Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Utah.png
Utah.png
Hoofdstad Salt Lake City
Grootste stad Salt Lake City
Oppervlakte 219.887 km²
Inwonertal 3.161.000
Lengte snelwegennet 1.529 km
Eerste snelweg 1956
Afkorting UT

Utah is een staat in het westen van de Verenigde Staten. De hoofdstad en grootste stad is Salt Lake City. De staat telt 3.102.000 inwoners in 2017 en heeft een oppervlakte van 219.887 vierkante kilometer, ruim 5 maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Geografie

I-15 ter hoogte van Nephi, met zicht op de Mount Nebo (3635 m).

Utah is gelegen in de regio 'Intermountain West', net ten westen van de Rocky Mountains. De staat grenst kloksgewijs aan Idaho, Wyoming, Colorado, Arizona en Nevada, en via de 'Four Corners' ook aan New Mexico. Utah is een grote staat, het meet maximaal 555 kilometer van noord naar zuid en 445 kilometer van west naar oost. De grenzen van Utah zijn in de vorm van een vierkant. Het oosten van Utah is overwegend bergachtig met geïsoleerde bergketens en brede valleien met canyons. De 4.120 meter hoge Kings Peak is het hoogste punt van de staat. Het westen van Utah is vlakker en bestaat uit vrijwel onbewoonde woestijn. Bijzonder is het Great Salt Lake in het noorden, en de daarbij gelegen Bonneville Salt Flats. In Utah liggen diverse nationale parken, zoals het Zion National Park, Bryce Canyon National Park, Capitol Reef National Park, Arches National Park en Canyonlands National Park. Het zuiden van de staat heeft bijzondere eigenschappen, zoals Monument Valley, Valley of the Gods, het immense Grand Staircase-Escalante National Monument en het Glen Canyon National Recreation Area.

Door Utah stromen weinig grote rivieren, de belangrijkste is de Colorado River in het zuidoosten van de staat, waarvan de Green River een belangrijke zijrivier is. Utah is overwegend kaal, alleen hoger gelegen berggebieden zijn bebost. De bergketens lopen noord-zuid door Utah, met een grote concentratie hoge bergketens in het noordoosten van de staat. Naast het Great Salt Lake zijn ook het Utah Lake en Bear Lake grote meren.

Utah heeft een droog woestijnklimaat met koude winters en hete zomers. Het klimaat varieert echter naar gelang de hoogte. De gemiddelde maximumtemperatuur in Salt Lake City bedraagt 3°C in de winter en 34°C in de zomer.

Economie

Utah scoort hoog op veel economische indicatoren en is één van de meer welvarende staten van het land. De economie was van oudsher op de mijnbouw gericht, met name grote open mijnen ten westen van Salt Lake City. In het oosten van Utah wordt olie en gas gewonnen. Het toerisme speelt een belangrijke rol, met name de nationale parken in het zuiden van de staat worden veel bezocht. Rond Salt Lake City zijn ook skigebieden.

Demografie

stad inwonertal
Salt Lake City 201.000
West Valley City 136.000
Provo 117.000
West Jordan 114.000
Orem 98.000
St. George 84.000

Utah is een snelgroeiende staat. In de jaren '60 overschreed de staat de grens van 1 miljoen inwoners, en de grens van 2 miljoen inwoners in de jaren '90. De bevolking is sterk geconcentreerd in de zogenaamde 'Wasatch Front', een langwerpig stedelijk gebied in het noorden van de staat, waaronder Salt Lake City valt. Ook vallen steden als Ogden, Farmington, Orem en Provo hieronder. In het zuiden van de staat is St. George één van de snelstgroeiende kleine steden van het land. Grote delen van de staat zijn echter dunbevolkt of zelfs onbewoond, met name in het westen en zuidoosten. Utah is een betrekkelijk blanke staat, er zijn heel weinig African Americans, maar wel vrij veel Hispanics. Een groot deel van de Utahns zijn mormonen, waar de staat internationaal om bekend staat.

Geschiedenis

De eerste Europeanen in het gebied waren Spanjaarden in 1540. Het gebied werd tot de 19e eeuw niet gekoloniseerd vanwege het barre klimaat. Het gebied werd in 1821 een onderdeel van Mexico toen dat land onafhankelijk werd, en behoorde tot Alta California. Pas in de eerste helft van de 19e eeuw kwamen Amerikanen vanuit het oosten in Utah, Jim Bridger was in 1824 de eerste Amerikaan die het Great Salt Lake heeft gezien. Vanaf dat moment begonnen migranten naar het westen via Utah te reizen. Vanaf 1847 werd het gebied bewoond door Mormonen, met name rond Salt Lake City. Tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog van 1846-1848 had de Verenigde Staten het gebied Alta California veroverd, wat vervolgens afgestaan werd door Mexico.

In 1850 werd het Utah Territory georganiseerd. Dit was groter dan de huidige staat, en omvatte ook bijna heel Nevada, het westen van Colorado en het zuidwesten van Wyoming. In 1861 werd het Nevada Territory afgescheiden, kort daarna gevolgd door het Colorado Territory. In 1869 werd bij Promontory het laatste deel van de transcontinentale spoorlijn voltooid. In 1896 werd Utah de 45e staat van de Verenigde Staten. Begin 20e eeuw werd Utah bekend vanwege het natuurschoon en werden de eerste nationale parken opgericht. Het Wasatch Range staat bekend om de beste sneeuwcondities ter wereld, en de bekendheid van Salt Lake City groeide sterk nadat de Olympische Winterspelen er werden gehouden in 2002.

Wegennet

Het wegennet van Utah.

Het wegennet in Utah is bijzonder dun, zeker in het westen. Er zijn slechts enkele verharde wegen in een gebied van 200 bij 500 kilometer. De grootste concentratie van wegen is uiteraard in de regio rond Salt Lake City, en een corridor tussen I-15 en US 89 door het midden ven zuiden van de staat.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het Utah Department of Transportation, afgekort UDOT.[1] UDOT beheert 5.887 kilometer state highway, een klein netwerk voor de grote omvang van de staat. UDOT heeft zijn oorsprong in de State Road Commission of Utah die in 1909 werd opgericht. In 1975 ging dit op in het huidige Utah Department of Transportation.

Interstate Highways

De Interstate 15 is de noord-zuidroute, en de Interstate 80 de belangrijkste oost-westroute. Beide wegen komen samen in de agglomeratie Salt Lake City. In het noorden loopt de Interstate 84, die van doorgaand belang is voor verkeer vanuit de regio Salt Lake City naar steden als Portland en Seattle. In het centrale deel van de staat loopt de Interstate 70, die naar Denver in Colorado loopt.

Er is één 3-cijferige Interstate Highway, de Interstate 215, de rondweg van Salt Lake City. De enige overige snelweg is de SR-201 in dezelfde stad. Op de Interstate 70 zijn tussen Salina en Green River geen faciliteiten over 180 kilometer. De Interstate 80 kent in de Bonneville Salt Flats het langste traject tussen twee afslagen, namelijk 60 kilometer. De snelweg loopt hier tevens 70 kilometer achtereen kaarsrecht.

De Interstate 15-corridor is een 160 kilometer lang verstedelijkt gebied langs de Rocky Mountains, verspreid over 4 counties met 2,1 miljoen inwoners. De I-15 is sinds 2000 flink verbreed in deze corridor en telt nu over grote afstand 10 of meer rijstroken. Tevens zijn hier de langste aaneengesloten HOV lanes van de Verenigde Staten te vinden. Dit zijn deels ook express lanes.

US Highways

Het onderliggend wegennet wordt gevormd door US Highways die vaak door zeer afgelegen gebieden lopen en waar rijden niet zonder risico is. Zo loopt de US 6 vanaf Delta over 140 kilometer naar de grens met Nevada zonder ook maar langs één dorp te komen. Van belang zijn met name de US 6 tussen Spanish Fork en Green River, die hier het doorgaande verkeer van Salt Lake City naar Denver verwerkt, en de US 50, die vooral van belang is omdat er geen alternatieve wegen zijn naar het midden van Nevada. De US 191 is de primaire noord-zuidroute van oostelijk Utah.

