Uyllanderbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uyllanderbrug
S114.svg
Uyllanderbrug oktober 2014.jpg
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 1+1 en 2 busbanen
Totale lengte 350 meter
Hoofdoverspanning 150 meter
Hoogte brugdek ca. 10 meter
Openstelling 25-07-2014
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart
De Uyllanderbrug in aanleg.

De Uyllanderbrug is een boogbrug in de stadsroute s114 van Amsterdam en verbindt de wijk IJburg met de A1 en indirect de A9 als onderdeel van de Oostelijke Ontsluiting IJburg (OOIJ). [1] De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal.

Kenmerken

De brug is ontworpen door architect Wim Quist en is vernoemd naar de polder de Uyllanden nabij Diemen. In Amsterdam hebben alle bruggen een nummer, de Uyllanderbrug heeft het nummer 2007 gekregen.

De brug is van het type boogbrug met op de zuidwestoever van het kanaal de aanbruggen die een deel van het natuurgebied Overdiemen overspant. Aan de oostzijde ligt een korte aanbrug met twee velden. De boogbrug is 150 meter lang en inclusief de aanbruggen bedraagt de totale overspanning 350 meter. Over de brug ligt de Fortdiemerdamweg,[2] onderdeel van de stadsroute s114. De brug is geschikt voor 2x2 rijstroken maar voorlopig zal de inrichting een 1+1 situatie worden met busbanen in de vorm van 1-busbaan+busbaan-1. Verder beschikt de brug over een vrijliggend fietspad.

Geschiedenis

De Uyllanderbrug is de tweede fase van het project OOIJ.

De eerste fase was de Benno Premselabrug die in 2004 is opgeleverd. Hiermee kreeg de nieuwbouwwijk IJburg na de Enneüs Heermabrug een tweede ontsluiting. De Benno Premselabrug, die aan de 'achterkant' van IJburg ligt was (tijdelijk) verbonden met de Overdiemerweg die via het private terrein van energiebedrijf NUON uitkwam bij winkelcentrum Maxis waarvandaan de A1 bereiken kon worden bereikt via de aansluiting Muiden.

De tweede fase betrof de aanleg van de Uyllanderbrug. Op 15 september 2012 is de boogconstructie van de Uyllanderbrug op zijn plek over het kanaal gelegd en daarna afgewerkt.[3] De brug opende op 25 juli 2014 voor het verkeer. Na de opening van de Uyllanderbrug is de eerder genoemde route via het NUON terrein gesloten en kon verkeer vanaf de Benno Premselabrug via de Uyllanderbrug de A1 bereiken via de aansluiting Diemen.

Als derde fase in het project is een halve aansluiting van A9 met de s114 gerealiseerd die alleen bereikbaar is voor verkeer van/naar IJburg. Deze aansluiting is ook wel bekend als aansluiting 1a van de A9. Deze aansluiting is op 1 juni 2017 geopend en ligt ter hoogte van de Diemerpolderweg welke in het verlengde ligt van de Fortdiemerdamweg en de Uyllanderbrug.

Externe Links

Referenties