Uruguay

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uruguay
Hoofdstad Montevideo
Oppervlakte 176.215 km²
Inwonertal 3.324.000
Lengte wegennet 8.893 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ROU

Uruguay (Spaans: República Oriental del Uruguay) is een klein land in Zuid-Amerika. Het land telt circa 3,3 miljoen inwoners en is ruim 4 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Montevideo.

Inleiding

Geografie

Uruguay is het op één na kleinste land in Zuid-Amerika. Het ligt aan de Atlantische Oceaan, met de Río de La Plata als baai ten zuiden van het land. Het grenst in het noorden aan Brazilië en in het westen aan Argentinië. De grens met Argentinië wordt gevormd door de brede Río Uruguay, één van de grotere rivieren in Zuid-Amerika. Mede daardoor ligt Uruguay relatief geïsoleerd van de buurlanden. De belangrijkste binnenlandse rivier is de Río Negro, waarin stuwmeren zijn aangelegd. Langs de Atlantische kust liggen enkele lagunes. Het land bestaat voornamelijk uit glooiend weidegebied, er is weinig bebossing. De 514 meter hoge Cerro Catedral in het zuidoosten van het land is het hoogste punt. Uruguay meet 480 kilometer van oost naar west en 540 kilometer van noord naar zuid.

Economie

Uruguay wordt beschouwd als één van de welvarendste en stabiele landen van Zuid-Amerika. Het BNP per inwoner ligt op ruim $ 21.000 (PPP). Het land scoort op veel fronten het beste of één van de beste in Latijns-Amerika. Uruguay heeft weinig zware industrie, het land produceert voornamelijk landbouwproducten voor de export. Het aandeel inwoners dat in armoede leeft is in Uruguay één van de laagste van Zuid-Amerika, met name het aandeel inwoners dat in extreme armoede leeft is zeer laag.

Demografie

Inwoners van Uruguay zijn overwegend van Europese afkomst. Ruim 90% van de inwoners stelde in de census van 2011 van Europese afkomst te zijn, het hoogste aandeel in Zuid-Amerika. Het aandeel Mestizos (gemixt Europees en Indo-Amerikaans) is in Uruguay één van de laagste van Zuid-Amerika. De bevolkingsgroei in Uruguay is veel lager dan elders in Zuid-Amerika, vanwege een laag geboortecijfer en relatief hoge emigratie van jongeren. In Uruguay wordt overwegend Spaans gesproken, anders dan in veel andere Zuid-Amerikaanse landen spelen inheemse talen nauwelijks een rol. Dit komt omdat het land nauwelijks bevolkt was voor de kolonisatie door Spanje. In 1852 had Uruguay slechts 132.000 inwoners. Dit groeide naar 1 miljoen in 1908 en 2,6 miljoen in 1963. Sinds de jaren '80 groeit het inwonertal erg langzaam.

De hoofdstad Montevideo telt 1,3 miljoen inwoners en een agglomeratie van ongeveer 1,7 miljoen inwoners, de helft van alle Uruguayanen. Het is de zuidelijkste hoofdstad van Zuid-Amerika (het ligt zuidelijker dan Buenos Aires). Montevideo domineert Uruguay ook in alle opzichten, het is 13 keer zo groot als de tweede stad Salto, de enige andere stad met meer dan 100.000 inwoners. Er zijn verder nog drie steden met meer dan 70.000 inwoners. Het platteland van Uruguay is overwegend dunbevolkt, behalve in de regio rond Montevideo.

Geschiedenis

De Portugezen hebben hedendaags Uruguay in 1512 ontdekt. De Spanjaarden arriveerden in 1516. De Spanjaarden koloniseerden het gebied om te voorkomen dat het Portugese rijk te ver zuidelijk uitbreidde (Brazilië). Montevideo werd in 1724 gesticht en werd een concurrent van Buenos Aires aan de overzijde van de Río de La Plata. In 1811 voerde José Gervasio Artigas een succesvolle revolutie uit tegen de Spanjaarden, en werd later de nationale held van Uruguay. Daarna volgde een chaotische periode om tot onafhankelijkheid te komen, waaronder een burgeroorlog en een bezetting door het Braziliaanse Rijk. Met het verdrag van 1828 ontstond Uruguay als onafhankelijk land.

Tussen 1839 en 1851 werd een burgeroorlog uitgevochten tussen de 'Blancos', die de belangen van het platteland vertegenwoordigden, en de 'Colorados', die de belangen van de stad (Montevideo) vertegenwoordigden. De stad Montevideo lag 9 jaar onder belegering. Beide partijen werden gesteund door buitenlandse mogendheden, waaronder Argentinië en Brazilië, maar ook het Britse Rijk en Frankrijk.

