Urban arterial

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De US 1 in Virginia in Ashland, een urban arterial.
Een urban arterial in Gainesville, Virginia.
De US 50 in Missouri in Jefferson City.
De US 360 in Mechanicsville, een suburb van Richmond, Virginia.
De State Route 240 in Richland, Washington.

Een urban arterial is een generieke benaming voor belangrijke stadswegen in de Verenigde Staten. Het is een wegklasse die tussen de freeways en lokale wegen valt. Ze worden gekenmerkt door doorgaans gescheiden rijbanen, 2 tot 4 rijstroken per richting en grotere afstanden tussen kruispunten met verkeerslichten.

Kenmerken

Urban arterials zijn vaak de belangrijkste niet-snelwegen van grote steden en komen voornamelijk in de meer suburbane gebieden voor. Ze worden vooral toegepast in een wat groter grid-netwerk, met name in het midden van de Verenigde Staten volgen ze vaak de wegenstructuur van het voormalig platteland, dat ook in een grid is toegepast, vaak met vierkanten van 1 vierkante mijl.

Urban arterials hebben vaak geen erfaansluitingen, zelden tot nooit parkeren langs de rijbaan en kruispunten op grotere afstanden. Ze hebben vrijwel altijd gescheiden rijbanen (feitelijk divided highways, maar de term divided highways wordt vooral gebruikt voor wegen buiten de bebouwde kom, en de term urban arterials voor wegen binnen de bebouwde kom). De urban arterials tellen doorgaans 2x2 tot 2x4 rijstroken en hebben grote kruispunten.

Urban arterials verwerken verkeer tussen de freeways en de woonstraten en aan urban arterials zitten vaak tankstations en shopping malls. De verkeersintensiteiten liggen vaak boven 20.000 voertuigen per dag, en soms zelfs boven 60.000 voertuigen, alhoewel dat wat zeldzamer is, en voornamelijk voorkomt op plaatsen waar geen freeways zijn.

Kruispunten

De kruispunten zijn vaak met andere urban arterials. Kruispunten met ondergeschikte wegen zijn vaak of ongeregeld, of alleen met right in, right out-aansluitingen waarbij men niet linksaf kan slaan.

De kruispunttypes variëren van reguliere verkeerslichten met opstelstroken voor alle richtingen tot meer ingewikkelde continuous-flow intersections. In New Jersey worden ook wel jughandles toegepast, maar hiervoor is vaak geen ruimte beschikbaar. In met name de steden in Michigan komen ook veel Michigan lefts voor, waarbij verkeer dat linksaf wil slaan eerst rechtsaf slaat, iets verderop een U-turn maakt en dan de weg in de andere richting op rijdt.

Aansluitingen

Aansluitingen met freeways kunnen in alle mogelijke vormen zijn, van standaard diamantaansluitingen tot halfklaverblad, maar ook volledige klaverbladen, SPUIs of diverging diamond interchanges. Met name de SPUI en DDI komen steeds meer voor.

Voorbeelden

In alle grote Amerikaanse steden komen urban arterials voor. Klassieke voorbeelden zijn de belangrijke wegen van de regio Los Angeles, en het grote gridpatroon in de noordelijke voorsteden van Dallas. Ze komen echter overal voor, alhoewel ze in de suburbs van de oudere steden in het noordoosten van de Verenigde Staten vaak minder systematisch toegepast zijn, omdat deze gebieden meer organisch gegroeid zijn, en de bebouwingsdichtheid hier vaak lager is dan in de suburbs langs de westkust of in het midden van de Verenigde Staten. Atlanta wordt vaak genoemd als de stad met het slechtst ontwikkelde netwerk van urban arterials.

Referenties