Vámosszabadi-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vámosszabadi híd
HU-14.png
Vámosszabadi híd.jpg
Overspant Duna
Rijstroken 1x2
Totale lengte 361 meter
Hoofdoverspanning 133 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 08-1942
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Vámosszabadi-brug (Hongaars: Vámosszabadi híd) is een vakwerkbrug op de grens van Hongarije en Slowakije. De brug overspant de Donau ten noorden van Győr.

Kenmerken

De brug is een 361 meter lange vakwerkbrug met een centrale overspanning van 133 meter. De brug is 12,4 meter breed. De brug overspant de Donau op de grens van Hongarije en Slowakije, ten noorden van de stad Győr. De nabijgelegen Hongaarse plaats is Vámosszabadi, de nabijgelegen Slowaakse plaats is Medveďov. Over de brug verloopt de Hongaarse Route 14 en de Slowaakse weg I/13 naar Veľký Meder. Het is de meest westelijke brug over de Donau in Hongarije.

Geschiedenis

In deze streek was er oorspronkelijk een veerdienst over de Donau. Plannen voor een brugverbinding ontstonden begin 20e eeuw maar moesten worden uitgesteld na het Trianon-verdrag van 1920, omdat de Donau op dat moment een internationale grens werd tussen Hongarije en Tsjechoslowakije. Uiteindelijk werd in 1939 besloten tot de aanleg van de brug, die ook bijna direct startte. De brug werd in 1942 in gebruik genomen.

De brug werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vergeefs diverse malen gebombardeerd in 1944. In maart 1945 werd de brug opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten tot herbouw van de brug, dat tussen 1969 en 1973 werd uitgevoerd. In die periode was het één van twee bruggen over de Donau tussen Hongarije en Slowakije, de enige andere functionele brug in die tijd was de brug in Komárom.

Zie ook

Referenties


Bruggen over de Donau in Slowakije

Most Lanfranconi (D2) • Most SNPStarý mostMost ApolloPrístavný most (D1) • Lužný most (D4) • Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brug

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug