UTOPIA-SPOT

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Utopia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

UTOPIA of UTOPIA-SPOT is een verkeersafhankelijke netwerkregeling dat staat voor Urban Traffic Optimisation by Integrated Automation. Doel van UTOPIA is het minimaliseren van de verliestijden voor het gemotoriseerd verkeer onder de voorwaarde dat het openbaar vervoer minimale verliestijden heeft. UTOPIA is ontwikkeld in Milaan. Helmond heeft het grootste UTOPIA-netwerk van Nederland.

Kenmerken

  • Bij UTOPIA worden individuele kruispuntregelingen geoptimaliseerd
  • Intelligentie zit in regelautomaten maar ook in een centrale computer

Werking

Elk kruispunt in het netwerk is verbonden met een ander kruispunt in het netwerk. In elke verzameling van verbonden kruispunten is een zonecentrum te vinden. Er kunnen dus meerdere zonecentra achter elkaar in het netwerk zitten. De regeling in het zonecentrum wordt continu geoptimaliseerd zodat een optimale netwerkregeling ontstaat.

Optimalisatieproces

Het optimalisatieproces vindt elke 3 seconden plaats. Eerst wordt de regeling voor het openbaar vervoer geoptimaliseerd, daarna worden de overige doelgroepen afgehandeld. De doelfunctie wordt dan in elke zone geoptimaliseerd voor in de onderstaande volgorde:

  1. verkeer op voedende 'links' van het centrale kruispunt (zonecentrum)
  2. verkeer vanaf het centrale kruispunt naar stroomafwaarts gelegen kruispunten
  3. al het verkeer dat in 120 seconden op het zonecentrum aankomt

Locaties

UTOPIA wordt op grote schaal toegepast in Rome, Turijn, Bologna en Milaan, in enkele Scandinavische landen en in Roemenië en Polen. In Nederland wordt UTOPIA op kleinere schaal toegepast in Eindhoven, 's-Hertogenbosch, op het wegennet van Schiphol en in Nieuwegein, Veenendaal en Rhenen. De stad met het grootste UTOPIA-netwerk van Nederland is Helmond dat een volledig stadsdekkend netwerk UTOPIA-netwerk heeft. De stad Den Haag is in 2010 en 2011 ook gestart met de invoer van UTOPIA op enkele strengen in het netwerk.


Verkeersafhankelijke verkeersregelingen
Voor geïsoleerde kruispunten: T.O.L./MOVA · Adaptieve regeling · Fuzzy Logic/Green Logic
Voor strengen: Verkeersafhankelijke programmaselectie · Toptrac · ODYSA · Marathon
Voor netwerken: UTOPIA-SPOT · SCOOT · MOTION · SCATS