Ulsan Harbor Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
울산대교
Overspant Ulsan Harbor
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.800 meter
Hoofdoverspanning 1.150 meter
Hoogte brugdek 60 meter
Openstelling 01-06-2015
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ulsan Harbor Bridge (Koreaans: 울산대교) is een hangbrug in Zuid-Korea. De brug overspant de Ulsan Harbor in de stad Ulsan in het zuidoosten van het land.

Kenmerken

De brug is een hangbrug met een totale lengte van 1.800 meter (hoofdbrug) en een hoofdoverspanning van 1.150 meter. De lay-out van de hoofdbrug is 300 + 1.150 + 350 meter. Het brugdek ligt 60 meter boven zee, en bestaat uit een enkel brugdek met daarop 2x2 rijstroken. Het brugdek is 25,6 meter breed. De pylonen zijn 203 meter hoog. De hangkabels zijn aan de westkant in een groot betonnen blok verankerd, aan de oostkant in een berghelling, omdat de weg hier een bocht naar het zuiden maakt. Aan de oostkant van de brug is een splitsing, verkeer kan dan zuidwaarts naar een haventerrein en oostwaarts via een tunnel naar enkele woonwijken en havengebieden die aan open zee zijn gelegen. Aan de westkant sluit de brug aan op het onderliggend wegennet. Het tolstation ligt aan de oostkant van de brug.

Geschiedenis

Bij het ontwerp van de brug is gekozen voor een hangbrug, omdat deze met een enkele overspanning de Ulsan Harbor kon overspannen. Dit was met een tuibrug niet economisch mogelijk, omdat de pylonen dan extreem hoog zouden moesten worden. Bij het ontwerp moest ook rekening gehouden worden met de impact van tyfoons, alhoewel de Ulsan Harbor enigszins beschut ligt tussen bergruggen.

De brug ging in 2010 in aanleg, met het vrijmaken van het tracé. De omgeving is industrieel in karakter. De pylonen zijn grotendeels in 2012 gebouwd en in 2013 voltooid. Later in 2013 zijn de kabels over de Ulsan Harbor overspannen, waarna het brugdek ingehesen kan worden. Begin 2014 zijnde eerste brugdekken geplaatst, ter plaatse van de zijoverspanningen van de hoofdbrug. De brug is op 1 juni 2015 opengesteld. voor het verkeer.[1][2][3]

Tol

De brug is een tolweg. Bij openstelling bedroeg de tol 1000 won (€ 0,82) voor een personenauto.[4]

Referenties