Na de burgeroorlog maakte het land een snelle groei door, met name door immigratie uit Spanje en Italië. Montevideo groeide toen uit tot een belangrijke stad. In een groot deel van de 20e eeuw waren de tegenstellingen tussen de Blancos en de Colorados, dat incidenteel uitliep op geweld, en er was van tijd tot tijd sprake van inperking van vrijheden. Uruguay was niet direct betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, maar Britse en Duitse oorlogsschepen vochten wel voor de kust van Uruguay. Sinds 1984 is Uruguay een democratisch en stabiel land, met gestage economische groei. Eind jaren '90 en begin 2000 was er sprake van een diepe recessie vanwege de economische problemen in met name Argentinië. Sinds 2004 groeit het land weer en is de staatsschuld gekrompen.

Wegennet

De RN9 tussen Montevideo en Maldonado.

Het nationale wegennet wordt gevormd door het Red Vial Nacional en besloeg in 2016 8.776 kilometer, dat vrijwel volledig verhard is,[1] wat Uruguay tot het land maakt met het grootste aandeel verharde wegen van Zuid-Amerika. De kwaliteit van het wegdek varieert, ongeveer een derde is in slechte conditie, tweederde in acceptabele tot goede conditie.[2]

Echte autosnelwegen heeft Uruguay niet, maar Uruguay heeft wel een aantal lange-afstands 2x2 wegen die afgezien van enkele gelijkvloerse kruispunten, uitgebouwd zijn als autosnelweg met middenberm en vluchtstroken. Dit betreft de 95 kilometer lange Ruta 1 van Montevideo naar Rosario, de 120 kilometer lange Ruta 9 van Montevideo naar Maldonado en nog een aantal kortere semi-snelwegen in en rond Montevideo zoals de Ruta 5, welke feitelijk een autosnelweg is met ongelijkvloerse kruisingen. Aan de noordzijde van Montevideo ligt een dubbelbaans bypass.

Een hoogwaardig uitgebouwd wegennet is in Uruguay niet tot stand gekomen vanwege de lage bevolkingsdichtheid buiten de agglomeratie Montevideo. Er zijn geen grote verkeersstromen tussen steden, omdat Montevideo 13 keer zo groot is als de tweede stad van het land. Daarom zijn alleen de invalswegen van Montevideo over korte of langere afstand met 2x2 rijstroken uitgerust. Alleen belangrijke kruispunten zijn hiervan ongelijkvloers. In Montevideo is ook geen stedelijk snelwegennet tot ontwikkeling gekomen.

In november 2015 is het eerste PPS-contract in de geschiedenis van Uruguay gegund voor de upgrade van RN21 tussen Nueva Palmira en Mercedes.[3] Het is de bedoeling diverse corridors in Uruguay met PPS-projecten te verbeteren.[4][5]

Rutas nacionales in Uruguay

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19

Ruta Interbalnearia


Wegbeheer

De nationale wegbeheerder is het Ministerio de Transporte y Obras Públicas (MTOP).[6] Het dagelijkse wegbeheer ligt bij de Dirección Nacional de Vialidad (DNV). Het huidige ministerie is in 1974 gecreëerd, maar heeft zijn oorsprong in het Ministerio de Fomento van 1891.

Wegklassen

Het Red Vial Nacional is opgedeeld in vier wegklassen;

  • Corredor Internacional: de verbindingen naar andere landen (2.409 km)
  • Red Primaria: het primaire netwerk (1.559 km)
  • Red Secundaria: het secundaire netwerk (3.813 km)
  • Red Terciaria: het tertiaire netwerk (995 km)

Tolwegen

Op diverse wegen in Uruguay moet tol betaald worden. De voornaamste concessionair is de Corporación Vial del Uruguay.[7] In 2015 waren er 15 tolstations.[8][9]

Wegnummering

Het wegennet van Uruguay is radiaal genummerd vanuit Montevideo met de nummers 1 t/m 9. Sommige routes takken van andere radiale wegen even buiten Montevideo af. Overige nummers zijn geclusterd genummerd, en hoe hoger het nummer, des te onbelangrijker de weg is.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is vergelijkbaar met wat men elders in Zuid-Amerika aantreft, groene borden met witte letters. Het ontwerp wil nogal eens verschillen.

Referenties

Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela