U-route

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Uitwijkroutes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vier U-routes geruiterd op de N48 bij Ommen.
Een U-route geïntegreerd op een NBA-wegwijzer.
Een U-route geïntegreerd op een wegwijzer in Raalte.
De U38 bij Rijssen.

Een U-route is het acroniem voor Uitwijkroute.

Systeem

Een U-route is een permanente omleidingsroute voor het geval snelwegen worden afgesloten, door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden of calamiteiten. Het voordeel van het gebruik van uitwijkroutes is dat de wegbeheerder geen gele omleidingsborden hoeft te plaatsen, alhoewel er om andere redenen gele omleidingsborden benodigd kunnen zijn.

Bij het nemen van de afrit van de autosnelweg verschijnen de bordjes van de uitwijkroutes, dit om sluipverkeer tegen te gaan (hoewel dit enigszins discutabel is, aangezien het onderliggend wegennet in de meeste gevallen geen goed alternatief is voor het hoofdwegennet). Deze bordjes leidt de weggebruiker in de meeste gevallen naar de volgende afrit van de autosnelweg met inachtneming van het doel waar de weggebruiker naar op weg was.

Het idee van de uitwijkroutes komt uit Duitsland, waar men al jaren werkt met zogenaamde Umleitungen. Uitwijkroutes bestaan in Nederland sinds mei 2006. De eerste uitwijkroute is geplaatst op de A6 bij Lelystad. Wanneer er op een autosnelweg groot onderhoud gepland is worden de uitwijkroute-bordjes geplaatst. Zo wordt het hele land langzamerhand gedekt met deze U-routes.

Richtlijn

Op 1 augustus 2008 is de 'Richtlijn bewegwijzering uitwijkroutes' van het CROW verschenen. Deze is een aanvulling op de Richtlijn bewegwijzering, publicatie 222. De richtlijn is gratis te downloaden op de CROW-website. Enkele opvallende uitwerkingen die in de richtlijn zijn vermeld:

  • Uitwijkroutes komen voor in de serie 10 - 99.
  • Voor elke uitwijkroute worden 2 nummers toegepast, voor elke richting 1.
  • Even nummers zijn gereserveerd voor de uitwijkroute in stroomafwaartse richting met de hectometrering mee, oneven nummers in stroomopwaartse richting
  • Lettertype is Ee

Sinds de publicatie van de richtlijn bewegwijzering in 2014 is de richtlijn bewegwijzering uitwijkroutes opgenomen in de richtlijn bewegwijzering. Opvallend is dat nog steeds de losse, originele publicatie uit 2008 gedownload kan worden.

Nut

Na de invoering in 2006 is in vrij korte tijd het landelijke systeem van uitwijkroutes uitgerold. 10 jaar na invoering kon echter vastgesteld worden dat de U-routes in de praktijk vrijwel nooit gebruikt worden. Omleidingen bij incidenten of wegwerkzaamheden verlopen vrijwel altijd via alternatieve rijkswegen en niet via U-routes. De nummers worden zelden genoemd in de media of verkeersinformatie.

Externe links

Referenties