvloers kruispunt. Deze is vaak beveiligd met een VRI of vormgegeven als een rotonde.