Uzbekistan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Uzbekistan.svg
Ўзбекистон - O‘zbekiston
Uzbekistan.png
Hoofdstad Tashkent
Oppervlakte 447.400 km²
Inwonertal 32.121.000
Lengte wegennet 72.000 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode UZ

Uzbekistan (Uzbeeks: Ўзбекистон, O‘zbekiston) is een land in Centraal-Azië. Het land is ruim 11 keer zo groot als Nederland en telt 32 miljoen inwoners. De hoofdstad is Tashkent.

Inleiding

Uzbekistan is een langgerekt land, dat maximaal 1.450 kilometer van oost naar west en 600 kilometer van noord naar zuid meet. Het land grenst in het noorden en westen aan Kazachstan, in het oosten aan Kyrgyzstan en Tadzjikistan en in het zuiden aan Afghanistan en Turkmenistan. De hoofdstad Tashkent (Uzbeeks: Тошкент, Toshkent) ligt in het noordoosten van het land, vlak aan de grens met Kazachstan. Het grootste deel van het land bestaat uit desolate steppes en woestijn, met in het oosten de uitlopers van het Tian Shangebergte. Het hoogste punt is de Khazret Sultan op de grens met Tadzjikistan op 4.643 meter hoogte. Tevens ligt in het oosten de Ferganavallei, het vruchtbaarste gebied van het land. Het grensgebied met Tadzjikistan en Kyrgyzstan verloopt zeer grillig met diverse exclaves en enclaves. In het noordwesten ligt het opdrogende Aralmeer, waar de Syr Darya en Amu Darya in uitkomen, de belangrijkste rivieren van het land. Het land heeft een continentaal klimaat met hete zomers en koele winters. Het grootste deel van het land ontvangt bijzonder weinig neerslag, en de Kyzyl-Kumwoestijn domineert een groot deel van het land.

Uzbekistan is officieel een democratie, alhoewel het niveau daarvan vaak in twijfel wordt getrokken. Economisch gaat het Uzbekistan voor de wind, de val van het communisme en de ondergang van Sovjetunie hadden relatief kort een impact, al vanaf midden jaren 90 begon de economie te groeien, wat vanaf 2000 versnelde. Desondanks is Uzbekistan nog een relatief arm land, met een laag inkomen, flink lager dan bijvoorbeeld buurland Kazachstan.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Uzbekistan.

Het wegennet van Uzbekistan is in het oosten vrij uitgebreid, maar wordt gekenmerkt door wegen die vaak grenzen oversteken, daar het wegennet uit de Sovjettijd dateert, toen de grenzen er niet waren. Ten westen van Samarkand is het wegennet stukken dunner, en er is feitelijk maar één hoofdweg naar het westen van het land, die naar Nukus loopt. Ten westen van Tashkent zijn er geen verharde grensovergangen, alleen woestijnsporen. Verkeer naar bijvoorbeeld Rusland of Europa moet daardoor via het midden van Kazachstan reizen om op verharde wegen te blijven. Het wegennet rond Tashkent en in de Ferganavallei is redelijk, evenals het grensgebied met Afghanistan, daar de wegen hier door het Amerikaanse leger zijn gerenoveerd.

Uzbekistan heeft geen echte snelwegen, maar de route van Tashkent naar Samarkand, en vanaf Tashkent naar de Kazachstaanse grens is met 2x2 rijstroken uitgebouwd, met her en der ongelijkvloerse kruisingen. Tashkent kent een meerstrooks ringweg, die ongeveer 65 kilometer lang is. Belangrijke aansluitingen van deze ringweg zijn ongelijkvloers, vaak als klaverblad. Rondom het centrum ligt eveneens een meerstrooks ringweg, die ook deels ongelijkvloers is.

De M39 is de belangrijkste doorvoerroute, vanaf Kazachstan via Tashkent, Jizzakh, Samarkand en Guzor naar de Afghaanse grens bij Termez. De M41 loopt vanaf Termez naar Dushanbe in Tadzjikistan, en de M37 is een belangrijke oost-westroute vanaf Samarkand via Navoiy en Bukhara naar Turkmenabat in Turkmenistan. De M34 loopt vanaf Tashkent naar Dushanbe in Tadzjikistan. De A380 is de hoofdweg naar Nukus in het westen van het land, en de enige hoofdweg in westelijk Uzbekistan. Diverse hoofdwegen liggen in de Ferganavallei en het gebied tussen Tashkent en Samarkand.

De kwaliteit van het wegennet varieert, is matig tot redelijk in en rond Taskent, maar slecht in het platteland, met name verder westelijk. Er wordt weinig onderhoud gepleegd aan de wegen.

Hoofdwegen

Hoofdwegen in Uzbekistan

M34M37M39M41

A373A376A377A378A379A380


Europese wegen

Europese wegen in Uzbekistan

E40E60E123E003E004E005E006E007


Asian Highways

Asian Highways in Uzbekistan

AH5AH7AH62AH63AH65


Wegnummering

Zoals alle landen in Centraal-Azië heeft ook Uzbekistan nog de oude Sovjetnummering, met als gevolg dat grensoverschrijdende wegen hetzelfde nummer behouden. Er zijn M- A- en R-wegen. Wegnummers worden in het Cyrillisch aangegeven, waardoor de R als P wordt weergegeven.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is nog de oude Sovjetbewegwijzering met bijbehorende matige kwaliteit. Wegnummers staan lang niet altijd aangegeven, en de borden zijn vaak enkel in het Cyrillisch. De borden zijn blauw met witte kapitaalletters. Soms wordt er een koppelstreepje toegepast tussen de prefix en het wegnummer.

Referenties


Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea