Uyllanderbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uyllanderbrug
S114.svg
Uyllanderbrug oktober 2014.jpg
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 1+1 en 2 busbanen
Totale lengte 350 meter
Hoofdoverspanning 150 meter
Hoogte brugdek ca. 10 meter
Openstelling 25-07-2014
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart
De Uyllanderbrug in aanleg.

De Uyllanderbrug is een boogbrug in de stadsroute s114 van Amsterdam en verbindt de wijk IJburg met de A1 en indirect de A9 als onderdeel van de Oostelijke Ontsluiting IJburg (OOIJ). [1] De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal.

Kenmerken

De brug is ontworpen door architect Wim Quist en is vernoemd naar de polder de Uyllanden nabij Diemen. In Amsterdam hebben alle bruggen een nummer, de Uyllanderbrug heeft het nummer 2007 gekregen.

De brug is van het type boogbrug met op de zuidwestoever van het kanaal de aanbruggen die een deel van het natuurgebied Overdiemen overspant. Aan de oostzijde ligt een korte aanbrug met twee velden. De boogbrug is 150 meter lang en inclusief de aanbruggen bedraagt de totale overspanning 350 meter. Over de brug ligt de Fortdiemerdamweg,[2] onderdeel van de stadsroute s114. De brug is geschikt voor 2x2 rijstroken maar voorlopig zal de inrichting een 1+1 situatie worden met busbanen in de vorm van 1-busbaan+busbaan-1. Verder beschikt de brug over een vrijliggend fietspad.

Geschiedenis

De Uyllanderbrug is de tweede fase van het project OOIJ. De eerste fase was de Benno Premselabrug die in 2004 is opgeleverd. Via de Overdiemerweg langs de centrale van de NUON kan het verkeer vanuit IJburg op de Maxisweg komen en vandaar de A1 bereiken via de aansluiting Muiden. Op 15 september 2012 is de boogconstructie van de Uyllanderbrug op zijn plek over het kanaal gelegd en afgewerkt.[3] De Diemerpolderweg waar de brug op aansluit is omgelegd naar het nieuwe tracé als voorbereiding op de nieuwe aansluiting. De brug opende op 25 juli 2014 voor het verkeer.

Bij het gereedkomen van de verbinding via de Uyllanderbrug is de route via de Overdiemerweg richting de Maxis afgesloten voor doorgaand verkeer aangezien deze weg eigendom van de NUON is. Het verkeer kan sindsdien de A1 bereiken via de aansluiting Diemen.

Er is ook een derde fase in het project waarbij een directe aansluiting op de A9 zal worden gerealiseerd (ook bekend als aansluiting 1a). De oprit naar de Uyllanderbrug is in 2014 geopend, de afrit naar de A9 is op 1 juni 2017 geopend.

Externe Links

Referenties