Interstates en US Highways in de staat Utah

Interstate 15Interstate 70Interstate 80Interstate 84Interstate 215

US 6US 40US 50US 89US 91US 163US 189US 191US 491

Salt Lake City


State Highways

In 2013 was er 5.887 kilometer State Highways in Utah. Deze vormen het onderliggend wegennet, maar omdat het hoofdwegennet erg dun is, zijn het vaak de enige doorgaande verharde wegen in uitgestrekte gebieden, met name in het zuiden van Utah. Het State Highway-netwerk is in de jaren '20 ontwikkeld, maar in 1962 en 1977 zijn veel routes geschrapt. Voor 1977 behoorden de nummers SR-1 t/m SR-9 aan de Interstate Highways en US Highways die Utah aandeden. Dit waren feitelijk alleen administratieve nummers, vergelijkbaar met Georgia of Florida.

Binnen het netwerk bestaan geen dubbelnummeringen sinds 1977, op een plek waar twee routes over dezelfde weg lopen, wordt maar één nummer bewegwijzerd. Een prominent voorbeeld is de route van de I-84 tussen Tremonton en Ogden, die alleen als I-15 bewegwijzerd is.

Tolwegen

Er zijn geen algemene tolwegen in Utah. Wel is er nabij Ogden de privéweg Adams Avenue Parkway, waarvoor tol betaald moet worden.[2]

Geschiedenis

I-70 door de San Rafael Swell.

Er is niet zo heel veel bekend van de aanleggeschiedenis van de snelwegen in de staat Utah. De I-15 in Salt Lake City was vermoedelijk de eerste snelweg, het eerste deel hiervan opende in 1956 voor het verkeer. De I-15 in de regio Salt Lake City was in 1971 voltooid. Bijzonder was de aanleg van de I-70 in het oosten van Utah. Deze werd door een gebied aangelegd waar voorheen helemaal geen wegen liepen. Dit was tevens de grootste openstelling van een Interstate Highway ooit, op 5 december 1970 opende 113 kilometer van de I-70 door de San Rafael Swell, één van de spectaculairste stukken snelweg van de Verenigde Staten. Delen van de route waren destijds nog enkelbaans vanwege de extreem lage verkeersintensiteiten. Pas sinds 1990 is de I-70 doorlopend met 2x2 rijstroken te berijden.

De Interstate 80 had ten westen van Salt Lake City lange tijd de enige ontbrekende schakel van de route tussen San Francisco en New York City. Deze werd op 22 augustus 1986 opengesteld. Rond Salt Lake City is de Interstate 215 aangelegd. Het eerste deel hiervan opende in 1963, het laatste deel pas in 1989. Een volledige ringweg is hier nooit gepland geweest vanwege de Rocky Mountains.

Tussen 1997 en 2002 is met name de I-15 in Salt Lake City gerenoveerd en drastisch verbreed voor de Olympische Spelen van 2002, die in Salt Lake City gehouden werden. Later is de I-15 zuidelijk van Salt Lake City ook fiks verbreed. In 2008 opende de nieuwe Legacy Parkway. Het doel is om uiteindelijk twee parallelle snelwegen te creëren, zodat de stedenrij minder afhankelijk wordt van de I-15.

Verkeersintensiteiten

Het drukste wegvak van Utah is de I-15/I-80 dubbelnummering in Salt Lake City, ter hoogte van de State Route 201, waar in 2011 dagelijks 252.000 voertuigen reden. Diverse andere delen van de I-15 rond Salt Lake City verwerken ook meer dan 200.000 voertuigen per etmaal. Buiten de regio zijn de verkeersintensiteiten echter zeer laag. De I-70 verwerkt overal minder dan 10.000 voertuigen, en ook grote delen van de I-15, I-80 en I-84 verwerken minder dan 25.000 voertuigen per etmaal, bij de staatsgrenzen vaak minder dan 10.000 voertuigen.

Agglomeraties

Zie Salt Lake City.

Het enige significante stedelijke gebied in Utah is de stedenrij langs de Rocky Mountains, waar Salt Lake City de grootste stad van is. Voor ongeveer 160 kilometer lengte is hier verstedelijking. De 4 counties in dit gebied telden in 2012 samen 2.126.000 inwoners en zijn snelgroeiend.

In het zuiden van Utah groeit de regio rond St. George zeer snel, in 1970 had Washington County 17.000 inwoners, in 2012 waren dat 145.000 inwoners.

Freeways in Salt Lake City

Interstate 15Interstate 80Interstate 215Utah 67.svgUtah SR 85.svgSR-201


Zie ook

Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming