Uppsala

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Uppsala
Grootste stad Uppsala
Oppervlakte 8.207 km²
Inwonertal 337.000
Lengte snelwegennet 145 km
Eerste snelweg 1972
Afkorting

Uppsala is een stad en län (provincie) in Zweden. De provincie is één van de kleinere in Zweden en is gelegen in het oosten van het land. De provincie telt ruim 300.000 inwoners.

Inleiding

Uppsala is de zuidelijkste provincie van Zweden die is gelegen aan de Botnische Golf. Het grenst aan Stockholm, Södermanland, Västmanland, Dalarna en Gävleborg. De provincie meet maximaal 110 kilometer van west naar oost en 140 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad en grootste stad is Uppsala. Er zijn nog twee andere plaatsen van belang, Enköping en Bålsta. Elders zijn alleen kleine plaatsen.

Uppsala kent veel bos, maar is niet zo dicht bebost als andere delen van Zweden, met veel open gebieden. Over het algemeen is de noordoostelijke kustregio het meest bebost. Het merengebied Mälaren ligt in het zuiden. Voor de kust liggen diverse grotere eilanden. De Finse eilandengroep Åland ligt op circa 50 kilometer afstand.

Wegennet

Er lopen twee E-wegen door Uppsala, de E4 vanaf Stockholm via Uppsala naar Gävle, en de E18 vanaf Örebro via Enköping naar Stockholm. Deze zijn beiden over de gehele lengte in Uppsala als motorväg uitgevoerd. Het eerste deel van de E4 opende in 1972, het laatste deel in 2006-2007.

Verder lopen er geen belangrijke wegen door Uppsala, de meestel riksvägar zijn van secundair belang. De RV 55 Katrineholm eindigt in Uppsala. De RV 56 passeert door het dunbevolkte noordwesten van de provincie en heeft voor Uppsala geen belang. De RV 70 begint in Enköping en verloopt noordwestwaarts richting Sala. De RV 76 is de voornaamste kustroute, vanaf Norrtälje naar Gävle. De RV 77 begint op de E4 in zuid-Uppsala en verloopt naar Norrtälje, maar legt slechts een korte afstand in Uppsala af.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland