Umbrailpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Umbrailpass

Giogo di Santa Maria

Hoogte 2.501 m
Weg H559 en SS38dir
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - mei
Opengesteld 1901
Kaart kaart

De Umbrailpass (Italiaans: Giogo di Santa Maria en ook wel Passo Umbrail, Reto-Romaans: Pass da l’Umbrail) is een bergpas in Zwitserland en Italië, gelegen tussen het kanton Graubünden en de provincie Sondrio. De bergpas is met 2.501 meter hoogte de hoogste bergpas van Zwitserland. Over de pas verloopt de Hauptstrasse 559.

Kenmerken

De afdaling naar Val Müstair.

De Umbrailpass begint in Santa Maria Val Müstair in Zwitserland, op circa 1.400 meter boven zeeniveau. Hier begint een fikse stijging met vele haarspeldbochten en de weg stijgt snel naar 1.800 meter boven zeeniveau. De weg is tamelijk smal en ongeschikt voor aanhangers of grote voertuigen. Vervolgens volgt een serie haarspeldbochten tot de pashoogte, die op de grens met Italië ligt. Op de bergpas staat een restaurant. Men heeft voornamelijk uitzicht op het Ortlergebergte, met de 3.905 meter hoge Ortler als hoogste punt. Naar het zuidwesten ligt het steile dal naar Bormio. Nog geen 200 meter na de grens eindigt de Umbrailpass iets onder de top van de Passo dello Stelvio, de hoogste bergpas van Italië met 2.757 meter hoogte.

Geschiedenis

De Umbrailpass is van oudsher geen heel belangrijke route. Voor de 20e eeuw ging het meeste verkeer over de Berninapass. Desondanks werd de pas al in de 15e eeuw door postkoetsen gebruikt, die van Milano naar Innsbruck gingen. In vroeger tijden werd de pas ook wel Wormser Joch genoemd, waar Worms de Duitse benaming voor de plaats Bormio was. De huidige weg werd in 1901 geopend en is later door het Zwitserse leger gemoderniseerd. Desondanks is de weg smal en zeer bochtig.

De Umbrailpass wordt vaak in combinatie met de Passo dello Stelvio, ook wel bekend als het Stilfserjoch, gereden. Lange tijd was het niet mogelijk om 's nachts van de weg gebruik te maken omdat de grensovergang met Italië gesloten was. Sinds 2008 worden er geen structurele grenscontroles meer gehouden en kan men ook 's nachts over de Umbrailpass rijden. Er was tot 2015 nog een stuk van 2 kilometer dat onverhard was aan de Zwitserse zijde, maar dit is in juni 2015 opgeleverd als verharde weg.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass