Upper Egypt Western Desert Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Cairo
Einde Al Qusiyyah
Lengte 290 km
Route

Highway 22 (Faiyum Desert Road)

toll plaza

Regional Ring Road

Izbat as Sad

Ar Riqqah

Maydum

Al Khurman

Maasarat Abu Sir

Faiyum / Beni Suef

Hawwarat Al Maqta

desert developments

Qasr Al Basil

Qalha

Muzurah

Shinara

Maghagha

Az Zawarah

Al Bahnasa

desert area

Izabt Abduh Abu Al Jud

Samalut

Nagaa Abu Sayf Al Ashab

toll plaza

Minya

rural area

Balansurah

industrial facility

Mallawi

Dalija

Nazlat Saw

Dayrout

Al Qusiyyah

rural area

Manfalut

De Upper Egypt Western Desert Highway (Arabisch: طريق الصعيد الصحراوي الغربي) is een autosnelweg in Egypte. De autosnelweg verloopt van Cairo door de woestijn ten westen van de Nijl zuidwaarts, momenteel tot voorbij Al Qusiyyah. De autosnelweg is momenteel 290 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autosnelweg splitst in de woestijn ten zuiden van Cairo van de Cairo - El Faiyum Desert Road af en verloopt dan parallel aan de Nijl zuidwaarts. Vrijwel de gehele route ligt buiten het gecultiveerde gebied, met dwarsverbindingen naar de veel dichter bevolkte Nijlvallei. De autosnelweg voert door semi-woestijngebied, veelal niet door complete woestijn, maar enigszins gecultiveerd droog land. De route passeert net ten oosten van de oase van El Faiyum langs. De autosnelweg passeert daardoor alle grotere steden in de Nijlvallei op enige afstand.

De autosnelweg is grootschalig uitgevoerd en heeft moderne aansluitingen. De autosnelweg telt 2x3 rijstroken op hoofdrijbanen en 2x2 tot 2x3 rijstroken op parallelrijbanen, waar de aansluitingen op uitkomen. De parallelrijbanen zijn ter hoogte van aansluitingen ook ongelijkvloers. Hiermee is dit feitelijk het langste parallelsysteem ter wereld, alhoewel er op de parallelrijbanen ook ongecontroleerde toegang is vanaf landerijen.

Geschiedenis

De autosnelweg is ontstaan vanuit de historische Cairo - Aswan Desert Road.

De weg door de woestijn ten westen van de Nijl is vermoedelijk in de tweede helft van de jaren '80 aangelegd ten zuiden van Cairo. Dit was een bypass van de routes door de Nijlvallei, zodat doorgaand verkeer een forse reistijdwinst kon boeken. De weg is in eerste instantie enkelbaans aangelegd van Cairo tot Asyut. In de periode van circa 1998-2003 is de weg door de woestijn vanaf Asyut tot Qena aangelegd, ook als enkelbaans weg. Omstreeks 2002 is ook de weg van Luxor naar Aswan door de woestijn aangelegd.

Verdubbeling van de desert road

In de periode 2007-2009 is de weg tussen Cairo en Minya naar 2x2 rijstroken verbreed door er een tweede rijbaan naast te bouwen. Dit was op dat moment nog een grotendeels gelijkvloerse dubbelbaans weg, alhoewel enkele belangrijke kruisingen wel ongelijkvloers waren. In de periode 2007-2010 is ook het traject van Minya naar Asyut naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit deel voert door meer afgelegen woestijngebied dan het noordelijk deel. In de periode 2010-2012 is het deel van Asyut naar ter hoogte van Girga naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2017-2018 volgde het deel verder tot ter hoogte van Qena.

Upgrade tot autosnelweg

In de periode 2019-2021 is de dubbelbaans weg tussen Cairo en Minya opgewaardeerd tot een volwaardige autosnelweg, de gehele corridor is hier aangelegd op een breder profiel met 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer, die volledig ongelijkvloers zijn, en parallelwegen met 2 tot 3 rijstroken per richting voor lokale ontsluiting. Het 230 kilometer lange traject van Cairo tot Minya werd op 25 december 2021 officieel opgeleverd.[1][2][3][4]

Op 2 maart 2023 opende 60 kilometer van de opgewaardeerde autosnelweg tussen Minya en Al Qussiyah, met 6 rijstroken per richting.[5][6]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Cairo Minya 230 km 25-12-2021
Minya Al Qussiyah 60 km 02-03-2023

Zie ook

Referenties

Autosnelwegen in Egypte

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayUpper Egypt Western Desert HighwayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June MotorwayEl Sahel Road

26th of July Corridor6th October Bridge